Ενέργεια

Ιταλία: Καταγγελία του συνδικάτου USB κατά του FSRU της Snam για περιβαλλοντικά

Ιταλία: Καταγγελία του συνδικάτου USB κατά του FSRU της Snam για περιβαλλοντικά
Η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία έως τον Απρίλιο

Το ιταλικό συνδικάτο USB κατέθεσε  καταγγελία κατά σχεδίου της εταιρείας εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου Snam για τη δημιουργία ενός νέου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο λιμάνι Piombino της Τοσκάνης, ανέφερε ανακοίνωση την Παρασκευή.

Το USB κατηγορεί την Snam ότι είχε διαπράξει σοβαρά «περιβαλλοντικά εγκλήματα» ενώ εκτελούσε εργασίες για την κατασκευή του τερματικού.

Το USB επέκρινε στην ανακοίνωση την επιλογή να εγκατασταθεί ο τερματικός σταθμός σε μια περιοχή που έχει ήδη μολυνθεί από ένα παλιό εργοστάσιο χάλυβα, λέγοντας ότι οι διαδικασίες επαναεριοποίησης θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα επίπεδα ρύπανσης και θα προκαλέσουν «σοβαρούς και ανεπανόρθωτους τραυματισμούς».

Αύξηση χωρητικότητας

Πέρυσι, η ιταλική κυβέρνηση έδωσε εντολή στη Snam να αγοράσει τον τερματικό σταθμό ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την αύξηση της χωρητικότητας εισαγωγής LNG της χώρας και την αντιστάθμιση της φθίνουσας παροχής ρωσικού φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία έως τον Απρίλιο, όταν αναμένονται νέες προμήθειες LNG από αρκετές αφρικανικές χώρες.

Η USB είπε ότι η καταγγελία υποβλήθηκε στην εισαγγελία του Λιβόρνο.

Τον Νοέμβριο, η διοίκηση της πόλης Piombino υπέβαλε νομική προσφυγή κατά του τερματικού σταθμού LNG ισχυριζόμενη κινδύνους για την ασφάλεια, το περιβάλλον και τις τοπικές επιχειρήσεις. Αυτή η πρόκληση περιελάμβανε ένα «αίτημα προφύλαξης» για αναστολή των εργασιών για τη δημιουργία του FSRU.

Ένα ιταλικό διοικητικό δικαστήριο αποφάνθηκε τον Δεκέμβριο κατά του αιτήματος για προληπτική διακοπή των εργασιών για τον τερματικό σταθμό και όρισε νέα ακρόαση στις 8 Μαρτίου για να αξιολογήσει μακροπρόθεσμα ζητήματα ασφάλειας που σχετίζονται με τον πλωτό τερματικό σταθμό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης