Τελευταία Νέα

Γιατί η Enel θα πουλήσει το 100% του ελληνικού χαρτοφυλακίου, αν δεν ολοκληρωθεί ο πρώτος διαγωνισμός

Γιατί η Enel θα πουλήσει το 100% του ελληνικού χαρτοφυλακίου, αν δεν ολοκληρωθεί ο πρώτος διαγωνισμός

Στο 1 -1,2 δισ αποτιμάται  το σύνλο των assets που σηματοδοτεί ένα ακόμα μεγάλο deal προς ολοκλήρωση στην ελληνική αγορά ανανεωσίμων

Ολική έξοδο από την ελληνική αγορά περιλαμβάνει το Plan Β της Enel Green Power σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη για την πώληση του 50% του χαρτοφυλακίου της θυγατρικής Enel Hellas.

Στην κούρσα του διαγωνισμού που διενεργείται με τη συνδρομή της BNP Paribas βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι, KKR, CVC και φυσικά η Macquarie που φέρεται να έχει και το προβάδισμα.
Πληροφορίες θέλουν και την ΚΚR να παραμένει στην κούρσα μέχρι το τέλος και να δίνει τη μάχη με τους Αυστραλούς της Macquarie, αλλά και την ιταλική εταιρία να βάζει τέλος στην διαδικασία εάν δεν υπάρξει άμεσα κάποια συμφωνία, κηρύσσοντας άγονο τον διαγωνισμό για να τον επαναπροκηρύξει αυτή τη φορά για την πώληση του 100% του χαρτοφυλακίου της.

Με την πώληση του συνολικού χαρτοφυλακίου η Enel θα επιδιώξει να επανεργοποιήσει το ενδιαφέρον και άλλων στρατηγικών επενδυτών που στον πρώτο διαγωνισμό αποθαρρύνθηκαν, κυρίως λόγω της πρόθεσης της ιταλικής εταιρίας να διατηρήσει δικαίωμα επαναγοράς των μετοχών. Στόχος είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού προκειμένου να πετύχει υψηλότερο τίμημα, με το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας να αποτιμάται στα 1-1,2 δις. ευρώ.

Αναδιάρθρωση δραστηριοτήτων

Η ιταλική εταιρία ανακοίνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο μια σαρωτική αναδιάρθρωση των διεθνών δραστηριοτήτων της, κατατάσσοντας την Ελλάδα και την Αυστραλία μεταξύ των χωρών που θα συνεχίσει να επενδύει μέσω ενός συνεργατικού μοντέλου, το λεγόμενο Stewardship.
Στο πλαίσιο αυτό αναζητεί επενδυτή για την πώληση του 50% του χαρτοφυλακίου της στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Αργεντινή, το Περού και η Ρουμανία όπου προχωράει σε πλήρη αποπένδυση.
Για το χαρτοφυλάκιο της Ρουμανίας βρίσκεται στο τελικό στάδιο των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με τη ΔΕΗ, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν πιθανότατα μέσα στο Φεβρουάριο.

Στόχος αυτής της αναδιάρθρωσης της ιταλικής εταιρίας, είναι η μείωση του καθαρού της χρέους κατά 21 δις. ευρώ έως το 2024. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, το καθαρό χρέος της Enel Green Power στο τέλος του 2022 ανερχόταν σε 60,1 δις. ευρώ (έναντι 51,7 δις. ευρώ στο τέλος του 2021), αλλά σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του περασμένου έτους, χάρη στην αποεπένδυση από την Ρωσία και την πώληση περιουσιακών στοιχείων σε Χιλή και Βραζιλία.


Το ελληνικό χαρτοφυλάκιο

Η ιταλική Enel, με μακρά παρουσία στην Ελλάδα μέσω της Enel Green Power Hellas έχει εγκαταστήσει ανά τη χώρα περισσότερα από 55 αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά έργα, συνολικής ισχύος 480 MW, μεταξύ των οποίων και το εμβληματικό πάρκο του Καφηρέα, επενδύοντας πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Στα επενδυτικά της πλάνα για την Ελλάδα είναι η ανάπτυξη έργων συνολικής ισχύος 1,5 GW από τα οποία 630 MW αφορούν την ανάπτυξη Κατανεμόμενων Μονάδων Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΚΑΜΠΗΕ) στη Δυτική Μακεδονία και την Κρήτη. Η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου της όταν και όποτε ολοκληρωθεί σε συνδυασμό και με την αναμενόμενη πώληση του χαρτοφυλακίου της Tερνα Ενεργειακής θα διαμορφώσουν ένα νέο επιχειρηματικό τοπίο στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης