Ενέργεια

ΥΠΕΝ: Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την Λάρισα Θερμοηλεκτρική Μ.Α.Ε. 900 MW - Ποιοί είναι οι μέτοχοι

ΥΠΕΝ: Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την Λάρισα Θερμοηλεκτρική Μ.Α.Ε. 900 MW - Ποιοί είναι οι μέτοχοι

Στόχος είναι η μονάδα της Λάρισας να λειτουργήσει στα μέσα του 2025

 

Την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία της γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των 400kV για τη διασύνδεση του Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Συνδυασμένου Κύκλου (ΘΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ), ισχύος 900 MW, της «Λάρισα Θερμοηλεκτρική Μ.Α.Ε.», στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ) Λάρισα αποφάσισε χθες η αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων (ΔΙΠΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).


Η νέα μονάδα είχε πάρει το «πράσινο φως» από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), τον Ιούλιο του 2021, είχε εγγραφεί στο Μητρώο Χρηστών ΕΣΦΑ πριν από έναν χρόνο, ενώ το περασμένο καλοκαίρι είχε υποβάλλει αίτηση μελλοντικής δυναμικότητας στον ΔΕΣΦΑ για την παραλαβή φυσικού αερίου και την τροφοδοσία του Θερμοηλεκτρικού Σταθμού Παραγωγής της εταιρείας από το υπάρχον Σύστημα Μεταφοράς Υψηλής Πίεσης του Διαχειριστή, με κατασκευή αγωγού μήκους μικρότερου των 500 μέτρων.

Η εταιρεία ανάπτυξης του έργου είναι η «Λάρισα Θερμοηλεκτρική», στην οποία φέρονται να συμμετέχουν ισραηλινά κεφάλαια - στο ΔΣ μετέχει ο Ισραηλινός Eli Rotem Ben Horin και δύο Έλληνες οι Δ. Μπαλάσης και ο Δ. Αντωνίου.
Στόχος της εταιρείας είναι η μονάδα της Λάρισας να λειτουργήσει στα μέσα του 2025. Εάν τελικά προχωρήσει και κατασκευαστεί, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί, θα προστεθεί στις αντίστοιχες σημαντικές επενδύσεις για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο που ολοκληρώνονται ή κατασκευάζονται, όπως της «Μυτιληναίος» στη Βοιωτία, των ΤΕΡΝΑ – Motor Oil στην Κομοτηνή και των ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, Κοπελούζου στην Αλεξανδρούπολη.

Ηλεκτρική διασύνδεση

Σε κάθε περίπτωση το ΥΠΕΝ ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης του νέου Θερμοηλεκτρικού σταθμού (ΘΗΣ) Λάρισας, τεχνολογίας συνδυασμένου κύκλου, με καύσιμο Φυσικό Αέριο, ισχύος 900 MW με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ).

Η διασύνδεση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Λάρισα θα γίνει με μία διπλή Γραμμή Μεταφοράς (Γ.Μ.) ηλεκτρικής ενέργειας, 400 kV, διπλού κυκλώματος εκάστη και συνολικού μήκους 56,5 χλμ, με την υφιστάμενη γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης Αγίου Δημητρίου Κοζάνης - Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Λάρισας.

Κάθε νέα γραμμή μεταφοράς θα περιλαμβάνει πύργους διπλού κυκλώματος, με δύο αγωγούς ανά φάση. Η διασύνδεση των γραμμών, θα πραγματοποιηθεί μέσω της κατασκευής και λειτουργίας του ΚΥΤ Λάρισας ΙΙ, εντός της ΒΙ.ΠΕ. Οι προτεινόμενες δύο εναέριες γραμμές θα αποτελούνται από 165 πυλώνες, καθώς και τρεις πυλώνες για τις ανάγκες σύνδεσης με την υφιστάμενη γραμμή μεταφοράς 400 kV ΚΥΤ Αγίου Δημητρίου - ΚΥΤ Λάρισας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης