Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άβαξ: Εξετάζει την πώληση της Volterra - Στοχεύει σε διεθνή έργα αγωγών φυσικού αερίου

Άβαξ: Εξετάζει την πώληση της Volterra - Στοχεύει σε διεθνή έργα αγωγών φυσικού αερίου
Ο όμιλος το 2023 αξιολογεί τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στη μεταστροφή που έχει προκληθεί ως προς τις επενδύσεις σε υποδομές φυσικού αερίου

Η διοίκηση του ομίλου ΑΒΑΞ δεν αποκλείει την πώληση περιουσιακών assets, τα οποία δεν εντάσσονται στον κύριο κορμό των στρατηγικών του επενδύσεων. Αυτό ανέφεραν χθες στελέχη του ομίλου, στο περιθώριο συνάντησης με εκπροσώπους των ΜΜΕ, με αφορμή τη νέα χρονιά.

Στο επίκεντρο η εταιρεία Voltera, η οποία έπειτα από την πώληση του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες διατηρεί ακόμη δραστηριότητα τον τομέα της παραγωγής, εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Όπως είπε χθες και ο πρόεδρος της ΑΒΑΞ κ. Χρήστος Ιωάννου, από την πώληση των έργων ΑΠΕ του χαρτοφυλακίου της Volterra ο όμιλος αποκόμισε ένα σημαντικό έσοδο. Η συναλλαγή, η οποία υπαγορεύτηκε από την απόφαση της εταιρείας να αποεπενδύσει στον συγκεκριμένο τομέα, απέφερε κέρδος συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ για την ΑΒΑΞ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν την περίοδο λόγω της συγκυρίας και των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης η Voltera αποφέρει κέρδος και αποτιμάται σήμερα περίπου στα 25 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνεται από τα στελέχη του ομίλου, οι δραστηριότητες της εταιρείας δεν ανήκουν στην κύρια δραστηριότητα της ΑΒΑΞ, οπότε η προοπτική αποεπένδυσης παραμένει στο τραπέζι.

Στο παρελθόν, πριν πουληθεί το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ, υπήρξαν συζητήσεις με τα μεγάλα ενεργειακά «τζάκια» της χώρας για την πώληση της Voltera, αλλά τότε, λόγω συγκυριών, το κομμάτι της εμπορίας ρεύματος δεν ήταν τόσο ελκυστικό όσο το πακέτο των ΑΠΕ.

Η ολοκλήρωση του IGB

Ο Όμιλος τον περασμένο χρόνο κατάφερε να ολοκληρώσει και να παραδώσει εμβληματικά έργα σε όλο το φάσμα των τομέων δραστηριοποίησής του, όπως η επέκταση της Γραμμής 3 του Μετρό αλλά και ο IGB. Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι η AVAX, η οποία κατασκεύασε τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB πριν λίγες ημέρες φαίνεται ότι «έδωσε τα χέρια» με τη βουλγαρική πλευρά και διευθετήθηκε η οικονομική εκκρεμότητα που αφορούσε την καθυστέρηση της κατασκευής του αγωγού και απαιτήσεις εκατομμυρίων ευρώ.

Έτοιμος για διεθνή έργα φυσικού αερίου

Αξιοσημείωτη ήταν χθες και η αναφορά του Διευθύνοντα Συμβούλου κ. Κωνσταντίνου Μιτζάλη, ο οποίος επεσήμανε ότι ο όμιλος το 2023 αξιολογεί τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στη μεταστροφή που έχει προκληθεί ως προς τις επενδύσεις σε υποδομές φυσικού αερίου. Με δεδομένη την εξειδίκευση της εταιρείας στον κλάδο, θεωρεί πως έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει με αξιώσεις στις δημοπρατήσεις διεθνών έργων αγωγών φυσικού αερίου και σχετικών υποδομών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα σχεδιάζει τη συνέχιση της συμμετοχής του σε διαγωνισμούς επέκτασης των τοπικών δικτύων διανομής αερίου, ώστε να διατηρήσει τη θέση της στη σχετική αγορά.

Γενικότερα, ο κ. Χρήστος Ιωάννου αναφέρθηκε χθες στο επιτυχημένο κλείσιμο της προηγούμενης χρονιάς, με την ολοκλήρωση εμβληματικών έργων, καθώς και την ανάληψη νέων, ενώ ανέλυσε τις στρατηγικές αποεπενδύσεις στον τομέα των παραχωρήσεων, την ενδυνάμωση της ΑΒΑΞ Παραχωρήσεις, καθώς και τα σχέδια τόνωσης της ρευστότητας για το 2023. Αναφέρθηκε στην κρυμμένη αξία του Ομίλου τόσο στις παραχωρήσεις/ΣΔΙΤ όσο και στον Τομέα Ακινήτων και Μαρίνων όπου η αξία του χαρτοφυλακίου είναι γύρω στα 500 εκατ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης