Τελευταία Νέα

Recharge για Megaton Project: 2 + 2 GW Υπεράκτιων για παραγωγή πράσινων καυσίμων και υδρογόνου

Recharge για Megaton Project: 2 + 2 GW Υπεράκτιων για παραγωγή πράσινων καυσίμων και υδρογόνου
Έργο 8 δισ ευρώ στη δυτική Δανία θα χρησιμοποιεί τουρμπίνες και φωτοβολταϊκά εντός και εκτός της θάλασσας για την τροφοδοσία 2 GW ηλεκτρολύσεων έως το 2030
Το πιο πρόσφατο σχέδιο της Δανίας να γίνει βασικός παίκτης στην παγκόσμια αγορά "πράσινων (ηλεκτρονικών) καυσίμων" στοχεύει να αξιοποιήσει 4 GW ηλιακής και αιολικής ενέργειας –κάποια από αυτά στην ανοικτή θάλασσα– για την παραγωγή υδρογόνου.
Η δανέζικη εταιρεία ανάπτυξης GreenGo Energy αποκάλυψε το έργο Megaton ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ (8,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για την παραγωγή περισσότερων από 1 εκατομμύριο τόνων «πράσινων καυσίμων» χρησιμοποιώντας 2 GW ηλεκτρολυτών υδρογόνου που τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η τοποθεσία του Megaton Energy Park, στον δήμο Ringkøbing-Skjern, στη δυτική Δανία, «επωφελείται από συμπληρωματικά προφίλ ηλιακής και αιολικής παραγωγής — ένα υβριδικό έργο που μπορεί να εξισορροπηθεί έτσι ώστε η ηλεκτρόλυση να λειτουργεί βέλτιστα όλο το χρόνο», είπε η εταιρεία.
Τα 4 GW αιολικών και ηλιακών έργων, συμπεριλαμβανομένων 2 GW υπεράκτιων αιολικών - που θα προέρχονται από το υπάρχον χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης της GreenGo - θα παράγουν 11,5 TWh ετησίως, που ισοδυναμεί με περισσότερο από το 30% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της Δανίας.

Οι στόχοι

Περισσότερο από 1 TWh πλεονάζουσας θερμότητας από το έργο power-to-x θα χρησιμοποιηθεί επίσης από το τοπικό σύστημα τηλεθέρμανσης και «νέες βιομηχανίες όπως τα θερμοκήπια και η κάθετη γεωργία» στο νότιο τμήμα της εγκατάστασης.
Η GreenGo σκοπεύει επίσης να προσφέρει μερίδια στο έργο στους ντόπιους «για να εξασφαλίσει τη δυνατότητα πραγματικής συνιδιοκτησίας σε τοπικό επίπεδο».

Η Megaton εντάσσεται σε άλλα μεγάλα έργα πράσινου υδρογόνου που σχεδιάζονται για τη Δανία, η οποία θέλει να γίνει σημαντικός παραγωγός ηλεκτρονικών καυσίμων έως το 2030, μεταξύ άλλων από εταιρείες όπως η παγκόσμια πρωταθλήτρια υπεράκτιων αιολικών ειδών Orsted.

«Με το έργο Megaton και την ανάπτυξη ενός από τα μεγαλύτερα ενεργειακά πάρκα στον κόσμο στη Δυτική Γιουτλάνδη, θα βάλουμε ξανά τη Δανία στον παγκόσμιο χάρτη ως ηγέτη στη μετάβαση στην 100% πράσινη ενέργεια και τα πράσινα καύσιμα που είναι απαραίτητα για την επίτευξη τους παγκόσμιους κλιματικούς στόχους μέχρι το 2050», δήλωσε ο CEO της GreenGo, Karsten Nielsen στo Recharge.
Περιέργως, η GreenGo δεν έχει αποκαλύψει τι είδους «πράσινα καύσιμα» σχεδιάζει να παράγει.
H Hydrogen Insight, ( αδελφός τίτλος του Recharge) προσέγγισε την εταιρεία για σχόλια, αλλά δεν ανταποκρίθηκε, 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης