Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Η Ρωσία σχεδιάζει μείωση 25% στις εξαγωγές πετρελαίου τον Μάρτιο

Reuters: Η Ρωσία σχεδιάζει μείωση 25% στις εξαγωγές πετρελαίου τον Μάρτιο

Η Transneft είχε ενημερώσει τουλάχιστον δύο πετρελαϊκές εταιρείες ότι θα τους παραχωρηθούν λιγότερα φορτία τον Μάρτιο

 

Η Ρωσία σχεδιάζει να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου από τα δυτικά της λιμάνια έως και 25% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, υπερβαίνοντας τις ανακοινωθείσες περικοπές παραγωγής σε μια προσπάθεια να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου της, δήλωσαν πηγές στη ρωσική αγορά πετρελαίου σύμφωνα με το Reuters.

Η Ρωσία είχε ήδη ανακοινώσει σχέδια για μείωση της παραγωγής πετρελαίου της κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως τον Μάρτιο, που αντιστοιχεί στο 5% της παραγωγής της ή στο 0,5% της παγκόσμιας παραγωγής.

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι εθελοντικές περικοπές παραγωγής τον Μάρτιο θα διαρκέσουν έναν μήνα και ακολουθούν την έναρξη των δυτικών ανώτατων ορίων τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο στις 5 Δεκεμβρίου και τα προϊόντα πετρελαίου στις 5 Φεβρουαρίου. Η περικοπή θα γίνει με βάση τα επίπεδα παραγωγής του Ιανουαρίου.

Η Ρωσία έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να μεταφέρει τις περισσότερες από τις εξαγωγές πετρελαίου της από την Ευρώπη στην Ινδία, την Κίνα και την Τουρκία, οι οποίες αγόρασαν φθηνά βαρέλια και αγνόησαν τις δυτικές κυρώσεις.

Ωστόσο, η Μόσχα δυσκολεύεται να μεταφέρει τις εξαγωγές διυλισμένων προϊόντων μακριά από την Ευρώπη, αφού τα ινδικά, κινεζικά και τουρκικά διυλιστήρια πλημμύρισαν την αγορά με καύσιμα που παράγονται από ρωσικό πετρέλαιο.

Tι λένε οι ΗΠΑ

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ είπαν ότι η απόφαση της Ρωσίας να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου αντανακλά την αδυναμία της να πουλήσει όλο το πετρέλαιο της.
Η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει ότι πίεσε για τη θέσπιση ανώτατων ορίων τιμών για τον περιορισμό των εσόδων για τον πόλεμο του προέδρου Poutin στην Ουκρανία, αλλά τα έχει θέσει αρκετά υψηλά ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω άνοδος των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου.

"Οι περικοπές στις εξαγωγές φαίνεται να είναι βαθύτερες από τις προγραμματισμένες περικοπές παραγωγής. Μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της τιμής του ρωσικού πετρελαίου", επεσήμανε μια από τις πηγές.
Η ομάδα των βιομηχανικών χωρών της G7 συμφώνησε να θέσει ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Το ρωσικό πετρέλαιο διαπραγματεύεται κάτω από αυτό το επίπεδο τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των απότομων εκπτώσεων και των ακριβών ναύλων. Οι παγκόσμιες τιμές του Brent διαπραγματεύονται πάνω από 80 δολάρια το βαρέλι.

Ο Poutin και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα πουλήσουν πετρέλαιο σε χώρες που τηρούν τα ανώτατα όρια και υποσχέθηκαν να λάβουν μέτρα για τη μείωση των εκπτώσεων.

Σύμφωνα με το Reuters, η Transneft έχει ενημερώσει τουλάχιστον δύο πετρελαϊκές εταιρείες ότι θα τους παραχωρηθούν 20-25% λιγότερα φορτία τον Μάρτιο από δυτικά λιμάνια από όσα είχαν ζητήσει.

Οι περικοπές από τα λιμάνια του Primorsk και του Ust-Luga στη Βαλτική Θάλασσα και του Novorossiisk στη Μαύρη Θάλασσα θα ανέλθουν σε όγκους στο ένα τέταρτο του Φεβρουαρίου, αν και θα μπορούσαν ακόμα να γίνουν κάποιες προσαρμογές.
«Δεν υπάρχουν σχέδια για μείωση των εξαγωγών από τον Ειρηνικό» δήλωσε μια από τις πηγές.

Η Ρωσία εξάγει συνήθως έως και 10 εκατομμύρια τόνους το μήνα ή 2,5 εκατομμύρια bpd αργού πετρελαίου Urals από το Primorsk, το Ust-Luga και το Novorossiisk και μια περικοπή 25% θα αντιπροσώπευε έως και 625.000 bpd εάν επιβεβαιωθεί από την Transneft και συμφωνηθεί από τις εταιρείες πετρελαίου.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης