Ενέργεια

Μείωση 30% στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη τον Ιανουάριο

Μείωση 30% στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη τον Ιανουάριο

Νέο ιστορικό χαμηλό

 

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου αγωγών προς την Ευρώπη από τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom μειώθηκαν σχεδόν κατά 30% τον Ιανουάριο από τον Δεκέμβριο εν μέσω πτώσης των τιμών στην αγορά spot, φτάνοντας σε νέο μηνιαίο ιστορικό χαμηλό, σύμφωνα με το Reuters.

Οι εξαγωγές ρωσικών commodity έχουν πολιτικοποιηθεί ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια εν μέσω ευρύτερων πολιτικών εντάσεων και αποτελούν το κύριο επίκεντρο των δυτικών κυρώσεων από τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η Μόσχα έστειλε τα στρατεύματά της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, με βάση τα καθημερινά στοιχεία των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας και του αγωγού TurkStream, οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom στην Ευρώπη μειώθηκαν τον Ιανουάριο σε περίπου 1,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) από 2,5 bcm τον Δεκέμβριο.

Η Gazprom διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου πέρυσι μέσω του αγωγού Yamal-Europe που διασχίζει τη Λευκορωσία, την Πολωνία και καταλήγει στη Γερμανία, καθώς και μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream 1, ο οποίος ανατινάχθηκε τον Σεπτέμβριο.

Ο Nord Stream 1, με ετήσια χωρητικότητα 55 bcm, βρισκόταν ήδη σε αδράνεια τη στιγμή των εκρήξεων λόγω διαφωνίας σχετικά με τη συντήρηση του χερσαίου εξοπλισμού.

Σύμφωνα με τις ημερήσιες εκθέσεις της ευρωπαϊκής ομάδας μεταφοράς φυσικού αερίου Entsog και της Gazprom για τη διέλευση μέσω της Ουκρανίας, οι μέσες ημερήσιες προμήθειες φυσικού αερίου της Gazprom στην Ευρώπη μειώθηκαν σε 58,1 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) αυτόν τον μήνα από 81,9 mcm τον Δεκέμβριο.

Η Gazprom δεν έχει αποκαλύψει τα δικά της στατιστικά στοιχεία για τις εξαγωγές και την παραγωγή από την αρχή του έτους.

Η εταιρεία είχε πει ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου της εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης μειώθηκαν πέρυσι κατά 45% στα 100,9 bcm σε μετασοβιετικό χαμηλό.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης