Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΕ: Προς συμφωνία την Παρασκευή για το ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο

ΕΕ: Προς συμφωνία την Παρασκευή για το ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο

 Η Κομισιόν προτείνει από τις 5 Φεβρουαρίου ανώτατο όριο τιμής 100 δολ. ανά βαρέλι για ρωσικά προϊόντα πετρελαίου υψηλής ποιότητας, όπως το ντίζελ, και ανώτατο όριο 45 δολ. ανά βαρέλι για προϊόντα όπως το μαζούτ

Οι χώρες της ΕΕ θα επιδιώξουν μια συμφωνία την Παρασκευή σχετικά με πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καθορισμό ανώτατων τιμών στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα, μετά την αναβολή απόφασης την Τετάρτη εν μέσω διαφωνιών μεταξύ των κρατών μελών, δήλωσαν διπλωμάτες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την περασμένη εβδομάδα να εφαρμόσει η ΕΕ από τις 5 Φεβρουαρίου ανώτατο όριο τιμής 100 $ ανά βαρέλι για ρωσικά προϊόντα πετρελαίου υψηλής ποιότητας, όπως το ντίζελ, και ανώτατο όριο 45 $ ανά βαρέλι για προϊόντα με έκπτωση, όπως το μαζούτ.

Οι ανώτατες τιμές πρέπει να εγκριθούν και από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πρεσβευτές τους θα συναντηθούν την Παρασκευή για να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ που επικαλείται το Reuters.

Πιέσεις

Η Πολωνία και τα τρία κράτη της Βαλτικής εξακολουθούν να πιέζουν τα ανώτατα όρια να τεθούν σε χαμηλότερα επίπεδα για να περιορίσουν τα έσοδα που λαμβάνει η Μόσχα από την πώληση καυσίμων όσο το δυνατόν περισσότερο μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσαν οι διπλωμάτες.

Ωστόσο, η ΕΕ έχει περιορισμένη δυνατότητα να αλλάξει το ανώτατο όριο τιμών, καθώς πρόκειται για μια ευρύτερη συμφωνία μεταξύ των χωρών της Ομάδας των Επτά (G7).

Τα ανώτατα όρια τιμών της 5ης Φεβρουαρίου και η απαγόρευση της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων πετρελαίου ακολουθούν το πλαφόν των 60 δολαρίων ανά βαρέλι που επιβλήθηκε στο ρωσικό αργό στις 5 Δεκεμβρίου, καθώς οι χώρες της G7 και η ΕΕ επιδιώκουν να περιορίσουν την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Και τα δύο ανώτατα όρια λειτουργούν με το να απαγορεύουν στις δυτικές ασφαλιστικές και ναυτιλιακές εταιρείες να ασφαλίζουν ή να μεταφέρουν φορτία ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων, εκτός εάν αγοράστηκαν με ή κάτω από το καθορισμένο ανώτατο όριο τιμής.

Οι πρεσβευτές χωρών της ΕΕ θα συνεχίσουν επίσης την Παρασκευή τις συνομιλίες για την επέκταση των κυρώσεων στη Λευκορωσία, για να πατάξουν την παράκαμψη των κυρώσεων στη Ρωσία από εταιρείες που δρομολογούν απαγορευμένα προϊόντα μέσω της γείτονάς της, δήλωσαν οι τρεις διπλωμάτες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης