ΠΟΣΠΗΕΦ: Απολύτως αναγκαία η παράταση υποβολής βεβαίωση πολυγώνου

ΠΟΣΠΗΕΦ: Απολύτως αναγκαία η παράταση υποβολής βεβαίωση πολυγώνου
Η ΠΟΣΠΗΕΦ προτείνει την άμεση  παράταση της υποχρέωσης έκδοσης βεβαίωσης εξαιρούμενου σταθμού τουλάχιστον κατά (4) μήνες


Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣΠΗΕΦ, η διαδικασία έκδοσης Βεβαίωσης Καταχώρησης Πολυγώνου Εξαιρούμενου σταθμού στη ΡΑΕ, αφορά πάνω από 20.000 «μικρά» έργα, τα οποία είτε έχουν κατασκευαστεί και λειτουργούν εδώ και αρκετά έτη, είτε έχουν κατασκευαστεί και αναμένουν ηλέκτριση. Σε περίπτωση που ο παραγωγός δεν εκδώσει τη σχετική Βεβαίωση Πολυγώνου έως την 31 Μαρτίου 2023, θα σταματά η καταβολή αποζημιώσεων για την παραγωγή του Φ/Β Σταθμού.Δυστυχώς, τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τη διαδικασία έκδοσης Βεβαίωσης Πολυγώνου Εξαιρούμενου είναι αρκετά.

Καταρχήν, η ΡΑΕ δεν δύναται να ανταπεξέλθει στον όγκο των βεβαιώσεων που πρέπει να εκδοθούν. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι βεβαιώσεις πολυγώνων των οποίων οι αιτήσεις κατατέθηκαν το Δεκέμβριο 2022 δεν έχουν  εκδοθεί ακόμη! Συνεπώς, αιτήσεις για χορήγηση βεβαίωσης εξαιρούμενων σταθμών που θα κατατεθούν Φεβρουάριο και Μάρτιο είναι δεδομένο ότι δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από τη ΡΑΕ, καθώς η ίδια δηλώνει αδυναμία να ανταπεξέλθει στον όγκο των αιτήσεων λόγω υποστελέχωσης.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει ο ΔΑΠΕΕΠ τις πληρωμές εκατοντάδων μικρών παραγωγών, των οποίων όμως τα δάνεια στις τράπεζες θα πρέπει να εξυπηρετηθούν. Και όλα αυτά, χωρίς οι παραγωγοί να έχουν την παραμικρή ευθύνη, αφού οι ίδιοι εκπληρώνουν την υποχρέωση τους για υποβολή αίτησης χορήγησης βεβαίωσης εξαιρούμενου πολυγώνου.Για ακόμη μία φορά τον πρόχειρο σχεδιασμό θα κληθούν να την πληρώσουν οι εκατοντάδες μικροί παραγωγοί. 

Εκτός αυτού, έχουν προκύψει ζητήματα επικαλύψεων, τα οποία για να επιλυθούν απαιτούν εύλογο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να καθυστερεί ακόμη περισσότερο η διαδικασία έκδοσης της βεβαίωσης πολυγώνου εξαιρούμενου σταθμού και το αποτέλεσμα πάλι να είναι η μη πληρωμή του παραγωγού.

Για του παραπάνω λόγους και δεδομένου ότι σύντομα αναμένεται η προκήρυξη Εθνικών Εκλογών όπου δεν θα μπορεί να γίνει κάποια νομοθετική παρέμβαση, η ΠΟΣΠΗΕΦ προτείνει την άμεση  παράταση της υποχρέωσης έκδοσης βεβαίωσης εξαιρούμενου σταθμού τουλάχιστον κατά (4) μήνες, προκειμένου να μην προκύψει πρόβλημα με τις πληρωμές των εκατοντάδων μικρών παραγωγών.

Τέλος  ζητάμε με την υποβολή  των δικαιολογητικών στη ΡΑΕ για έκδοση βεβαίωσης και εφόσον η αίτηση θεωρηθεί πλήρης να εκδίδεται αριθμός πρωτοκόλλου παραλαβής  που θα κατοχυρώνει την εμπρόθεσμη έκδοση της βεβαίωσης χωρίς περαιτέρω επιπτώσεις για τον παραγωγό. Η δε έκδοση και αποστολή της βεβαίωσης προς τον ΔΑΠΕΕΠ, να αποστέλλεται ψηφιακά  από τη ΡΑΕ και όχι ταχυδρομικά από τους παραγωγούς που σημαίνει επιπλέον κόστος σε χρόνο και χρήμα. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης