Ενέργεια

Reuters: Πώς μειώθηκε η κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Αγωνία για το 2023/24

Reuters: Πώς μειώθηκε η κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Αγωνία για το 2023/24
Οι εισαγωγές μέσω αγωγών ήταν 4 εκατ. τόνοι υψηλότερες το 2022 σε σύγκριση με το 2021

Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Κίνας μειώθηκαν το 2022 καθώς η χώρα αύξησε την εγχώρια παραγωγή και τις εισαγωγές μέσω αγωγών, ενώ τα lockdowns κατέστειλαν τη βιομηχανική κατανάλωση, σύμφωνα με το Reuters.

Τα χαμηλά νούμερα

Το αποτέλεσμα ήταν να διατεθεί περισσότερο φυσικό αέριο στους εισαγωγείς στην Ευρώπη, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτρέποντας μια ακόμη πιο σοβαρή άνοδο των τιμών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι εισαγωγές LNG της Κίνας μειώθηκαν κατά 16,3 εκατομμύρια τόνους ή 20% το 2022, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων.

Σε περίπτωση δε που οι εισαγωγές της Κίνας συνέχιζαν να αυξάνονται με τον προηγούμενο ρυθμό, θα είχαν πλησιάσει τους 100 εκατομμύρια τόνους αντί των 64 εκατομμυρίων τόνων που εν τέλει καταγράφηκαν. Ωστόσο, οι εισαγωγές LNG ήταν χαμηλότερες κάθε μήνα του 2022 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, επιβεβαιώνοντας μια άνευ προηγουμένου επιβράδυνση.

Οι εισαγωγές μέσω αγωγών ήταν 4 εκατ. τόνοι υψηλότερες το 2022 σε σύγκριση με το 2021. Ακόμη περισσότερο LNG αντικαταστάθηκε από την εγχώρια παραγωγή, κυρίως από τις λεκάνες Tarim, Ordos και Sichuan, η οποία αυξήθηκε κατά περίπου 9 εκατομμύρια τόνους πέρυσι. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μερίδιο της εκτόπισης LNG φαίνεται να προέρχεται από τη μειωμένη αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης λόγω του lockdown.

«Σανίδα» σωτηρίας για την Ευρώπη

Οι μειωμένες εισαγωγές LNG της Κίνας αποδείχθηκαν εξίσου σημαντικές για την Ευρώπη, που σε συνδυασμό με τον ήπιο χειμώνα, αντιμετωπίστηκε εν μέρει η κρίση.

Η Κίνα αντιπροσώπευε το 21% των παγκόσμιων εισαγωγών LNG το 2021 και το μερίδιο θα είχε αυξηθεί περαιτέρω εάν οι εισαγωγές συνέχιζαν να αυξάνονται με την προηγούμενη τάση. Αντίθετα, οι μειωμένες εισαγωγές αντιπροσώπευαν μια «εξοικονόμηση» περίπου 4% της παγκόσμιας προσφοράς LNG και 6% ή περισσότερο σε σύγκριση με την τάση πριν το 2022.

Οι πιο αργές εισαγωγές της Κίνας επέτρεψαν στην Ευρώπη να ξαναγεμίσει την αποθήκη της νωρίτερα, γρηγορότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το κανονικό ενόψει του χειμώνα 2022/23. Η βιασύνη της Γερμανίας να γεμίσει την αποθήκευσή της με οποιοδήποτε τίμημα βοήθησε να οδηγηθούν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2022.

Η Ευρώπη είναι πιθανό να ολοκληρώσει το χειμώνα 2022/23 με όγκο σχεδόν ρεκόρ σε αποθηκευτικό χώρο, μειώνοντας τις ανάγκες αναπλήρωσης φέτος. Ωστόσο, οι ευρωπαίοι αγοραστές LNG είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν σκληρότερο ανταγωνισμό για φορτία από την Κίνα, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2023/24, όταν η Ευρώπη και η Κίνα είναι πιθανό να συμπληρώνουν τα αποθέματά τους ταυτόχρονα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης