Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Xρηματιστήρια Ενέργειας: Πως θα αντιμετωπιστούν τα ρίσκα ρευστότητας από τα PPAs - Οι απαντήσεις στην Κομισιόν

Xρηματιστήρια Ενέργειας: Πως θα αντιμετωπιστούν τα ρίσκα ρευστότητας από τα PPAs - Οι απαντήσεις στην Κομισιόν

Οι ΝΕΜΟ δίνουν μεγάλη έμφαση στα προθεσμιακά συμβόλαια «To σημαντικό είναι να διατίθεται ένα μεγάλο και ποικίλο φάσμα μέσων αντιστάθμισης κινδύνου στους συμμετέχοντες στην αγορά

 

Υπέρ των χρηματοοικονομικών ΡΡΑs, (διμερείς συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρισμού), τάσσονται οι Λειτουργοί των Αγορών Ηλεκτρισμού (NEMO) της Ευρώπης, δηλαδή τα χρηματιστήρια ενέργειας μεταξύ των οποίων και το ελληνικό. Διατηρούν πάντως επιφυλάξεις για τα PPAs με φυσική παράδοση, αλλά και για τις Συμβάσεις επί της Διαφοράς (CfDs).


Το κύριο ζήτημα που θέτουν σε ότι αφορά τα PPAs με φυσική παράδοση είναι οι επιπτώσεις στη ρευστότητα των βραχυπρόθεσμων αγορών ηλεκτρισμού, ενώ σε ότι αφορά τα CfDs θεωρούν ότι εμποδίζουν την ανάπτυξη της απόκρισης στη ζήτηση και προκρίνουν τις προθεσμιακές αγορές που παρέχουν σταθερότητα τιμής τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές.
Οι θέσεις αυτές των Λειτουργών των αγορών ενέργειας της Ευρώπης διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρισμού που θα παρουσιαστεί επισήμως την Τρίτη, 14 Μαρτίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα χρηματοοικονομικά PPAs τα οποία θεωρούνται αναγκαίο εργαλείο από τους μεγάλους Έλληνες καταναλωτές ενέργειας, δεν περιλαμβάνονται στη νομοθετική ρύθμιση, που πρόκειται να καταθέσει ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας για την εξαίρεση των διμερών συμβολαίων από το πλαφόν στη χονδρική αγορά.

Η τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες αφορά μόνον σε προϊόντα φυσικής παράδοσης. Μάλιστα με στόχο την άμεση εφαρμογή της η ΡΑΕ έδωσε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 28 Φεβρουαρίου, την πρόταση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας για την τροποποίηση του Κανονισμού Λειτουργίας Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς καθώς και του Κανονισμού Εκκαθάρισης Συναλλαγών Αγοράς Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας Αγοράς.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα PPAs είναι το βασικό εργαλείο που προτείνει η Κομισιόν για τη προώθηση των επενδύσεων στις ΑΠΕ και την εξασφάλιση χαμηλότερων και πιο σταθερών τιμών ηλεκτρισμού για τους καταναλωτές.

Αντιστάθμιση και ρίσκα ρευστότητας

Όπως αναφέρουν οι Λειτουργοί των ενεργειακών αγορών, στην κοινή απάντησή τους στο ερωτηματολόγιο της Επιτροπής, τα PPA έχουν πολλά οφέλη. Για τους καταναλωτές, οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρισμού προσφέρουν σταθερή τιμή και αντιστάθμιση έναντι της αστάθειας των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Για τους επενδυτές σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα PPA παρέχουν ένα σταθερό μακροπρόθεσμο εισόδημα.

Σημειώνουν όμως παράλληλα ότι, τα μακροχρόνια διμερή συμβόλαια ενέχουν κίνδυνο για τη ρευστότητα των βραχυπρόθεσμων αγορών, ανάλογα με την αναλογία του συνολικού όγκου των συμβολαίων με τις βραχυπρόθεσμες αγορές αλλά και με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σχεδιασμού τους. Εάν η εξάντληση της ρευστότητας είναι σημαντική, τότε θα επηρεάσει τον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών στην αγορά, υπογραμμίζουν οι NEMO, προσθέτοντας ότι άλλα μακροπρόθεσμα προϊόντα, π.χ. τα προθεσμιακά, θα μπορούσαν να εκπληρώσουν τους ίδιους στόχους με τα πράσινα PPA χωρίς να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις αγορές.

Ο αντίκτυπος των μακροχρόνιων συμβολαίων θα εξαρτηθεί επίσης από τον ακριβή σχεδιασμό τους. Τα εικονικά/χρηματοοικονομικά συμβόλαια σίγουρα θα έχουν πιο περιορισμένες επιπτώσεις, από τις συμβάσεις φυσικής παράδοσης, ειδικά αυτές που συνάπτονται απευθείας μεταξύ παραγωγών και τελικών πελατών, υποστηρίζουν οι Λειτουργοί των Αγορών

Τα SDAC

Ειδικά για τις ποσότητες ηλεκτρισμού από ΑΠΕ που έχουν αντισταθμιστεί στο πλαίσιο προγραμμάτων στήριξης ΑΠΕ ή/και PPA φυσικής παράδοσης οι Λειτουργοί δηλώνουν ότι θα πρέπει να διαπραγματεύονται με καθημερινές δημοπρασίες σε συνδυασμό με τον μηχανισμό SDAC ( Single Day-Ahead Coupling).

«Αυτό θα δώσει τα σωστά κίνητρα για μια στενότερη ενοποίηση των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων αγορών για ΑΠΕ» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι Λειτουργοί, προσθέτοντας ότι τα προγράμματα υποστήριξης ΑΠΕ και τα PPA θα έχουν ένα κίνητρο να ευθυγραμμιστούν με τα τυποποιημένα προϊόντα SDAC, επιτρέποντας την απρόσκοπτη διαπραγμάτευση στις οργανωμένες αγορές spot ηλεκτρικής ενέργειας.

Πολύ περισσότερες επιφυλάξεις διατυπώνουν οι Λειτουργοί για το δεύτερο εργαλείο, που προτείνει η Επιτροπή, τα αμφίδρομα CfD, (Συμβόλαια για τη Διαφορά), προκρίνοντας ουσιαστικά τα «εργαλεία» αυτά για την εισαγωγή νέων τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην αγορά. Επισημαίνουν ότι τα CfD παρέχουν βεβαιότητα στους επενδυτές, μειώνοντας την αποτελεσματική ανταπόκριση στις τιμές των ευρύτερων αγορών και εμποδίζοντας έτσι τα κίνητρα για την ανάπτυξη της απόκρισης στη ζήτηση (demand response).

Προθεσμιακές αγορές

Αντιθέτως, οι ΝΕΜΟ δίνουν μεγάλη έμφαση στα προθεσμιακά συμβόλαια «To σημαντικό είναι να διατίθεται ένα μεγάλο και ποικίλο φάσμα μέσων αντιστάθμισης κινδύνου στους συμμετέχοντες στην αγορά για τη διαχείριση των μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων κινδύνων, σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

Οι προθεσμιακές αγορές αποτελούν ένα μέσο αντιστάθμισης έναντι της αστάθειας των τιμών σε βραχυπρόθεσμες αγορές, με forward συμβόλαια 3-5 ετών και δυνατότητες αντιστάθμισης ακόμη και έως και 10 χρόνια. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αποτελούν το ισχυρότερο εργαλείο αντιστάθμισης που έχουμε στη διάθεσή μας για τον μετριασμό της αστάθειας των τιμών και τη διασφάλιση της αποτελεσματικής ενσωμάτωσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα» αναφέρουν οι Λειτουργοί.

Οι προθεσμιακές αγορές επιτρέπουν στους καταναλωτές να εξασφαλίσουν μια σταθερή και προβλέψιμη τιμή για τον ενεργειακό τους εφοδιασμό, κλειδώνοντας μια τιμή εκ των προτέρων μέσω της προθεσμιακής σύμβασης. Παρέχουν σταθερότητα στους παραγωγούς ενέργειας επιτρέποντάς τους να εξασφαλίσουν μια ελάχιστη τιμή για την ενέργειά τους, ακόμη και αν αλλάξουν οι συνθήκες της αγοράς.

Ας σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο προσχέδιο για τη Μεταρρύθμιση της Αγοράς Ηλεκτρισμού δίνει έμφαση στα PPAs και στα αμφίδρομα Συμβόλαια για τη Διαφορά (CfD), τα οποία εγγυώνται την αποζημίωση του παραγωγού ΑΠΕ σε μία συγκεκριμένη τιμή (strike price) και ταυτόχρονα καλούν το παραγωγό να επιστρέψει τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ της εκάστοτε strike price και της τιμής που διαμορφώνεται στην αγορά, όταν η market price είναι υψηλότερη. Μάλιστα η Κομισιόν προβλέπει ότι τα οφέλη από τη διαφορά τιμής θα διοχετεύονται σε όλους τους καταναλωτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης