Ενέργεια

Έρχεται νομοθετική ρύθμιση με φορολόγηση 5% σε σταθερή βάση για υποκατάσταση των 10 ευρώ

Έρχεται νομοθετική ρύθμιση με φορολόγηση 5% σε σταθερή βάση για υποκατάσταση των 10 ευρώ
Αβεβαιότητα για την δυνατότητα υποχώρησης των τιμών ης χονδρικής λέει η αγορά
Μόνιμο χαρακτήρα αλλάζοντας μορφή, θα λάβει το ειδικό τέλος των 10 ευρώ/MWh που επέβαλε τον περασμένο Οκτώβριο η κυβέρνηση στην τιμή του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με νομοθετική ρύθμιση θα επιβληθεί σταθερή φορολόγηση 5% επί της τιμής του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή μειώνοντας μεν την επιβάρυνση, αλλά διατηρώντας σε βάθος χρόνου έναν νέο φόρο ο οποίος κρατάει σε υψηλά επίπεδα χονδρική τιμή του ρεύματος στην ελληνική αγορά.

Με τα σημερινά δεδομένα τα επιπλέον 10 ευρώ/MWh στην τιμή του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή, στα οποία πρέπει να προστεθούν επιπλέον 2,5 ευρω/MWh του τέλους ασφάλειας εφοδιασμού που επιβλήθηκε λόγω των έκτακτων μέτρων της ΕΕ, οδηγούν σε αύξηση της χονδρικής τιμής του ρεύματος κατά τουλάχιστον 25 ευρώ/MWh. Έτσι όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αποκλιμάκωση της χονδρικής τιμής του ρεύματος, η οποία το τελευταίο διάστημα κινείται μεταξύ 160-180 ευρώ/MWh παρά την πτώση της τιμής του φυσικού αερίου διεθνώς.

Αυτό άλλωστε είναι και ο λόγος που το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί σημαντικά η χρήση του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή ενώ αντιθέτως έχει αυξηθεί η χρήση του λιγνίτη. Όπως σημειώνουν κύκλοι της αγοράς το μέτρο ξεκίνησε ως μια απεγνωσμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκεντρώσει χρήματα για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών του ρεύματος και πλέον έχει εξελιχθεί σε μια έμμεση επιδότηση της λιγνιτικής παραγωγής και της νέας μονάδας της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5, την οποία μάλιστα θα επισκεφθεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εφόσον τελικώς προωθηθεί η νομοθετική ρύθμιση εκτιμάται ότι η φορολόγηση θα είναι τη τάξης του 5% επί της τιμής του φυσικού αερίου και με βάση τα σημερινά δεδομένα τα 10 ευρώ/MWh θα μειωθούν σε περίπου 2,5 ευρώ/MW αλλά βεβαίως θα συνεχιστεί η επιβάρυνση, έστω και μικρότερη, της χονδρικής τιμής του ρεύματος.


Φορολόγηση προμηθευτών

Το ζήτημα προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στην αγορά ηλεκτρισμού καθώς τα «έκτακτα» μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης λαμβάνουν πλέον μόνιμο χαρακτήρα. Το μέτρο επιβλήθηκε σε μια περίοδο που η τιμή του φυσικού αερίου βρισκόταν στα 130-150 ευρώ/MWh και οι προμηθευτές επωφελούνταν σημαντικών εκπτώσεων στις διεθνείς αγορές. Μέρος των εκπτώσεων αυτών θέλησε να απορροφήσει η κυβέρνηση εξασφαλίζοντας κονδύλια για τις επιδοτήσεις επιβάλλοντας το τέλος των 10 ευρώ.
Σήμερα όμως που η τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται στα 50-55 ευρώ/MWh οι προμηθευτές πληρώνουν και premium για την αγορά αερίου με αποτέλεσμα το τέλος να αποτελεί μια επιπλέον επιβάρυνση στο κόστος ηλεκτροπαραγωγής.

Όσο δε για το περίφημο μέτρο της φορολόγησης των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι έχει πάει στις καλένδες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μεγάλη, αν όχι η μόνη επιβάρυνση που προέκυψε από τους υπολογισμούς της ΡΑΕ αφορά τη ΔΕΗ η οποία εκτιμάται ότι είναι πλήρως εκτεθειμένη στην αγορά χωρίς hedging λόγω του εξαιρετικά υψηλού κόστους των margin calls.

Με δεδομένο ότι το κόστος του hedging συνυπολογίστηκε από τη ΡΑΕ για να καταλήξει στα χρήματα που πρέπει να επιστρέψουν οι προμηθευτές εκτιμάται ότι το μεγάλο βάρος θα έπεφτε στη ΔΕΗ. Ως εκ τούτου φαίνεται ότι η κυβέρνηση επί του παρόντος τουλάχιστον και για όσο διάστημα οι τιμές διατηρούνται σε ανεκτά επίπεδα δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει και στο συγκεκριμένο μέτρο το οποίο έχει εξαφανιστεί από τον δημόσιο διάλογο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης