Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα η ρύθμιση για τα PPAs - Λιγνιτικά η πρώτη διετία για την ΔΕΗ

Στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα η ρύθμιση για τα PPAs - Λιγνιτικά η πρώτη διετία για την ΔΕΗ
Ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή διμερών συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνιτική παραγωγή για τις βιομηχανίες
Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση που θα ανοίγει το δρόμο για τη σύναψη μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της βιομηχανίας και μεγάλων παραγωγών ρεύματος.

Πρόκειται για τη ρύθμιση που βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων όλο το τελευταίο διάστημα και αφορά την εξαίρεση των μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων προμήθειας, από το πλαφόν που έχει επιβληθεί στην αμοιβή των παραγωγών ρεύματος όλων των τεχνολογιών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ρύθμιση θα ενταχθεί σε όποιο νομοσχέδιο συζητείται στη Βουλή της επόμενη εβδομάδα και δεν θα αναμένεται η κατάθεση ενεργειακού νομοσχεδίου, καθώς έχει καταστεί αντιληπτό ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο ειδικά για τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες των οποίων οι προμήθειας με τη ΔΕΗ έληξαν στο τέλος του 2022.

Τι θα προβλέπουν οι συμβάσεις

Η εξαίρεση των PPAs από το πλαφόν της χονδρικής αποτελεί αίτημα όχι μόνο της βιομηχανίας αλλά και της ΔΕΗ η οποία βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις τόσο με τον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ όσο και με τον Τιτάνα για την υπογραφή συμβάσεων προμήθειας δεκαετούς διάρκειας.
Οι συμβάσεις αυτές τα δυο πρώτα χρόνια δηλαδή το 2023-2024 θα αφορούν λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ και στη συνέχεια οι βιομηχανίες θα τροφοδοτούνται από «πράσινη» ενέργεια καθώς θα εισέρχονται στο σύστημα τα φωτοβολταϊκά πάρκα που κατασκευάζει η ΔΕΗ σε διάφορα σημεία της χώρας και κυρίως στα ορυχεία της Μεγαλόπολης και της Πτολεμαίδας.

Πρέπει να σημειωθεί πως οι βασικές αρχές των συμβάσεων για την πρώτη διετία θεωρούνται «κλεισμένες» καθώς τόσο η ΔΕΗ όσο και οι αντισυμβαλλόμενοι μπορούν να εκτιμήσουν και να προβλέψουν τα κόστη της λιγνιτικής παραγωγής.


Τα ρίσκα των πράσινων PPA

Δεν συμβαίνει το ίδιο για την παραγωγή από φωτοβολταικά τα οποία βρίσκονται είτε στο στάδιο της κατασκευής είτε της ανάθεσης των έργων.
Στην περίπτωση αυτή τίθενται ερωτήματα όπως το εάν τα έργα θα είναι έτοιμα για να δώσουν την παραγωγή που έχουν δεσμευτεί σε μια μακροχρόνια σύμβαση που έχει και πολλά άλλα ρίσκα. Για παράδειγμα σε μια μακροχρόνια σύμβαση το συνολικό ρίσκο εφόσον δεν το αντισταθμίσεις θα πρέπει να το εγγράψεις στις λογιστικές καταστάσεις και αυτό βεβαίως επιβαρύνει το κόστος δανεισμού.

Το μεγαλύτερο δε από τα ερωτήματα που τίθεται σε μια τέτοια σύμβαση είναι η τιμή της ενέργειας και το ρίσκο που θα πρέπει να αναλάβει ο αγοραστής για την κάλυψη των αναγκών του στις ώρες που τα φωτοβολταικά πάρκα δεν είναι σε θέση να παρέχουν ρεύμα.

Έτσι η κατάθεση στη Βουλή της τροπολογίας για την εξαίρεση των PPAs από το πλαφόν θα δώσει λύση στο άμεσο πρόβλημα, όμως όλα δείχνουν ότι θα χρειαστούν επιπλέον διαπραγματεύσεις για να κλείσει η υπόθεση των μακροχρόνιων συμβολαίων της ΔΕΗ με τη βιομηχανία. Και βεβαίως η λύση σε αυτό θα είναι ο περίφημος μηχανισμός Green Pool που θα επιδοτεί το κόστος του ρεύματος κατά τις ώρες που δεν είναι σε θέση τα φωτοβολταικά να παρέχουν ενέργεια. Ο μηχανισμός έχει υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά επί του παρόντος δεν έχει υπάρξει έγκριση του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης