Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υπερ-αρμοδιότητες στον ACER έδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - Τι αλλάζει στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας

Υπερ-αρμοδιότητες στον ACER έδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - Τι αλλάζει στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας

O ACER μπορεί να τροποποιεί τις προτάσεις των Διαχειριστών, προκειμένου να διασφαλίζει τη συμβατότητά τους με το δίκαιο της Ένωσης

 

Αυξημένες αρμοδιότητες όσον αφορά το διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου αναγνωρίζει στον ACER με απόφαση του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου οι θέσεις του Συνδέσμου των Ευρωπαίων Ρυθμιστών μπορούν να επιβάλλονται στους διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ακόμη και αν αυτοί έχουν συμφωνήσει διαφορετικά, με τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές.

Μάλιστα η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου η οποία ελήφθη με αφορμή διένεξη για την αγορά εξισορρόπησης και το διασυνοριακό εμπόριο, αναγνωρίζει στον ACER τη δυνατότητα ακόμα και να τροποποιεί αποφάσεις των Διαχειριστών.

Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που ανακοινώθηκε χθες, ο ACER μπορεί να τροποποιεί τις προτάσεις των Διαχειριστών, προκειμένου να διασφαλίζει τη συμβατότητά τους με το δίκαιο της Ένωσης, και όταν υπάρχει συμφωνία των Διαχειριστών με τις εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές.
Το Δικαστήριο, το οποίο με την απόφασή του επιβεβαιώνει τις αυξημένες εξουσίες του ACER, επικαλείται Κανονισμό που αφορά την εξισορρόπηση ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος προβλέπει τη λειτουργία διαφόρων ευρωπαϊκών πλατφορμών για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης.

Οι αποφάσεις του ACER

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας με αυτόματη ενεργοποίηση (πλατφόρμα aFRR) και η ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης από εφεδρείες αποκατάστασης συχνότητας με χειροκίνητη ενεργοποίηση (πλατφόρμα mFRR)
Πρέπει να σημειωθεί ότι όλοι οι Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς της Ευρώπης είχαν υποβάλει προς έγκριση στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές 4 κοινές προτάσεις μεθοδολογίας για τις πλατφόρμες aFRR και mFRR.

Ακολούθησε η έκδοση από τον ACER δύο αποφάσεων για τις πλατφόρμες τις οποίες ωστόσο είχε τροποποιήσει ο οργανισμός. Αποτέλεσμα ήταν ομάδα Διαχειριστών (Austrian Power Grid, ČEPS, a.s., Polskie sieci elektroenergetyczne S.A., Red Eléctrica de España SA, RTE Réseau de Transport d’Eectricité, Svenska kraftnät, TenneT TSO BV και TenneT TSO GmbH) να ασκήσει κατ αρχήν διοικητικές προσφυγές των αποφάσεων του ACER, οι οποίες απορρίφθηκαν. Ακολούθησε προσφυγή στο Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ.

Αποφάσεις για τις διασυνοριακές συναλλαγές

Όμως και το δεύτερο πενταμελές τμήμα του Γενικού Δικαστηρίου έκρινε απαράδεκτες τις προσφυγές ακυρώσεως κατά το μέρος που βάλλουν κατά των αποφάσεων του ACER. Επίσης το Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι βάσει των σχετικών κανονισμών της ΕΕ ο ACER είναι αρμόδιος να αποφαίνεται ή να εκδίδει ατομικές αποφάσεις επί ρυθμιστικών ζητημάτων ή προβλημάτων που επηρεάζουν τις διασυνοριακές συναλλαγές ή τη διασυνοριακή ασφάλεια του συστήματος, όπως οι μεθοδολογίες aFRR και mFRR, σε περίπτωση που οι Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές (ΕΡΑ) του υποβάλουν κοινό αίτημα.

«Ο σκοπός των κρίσιμων διατάξεων των κανονισμών 2019/942 και 2017/2195 και το πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται, καθώς και οι ιδιαίτερες περιστάσεις της υπό κρίση υποθέσεως, επιβεβαιώνουν ότι ο ACER έχει την αρμοδιότητα να αποφασίζει σχετικά με την κατάρτιση των μεθοδολογιών aFRR και mFRR, σε περίπτωση υποβολής κοινού αιτήματος προς τούτο εκ μέρους των ΕΡΑ» αναφέρει χαρακτηριστική η ανακοίνωση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.
Προσθέτει δε ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς, οι προτάσεις μεθοδολογιών που υποβάλλουν οι Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς πρέπει να περιλαμβάνουν τον καθορισμό των λειτουργιών που απαιτούνται για τη διαχείριση των πλατφορμών aFRR και mFRR, συμπεριλαμβανομένης και της υπηρεσίας διαχείρισης δυναμικότητας, εφόσον απαιτείται για τις εν λόγω πλατφόρμες. Πρόκειται για ένα από τα σημεία στα οποία διαφωνούσαν οι διαχειριστές.

Το Γενικό Δικαστήριο έκρινε ότι η υπηρεσία διαχείρισης της δυναμικότητας καθίσταται αναγκαία εφόσον ο κανονισμός 2017/2195 επιβάλλει στους Διαχειριστές να επικαιροποιούν διαρκώς τη διαθέσιμη δυναμικότητα διαζωνικής μεταφοράς για την ανταλλαγή ενέργειας εξισορρόπησης ή για την εφαρμογή της διαδικασίας συμψηφισμού ανισορροπιών. Από τεχνικής απόψεως, όπως προκύπτει από τις προτάσεις μεθοδολογιών aFRR και mFRR, η διαρκής επικαιροποίηση της εν λόγω δυναμικότητας αποτελεί ουσιώδες στοιχείο της υπηρεσίας βελτιστοποίησης της ενεργοποίησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης