Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στα χέρια της ΡΑΕ η απόφαση για το "ξεκλείδωμα" του διαγωνισμού της Αριάδνης Intrerconnection - Τι εξετάζεται

Στα χέρια της ΡΑΕ η απόφαση για το

Σε αναμονή οι τέσσερις επενδυτές και ο ΑΔΜΗΕ - Οι Κινέζοι είδαν τον ΥΠΕΝ

 

Μεγάλες καθυστερήσεις γράφει το «κοντέρ» στον διαγωνισμό που διενεργεί ο ΑΔΜΗΕ για την πώληση του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής του εταιρείας «Αριάδνη Interconnection» η οποία κατασκευάζει και θα λειτουργήσει την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.


Οι τέσσερις επενδυτές, οι οποίοι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον κατά την πρώτη φάση του διαγωνισμού βρίσκονται από τον περασμένο Οκτώβριο σε κατάσταση «stand by». Το ίδιο και ο ΑΔΜΗΕ ο οποίος ολοκλήρωσε την πρώτη φάση της αξιολόγησης των ενδιαφερομένων. Το «κλειδί» φαίνεται ότι κρατά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία είναι εκείνη που θα πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» κρίνοντας την καταλληλότητα των υποψηφίων πριν ο Διαχειριστής των δικτύων καθορίσει την ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ εξετάζει ενδελεχώς τους φακέλους των τεσσάρων σχημάτων προκειμένου να διερευνήσει εάν προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων, ειδικά με ορισμένους από τους επενδυτές οι οποίοι διατηρούν δραστηριότητες και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οπότε, όπως αναφέρουν πηγές κοντά στις διαδικασίες, δεν αναμένεται σύντομα να βγει …λευκός καπνός.


Οι Κινέζοι έθεσαν το ζήτημα στον Σκρέκα

Στον διαγωνισμό για την Αριάδνη είχαν δώσει το παρών η κοινοπραξία της Macquarie Super Core Infrastructure Fund SCSp με τη Phaethon Holdings συμφερόντων ομίλου Κοπελούζου, το δεύτερο σχήμα είναι της  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε., το τρίτο η ιταλική Terna SpA και το τέταρτο η κινεζική StateGrid International Development Belgium Limited, θυγατρική της State Grid Corporation η οποία ήδη κατέχει το 24% του ΑΔΜΗΕ.

Μάλιστα, το ζήτημα της καθυστέρησης του διαγωνισμού για το 20% της «Αριάδνης Interconnection» έθεσαν προ ημερών κινέζοι αξιωματούχοι, οι οποίοι συναντήθηκαν και με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα.

Εντός χρονοδιαγράμματος το έργο

Σε κάθε περίπτωση το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς βάσει χρονοδιαγράμματος. Αποτελείται από δύο υποθαλάσσια καλώδια συνολικού μήκους 335 χλμ., τάσης 500 kV και συνολικής μεταφορικής ισχύος 1.000 MW που ποντίζονται σε βάθος ρεκόρ έως 1.200 μέτρων στον πυθμένα του Αιγαίου και από δύο υπόγεια καλώδια συνολικού μήκους 43 χλμ.. Το έργο περιλαμβάνεται στην κορυφαία πεντάδα των πιο καινοτόμων έργων διασύνδεσης συνεχούς ρεύματος πανευρωπαϊκά.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πόντιση του καλωδίου βάρους 13.500 τόνων μεταξύ Κορακιάς Ηρακλείου και Πάχης Μεγάρων από το πλοίο «Leonardo da Vinci» της Prysmian Powerlink, ενώ έχει ήδη ποντιστεί το σύνολο των καλωδίων οπτικών ινών, μήκους 670 χλμ. Επίσης, εγκαθίστανται οι θεμελιώσεις των βασικών κτιρίων των Σταθμών Μετατροπής που θα κατασκευαστούν στα δύο άκρα της διασύνδεσης, δηλαδή στη Δαμάστα Ηρακλείου και στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Το έργο το οποίο είχε συμβασιοποιηθεί τον Ιούνιο του 2020 - ανάμεσα στην Ariadne Interconnection και τις ανάδοχες εταιρείες Prysmian, Nexans, ΝΚΤ-Hellenic Cables και Siemens-ΤΕΡΝΑ - προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2024 και ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται σε ένα δισ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης