Ενέργεια

Αποκοπή των κακοπληρωτών ζητούν και πάλι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας - Επιστολή ΕΣΠΕΝ στο ΥΠΕΝ

Αποκοπή των κακοπληρωτών ζητούν και πάλι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας - Επιστολή ΕΣΠΕΝ στο ΥΠΕΝ

Η πρόταση των προμηθευτών είναι να υιοθετηθεί ένας τυποποιημένος τρόπος ρύθμισης των οφειλών που θα μπορεί να αλλάξει μόνο επί τα βελτίω.

 

Σε νέο διάβημα με επιστολή προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόκειται να προχωρήσει ο σύνδεσμος των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) ζητώντας για μια ακόμη φορά τη θεσμική αντιμετώπιση του ζητήματος της αποκοπής των στρατηγικών κακοπληρωτών.


Το πρόβλημα που έχει προκύψει εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια μετά την έκδοση απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφαιρεί από τους προμηθευτές το δικαίωμα αποκοπής των παροχών σε οφειλέτες που έχουν μετακινηθεί, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Πρόωρες αποχωρήσεις

Μάλιστα το πρόβλημα εντάθηκε όταν τον περασμένο Ιούλιο καταργήθηκε από το ΥΠΕΝ η χρηματική ποινή πρόωρης αποχώρησης των πελατών από τις εταιρίες ηλεκτρισμού και δόθηκε η δυνατότητα μετακίνησης ακόμη και από μήνα σε μήνα αναλόγως του ύψους των τιμολογίων κάθε προμηθευτή.

Αποτέλεσμα είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές να αυξάνονται αξιοποιώντας τα κενά της νομοθεσίας έχοντας μάλιστα αναπτύξει τεχνογνωσία μετακίνησης αλλάζοντας μετρητές ή ΑΦΜ και αφήνοντας πίσω τους «φέσια» στις εταιρίες προμήθειας. Η όλη υπόθεση έχει συζητηθεί κατ΄ επανάληψη τόσο με το ΥΠΕΝ όσο και με τη ΡΑΕ η οποία ανέλαβε πρωτοβουλία διαλόγου που κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες όμως παραμένουν στο συρτάρι και όλα δείχνουν ότι θα είναι δύσκολο να βγουν από εκεί ειδικά εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Διευκολύνσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση των προμηθευτών, δεδομένης και της ανόδου των τιμών που έχει προκαλέσει η ενεργειακή κρίση, είναι να καταστεί υποχρεωτική η παροχή διευκολύνσεων προς τους καταναλωτές για την αποπληρωμή των λογαριασμών τους. Και μάλιστα να υιοθετηθεί ένας τυποποιημένος τρόπος ρύθμισης των οφειλών που θα μπορεί να αλλάξει μόνο επί τα βελτίω.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του κλάδου, στόχος δεν είναι με την τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας να δυσκολέψουμε τη ζωή των καταναλωτών που ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και προσπαθούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αλλά να ανακοπεί η δυνατότητα των στρατηγικών κακοπληρωτών να αξιοποιούν τα κενά της νομοθεσίας.

Στο πλαίσιο αυτό οι προμηθευτές ζητούν να διατηρείται η δυνατότητα αποκοπής και στην περίπτωση που έχει γίνει αλλαγή παρόχου, εφόσον ο καταναλωτής δεν τηρεί τη ρύθμιση της παλαιότερης οφειλής του. Δηλαδή και ο προηγούμενος πάροχος να έχει τη δυνατότητα να ζητεί την αποκοπή εάν δεν αποπληρώνονται οι οφειλές.

Επιδοτήσεις

Σε ότι αφορά την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών παράγοντές της αγοράς σημειώνουν ότι οι επιδοτήσεις που παρέχονται από την πολιτεία έχουν ανακόψει το κύμα που έχει παρατηρηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022. Τα σήματα της αγοράς αυτή την περίοδο δεν είναι σαφή, αναφέρουν χαρακτηριστικά, αλλά εκφράζουν ανησυχίες για το μέλλον δεδομένου ότι η ενεργειακή κρίση δεν έχει φθάσει ακόμη στο τέλος της και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος νέας ανόδου των τιμών ειδικά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 η αγορά παρακολουθεί προσεκτικα τις εξελίξεις ελπίζοντας πως δεν θα υπάρξει και νέα αναζωπύρωση.

Πάντως βέβαιο θεωρείται ότι οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα αλλά θα παραμείνουν στα επίπεδα των 150-170 ευρώ/MWh όσο δηλαδή διαμορφώνονται σήμερα οι τιμές μετά τις επιδοτήσεις. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά θα πρέπει να μάθουμε να σε αυτό το επίπεδο τιμών και αυτό δεν θα είναι εύκολο, ενώ ενδέχεται να οδηγήσει σε νέο κύμα αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης