Ενέργεια

EDF: Στα 40 δισ. δολ. εκτοξεύθηκε το κόστος του νέου πυρηνικού εργοστασίου στο Ηνωμένο Βασίλειο

EDF: Στα 40 δισ. δολ. εκτοξεύθηκε το κόστος του νέου πυρηνικού εργοστασίου στο Ηνωμένο Βασίλειο
Ο πληθωρισμός εκτόξευσε το κόστος του έργου
Το νέο πυρηνικό εργοστάσιο της EDF στη νοτιοδυτική Αγγλία είναι πιθανό να κοστίσει περίπου 2% περισσότερο από την τελευταία εκτίμηση του προϋπολογισμού της, καθώς ο πληθωρισμός ωθεί το τίμημα σε σχεδόν 33 δισεκατομμύρια λίρες (40 δισεκατομμύρια δολάρια), δείχνουν τα έγγραφα της EDF σύμφωνα με το Reuters.

Η Βρετανία σχεδιάζει να κατασκευάσει νέους πυρηνικούς σταθμούς για να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια και να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Η EDF προειδοποίησε σε παρουσίαση αποτελεσμάτων την Παρασκευή ότι το κόστος του έργου Hinkley Point C, του πρώτου νέου πυρηνικού εργοστασίου της Βρετανίας σε περισσότερες από δύο δεκαετίες, «θα μπορούσε να φτάσει τα 32,7 δισεκατομμύρια λίρες» με βάση τους δείκτες πληθωρισμού στις 30 Ιουνίου 2022.

Η προηγούμενη δημοσιευμένη εκτίμησή του κόστους τον Μάιο του 2022 ήταν 31-32 δισεκατομμύρια ευρώ όταν προσαρμόστηκε για τον πληθωρισμό.

Η τιμή του έργου παρουσιάζεται συχνά χωρίς προσαρμογή του πληθωρισμού. Σε σύγκριση με την αρχική εκτίμηση, η τελευταία αύξηση αντιπροσωπεύει μια αύξηση περίπου 30% από την τιμή του 2015 των 25-26 δισεκατομμυρίων λιρών.
Η EDF κατασκευάζει το εργοστάσιο με την κινεζική CGN, η οποία έχει μερίδιο 33,5% στο έργο.

Ποιός θα πληρώσει το επιπλεόν κόστος

Σύμφωνα με τη συμφωνία των εταιρειών, το υψηλότερο κόστος σημαίνει ότι η EDF μπορεί να ζητήσει από την CGN να βάλει περισσότερο κεφάλαιο στην Hinkley, αλλά η EDF είπε ότι «η πιθανότητα η CGN να μην χρηματοδοτήσει το έργο αφού φτάσει το δεσμευμένο όριο μετοχών της είναι υψηλή».
Αυτό θα σήμαινε ότι η EDF θα πρέπει να επωμιστεί το πρόσθετο κόστος αντί του CGN.

Η EDF βρίσκεται στη διαδικασία εθνικοποίησης από τη γαλλική κυβέρνηση, ένα πρώτο βήμα σε ένα σχέδιο επανεπένδυσης στην πυρηνική της επιχείρηση και επαναφορά της φορτωμένης με χρέη εταιρείας .

Η εταιρεία την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε καθαρή ζημιά ρεκόρ 17,9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Γαλλίδα υπουργός Ενέργειας Agnes Pannier-Runacher είπε το Σάββατο ότι η κυβέρνηση στηρίζει πλήρως στην εταιρεία, αν και δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο έργο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η EDF εξακολουθεί να στοχεύει σεημερομηνία έναρξης τον Ιούνιο του 2027 για την πρώτη από τις δύο μονάδες στο εργοστάσιο, αλλά προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω 15μηνης καθυστέρησης και στις δύο μονάδες εάν τα lockdown που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση ή ο πόλεμος στην Ουκρανία διαταράξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού .

Το έργο έχει ήδη καθυστερήσει μια δεκαετία, με την EDF να λέει αρχικά ότι θα τροφοδοτήσει τα βρετανικά σπίτια το 2017.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης