Η Akuo εγκαινίασε την πρώτη της Φωτοβολταϊκή μονάδα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η Akuo εγκαινίασε την πρώτη της Φωτοβολταϊκή μονάδα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Ξεκινά την επιτάχυνση της χώρας στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

 

Η Akuo, ένας παγκόσμιος παραγωγός και κατασκευαστής έργων ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, εγκαινίασε την πρώτη της φωτοβολταϊκή μονάδα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, παρουσία του Περιφερειάρχη, κ. Κώστα Αγοραστού, του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Πέτρου Βαρελίδη, του Διευθύνοντος Συμβούλου της Akuo Ελλάδας, κ. Κώστα Ανδριοσόπουλου, του Επικεφαλής του Περιφερειακού Οικονομικού Τμήματος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, κ. François de Ricolfis, και του συνιδρυτή και Προέδρου του Ομίλου Akuo Group, κ. Eric Scotto.


Μόλις πέντε χρόνια μετά το άνοιγμα του γραφείου της στην Ελλάδα, η Akuo εγκαινιάζει το δεύτερο έργο της, μετά τη Χάλκη τον Οκτώβριο του 2021. Ο φωτοβολταϊκός σταθμός της Θεσσαλίας εδρεύει κοντά στην πόλη της Λάρισας και περιλαμβάνει 4 φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος 1 MWp ο καθένας. Προμηθεύει περίπου 350 νοικοκυριά και αντισταθμίζει το ισοδύναμο περισσότερων από 700 τόνων εκπομπών CO2 κατά τη διάρκεια κάθε έτους λειτουργίας. Με το έργο αυτό, καθώς και με το παγκόσμιο χαρτοφυλάκιό της στην Ελλάδα, η Akuo αναλαμβάνει πλήρως το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί για την υποστήριξη του ελληνικού στρατηγικού σχεδίου για το κλίμα και την ενέργεια (ΕΣΚΠ) που έχει θέσει η κυβέρνηση και προβλέπει διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως και 80% έως το 2030.

Επιπρόσθετα, Ο φωτοβολταϊκός σταθμός της Θεσσαλίας είναι το πρώτο έργο στο οποίο η Akuo θα προβεί στη πώληση ηλεκτρικής ενέργειας απευθείας στην αγορά.
Το φωτοβολταϊκό πάρκο της Θεσσαλίας επωφελείται από την τεχνογνωσία του Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης της GEARS, ο οποίος πωλεί ηλεκτρική ενέργεια απευθείας στην αγορά ενέργειας μέσω άμεσης συμμετοχής στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Αυτό αποτελεί παράδειγμα της αυξανόμενης ωριμότητας του τομέα των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα.
Επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στην Ελλάδα
Πάνω απ' όλα, ο φωτοβολταϊκός σταθμός της Θεσσαλίας αποτελεί τον πρωταρχικό λίθο ενός ευρύτερου συμπλέγματος έργων που αναπτύσσει η Akuo σε συνεργασία με την Περιφέρεια, καθώς, τους επόμενους μήνες, θα ολοκληρωθεί η αδειοδοτική "ωρίμανση" ενός χαρτοφυλακίου σταθμών συνολικής ισχύος 500 MWp, προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή τους μόλις οριστικοποιηθεί η χρηματοδότησή τους.

Η τοπική παρουσία της Εταιρείας θα ενισχυθεί σύντομα και θα συμβάλει σημαντικά στον ενεργειακό μετασχηματισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Τα εγκαίνια σηματοδοτήθηκαν με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Εταιρείας Akuo Energy, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Γενικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (Γ.Ο.Ε.Β. Θεσσαλίας) που εκπροσωπεί πάνω από 50.000 αγρότες της περιοχής, καθώς και του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Πηνειού (Τ.Ο.Ε.Β. Πηνειού) για την εγκατάσταση ΦΒ πάρκων σε κανάλια & ταμιευτήρες από την Akuo energy, τα οποία θα αποφέρουν σημαντικά οφέλη στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Τα μέρη συμφώνησαν να αναπτύξουν όχι μόνο πλωτά φωτοβολταϊκά, αλλά και φωτοβολταϊκά σε αρδευτικά κανάλια που συμβάλουν στη μείωση της εξάτμισης του νερού. Μέσω των αγροβολταϊκών, η Akuo θα ενθαρρύνει την ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο πλαίσιο της σημαντικής γεωργικής δραστηριότητας της περιοχής. Επιπλέον, η εταιρεία θα εγκαταστήσει πλωτά φωτοβολταϊκά στοιχεία που επιτρέπουν τη χρήση των υδάτινων επιφανειών για την παραγωγή ενέργειας, μειώνοντας παράλληλα την εξάτμιση νερού. Τέλος, οι λύσεις αποθήκευσης θα συμπληρώσουν αυτές τις εγκαταστάσεις ηλιακής παραγωγής, επιτρέποντας την ενσωμάτωση της πράσινης ενέργειας στο δίκτυο και ένα πιο αποτελεσματικό και πράσινο ενεργειακό μείγμα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Η Akuo συμμετέχει ενεργά στην τοπική κοινωνία και στην ανάπτυξη της περιοχής.

Η τελετή έκλεισε με τη δωρεά των 10.000€ προς το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, για τη χρηματοδότηση εξοπλισμού του Τμήματος Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, παρουσία της Διευθύντριας του Τμήματος Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, κας Ροδόπης Κουρσουμή.
Ο Eric Scotto, συνιδρυτής και πρόεδρος της Akuo, δήλωσε: "Στα τέλη του περασμένου έτους, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θέτει ως στόχο το 80% των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο εθνικό ενεργειακό μείγμα μέχρι το 2030: αυτό θα καταστήσει την Ελλάδα πρωτοπόρο στην ΕΕ! Αυτή η δέσμευση είναι το μήνυμα που περίμενε η βιομηχανία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για να επιταχυνθεί πραγματικά και η Akuo σκοπεύει αναμφίβολα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη μετάβαση. Με αυτή την απόφαση κατά νου, η Akuo αποφάσισε να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια με ένα εξασφαλισμένο χαρτοφυλάκιο 1,4 GW στη χώρα, το οποίο θα αναπτύξουμε τα επόμενα χρόνια. Είμαστε υπερήφανοι που μπορούμε να συμβάλουμε στην επίτευξη των κλιματικών και ενεργειακών στόχων της Ελλάδας".

Ο Κώστας Ανδριοσόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Akuo Ελλάδας, πρόσθεσε: "Η ενίσχυση των υψηλών ποσοστών ΑΠΕ, σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση νέων μοντέλων αγοράς, την αποθήκευση ενέργειας και τις καινοτόμες τεχνολογίες αποτελεί πλέον προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση. Προς αυτή την κατεύθυνση, η Akuo έχει δεσμευτεί να παράγει πράσινη, βιώσιμη ενέργεια, συμβάλλοντας παράλληλα στην τοπική και εθνική οικονομία στην αιχμή της καινοτομίας. Τα έργα της Akuo στη Θεσσαλία θα ενισχύσουν περαιτέρω την αγροβολταϊκή δραστηριότητα της περιοχής, θα στηρίξουν τις αγροτικές οργανώσεις και την τοπική κοινωνία και θα συμβάλουν στον ενεργειακό μετασχηματισμό της ευρύτερης Περιφέρειας".

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης