Τελευταία Νέα

Γερμανία: Η δοκιμή ανάμειξης αερίου-υδρογόνου για οικιακή θέρμανση πλησιάζει το στόχο του 30%

Γερμανία: Η δοκιμή ανάμειξης αερίου-υδρογόνου για οικιακή θέρμανση πλησιάζει το στόχο του 30%
Η εταιρεία αγωγών αναμιγνύει «καθαρό» υδρογόνο με φυσικό αέριο και η αναλογία 30/70% αναμένεται να επιτευχθεί εντός της εβδομάδας
Ένα γερμανικό έργο με στόχο την ενίσχυση της καθαρής ενέργειας για τη θέρμανση των σπιτιών αναμένεται να επιτύχει ένα βασικό ορόσημο 30% «πράσινης» ενέργειας σε συνδυασμό με φυσικό αέριο για τη θέρμανση ορισμένων νοικοκυριών νοτιοδυτικά της χώρας εντός εβδομάδων ανακοίνωσε η εταιρεία που υλοποιεί το έργο.

Το έργο της Netze BW είναι το πρώτο του είδους του στη Γερμανία που προμηθεύει αναμεμειγμένα αέρια σε νοικοκυριά και το χώρο δοκιμών στη νοτιοδυτική πόλη Oehringen, το οποίο η εταιρεία ελπίζει ότι θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για την υπόλοιπη χώρα.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα και να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα, η Γερμανία επιδιώκει να παράγει «πράσινο» υδρογόνο το οποίο εξάγεται με χρήση αιολικής και ηλιακής ενέργειας μέσω ηλεκτρόλυσης. Σχεδιάζει να αποθηκεύσει το αέριο ή να το μεταφέρει στους καταναλωτές στα υπάρχοντα και σε μια μειοψηφία νέων δικτύων αερίου.

Αντικατάσταση φυσικού αερίου

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στοχεύει να αντικαταστήσει τελικά το φυσικό αέριο, ειδικά αυτό από τη Ρωσία, και να δημιουργήσει μια νέα αλυσίδα αξίας για το πράσινο υδρογόνο που αναμένει να αντλήσει από τις εισαγωγές και την εγχώρια παραγωγή.

Το "νησί υδρογόνου" του Oehringen, μια πόλη κοντά στο Heilbronn με ανεξάρτητες οικογενειακές κατοικίες, λαμβάνει ένα μείγμα φυσικού αερίου συν σταδιακά περισσότερο υδρογόνο από τον διαχειριστή του αγωγού Netze BW - θυγατρική της εταιρείας κοινής ωφέλειας EnBWαπό το φθινόπωρο 2022.

«Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, θα αυξήσουμε το μερίδιο από το 8% στο 20% και δύο εβδομάδες αργότερα, θα φτάσουμε στο 30% στα νοικοκυριά», δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής του έργου Heike Gruener.

Η ανάμειξη πραγματοποιείται στην τοποθεσία Netze BW, χρησιμοποιώντας αγορασμένη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που διοχετεύεται μέσω μιας μονάδας ηλεκτρόλυσης.

Η εταιρεία ήθελε να δείξει ότι η υποδομή του αγωγού και οι λέβητες, τα θερμαντικά σώματα και οι εστίες μπορούν να προσαρμοστούν στο μείγμα χωρίς σημαντικές αντικαταστάσεις ή προσαρμογές. Είπε ότι ελπίζει να αποδείξει ότι η επαναχρησιμοποίηση της τεράστιας υποδομής φυσικού αερίου της Γερμανίας για την εξυπηρέτηση κατοικιών και βιομηχανίας θα μπορούσε να λειτουργήσει.

"Φυσικά προσπαθούμε να δείξουμε ότι το 100% υδρογόνο μπορεί επίσης να λειτουργήσει. Αλλά αυτό θα γίνει μόνο περίπου στα μέσα αυτής της δεκαετίας", πρόσθεσε η Gruener.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης