Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

ΜΕΤΩΝ: Ακολουθεί cluster φ/β 300 MW στο Αμύνταιο - Και η Βουλγαρία στους στόχους της ΔΕΗΑΝ

ΜΕΤΩΝ: Ακολουθεί cluster φ/β 300 MW στο Αμύνταιο - Και η Βουλγαρία στους στόχους της ΔΕΗΑΝ
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξετάζει ενδελεχώς εξαγορές έργων ΑΠΕ στα Βαλκάνια, με έμφαση στις αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας

Με τη σύναψη μακροχρόνιων διμερών συμβολαίων με μεγάλες βιομηχανίες της χώρας προχωρεί η ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή, δηλαδή η κοινοπραξία της RWE Renewables GmbH (51%) και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (49%), στην υλοποίηση του φιλόδοξου επενδυτικού της προγράμματος που προβλέπει συνολικές επενδύσεις άνω του 1 δις ευρώ για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ ισχύος έως 2 GW.

Παράλληλα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες εξετάζει ενδελεχώς εξαγορές έργων ΑΠΕ στα Βαλκάνια, με έμφαση στις αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.
Κατά την τρέχουσα περίοδο, βρίσκονται σε φάση κατασκευής έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 500MW, εκ των οποίων η κατασκευή 250MW φωτοβολταϊκων έργων (200MW στην Πτολεμαΐδα και 50MW στην Μεγαλόπολη) αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2022.
Επιπλέον, σε διαδικασία δημοπράτησης βρίσκεται το εμβληματικό mega φωτοβολταϊκό έργο συνολικής ισχύος 550MW στο Ορυχείο Πτολεμαΐδας, ενός εκ των μεγαλύτερων φωτοβολταϊκών πάρκων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Εντός του έτους ξεκινούν 300 MW επιπλέον στο Αμύνταιο

Χθες ανακοινώθηκε η έναρξη, εντός των επομένων μηνών της κατασκευής πέντε φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος περίπου 210 MWp, στο πρώην λιγνιτωρυχείο του Αμυνταίου, ενώ έως το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή ενός ακόμη cluster φωτοβολταικών ισχύος περίπου 300 MWp στην ίδια περιοχή.
Πρόκειται για έργα που είναι ήδη ώριμα και το επόμενο βήμα είναι η έναρξη της κατασκευής του με στόχο να λειτουργήσουν έως το 2024.
Και για τα νέα αυτά έργα η ΜΕΤΩΝ θα επιδιώξει να εξασφαλίσει μακροχρόνια συμβόλαια πώλησης της παραγόμενης ενέργειας.

Σημειώνεται ότι όπως ανακοινώθηκε χθες για το πρώτο έργο του Αμυνταίου έχουν υπογραφεί διμερείς επιχειρηματικές συμφωνίες αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας «πράσινα» PPAs, διάρκειας μεταξύ 10 και 15 ετών.
Η πρώτη επένδυση του Αμυνταίου συνολικού προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ, έχει διασφαλισμένα κεφάλαια ύψους 90 εκατ ευρώ στο πλαίσιο του δανειακού σκέλους του «Ελλάδα 2.0», 54 εκατ. ευρώ προέρχονται από τις τράπεζες Eurobank Α.Ε. και Alpha Bank Α.Ε., ενώ τα υπόλοιπα 36 εκατ. ευρώ αφορούν σε ίδια συμμετοχή.

Τα φωτοβολταϊκά έργα, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος περίπου 210 MWp, βρίσκονται στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, στη Β. Ελλάδα, εντός των ορίων του πρώην υπαίθριου λιγνιτωρυχείου του Αμυνταίου. Οι εργασίες κατασκευής έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν την άνοιξη του τρέχοντος έτους.
Τα πέντε έργα προβλέπεται να είναι πλήρως λειτουργικά έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024.

Φ/Β δυναμικότητας έως 2.000 MWp

Μέσω της κοινοπραξίας τους, η RWE Renewables και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναπτύσσουν μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά έργα συνολικής δυναμικότητας έως 2.000 MWp στην Ελλάδα.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει συνεισφέρει στην κοινοπραξία εννέα φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος έως 940 MWp.
Η RWE Renewables έχει συνεισφέρει στην κοινοπραξία ένα αντίστοιχου μεγέθους χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι η εταιρεία με το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας στην ελληνική αγορά συνολικής ισχύος άνω των 10GW.
Έχοντας ήδη σε λειτουργία 34 αιολικά πάρκα, 19 μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς, 31 φωτοβολταϊκούς σταθμούς και 1 υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 300 MW και ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης