Εmber: Oι ΑΠΕ «έβαλαν πλάτη» 135 δισ. στο κόστος της ρωσικής εισβολής

Εmber: Oι ΑΠΕ «έβαλαν πλάτη» 135 δισ. στο κόστος της ρωσικής εισβολής
Ζητούμενο είναι η εξασφάλιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας

Η ΕΕ θα αντιμετώπιζε επιπλέον λογαριασμό φυσικού αερίου 135 δισ. ευρώ (144 δισ. δολ.) μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία χωρίς τον ταχέως αναπτυσσόμενο στόλο της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, ισχυρίστηκαν οι αναλυτές της Ember, όπως μεταδίδει το Rechargenews. Σημείωσαν δε, ότι οι δύο πηγές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ξεπέρασαν την ενέργεια φυσικού αερίου για πρώτη φορά στο μείγμα του Μπλοκ.

Ειδικότερα, οι ανεμογεννήτριες και οι ηλιακές μονάδες αντιπροσώπευσαν ρεκόρ της τάξεως του 23% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ αυτόν τον χρόνο, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το ορυκτό αέριο με 19%, ανέφερε η δεξαμενή σκέψης της Ember.

Το μεγάλο «What if»

Με το κόστος παραγωγής φυσικού αερίου να αγγίζει τις κορυφές των 650 ευρώ/MWh ή περισσότερο, χωρίς τις 546 TWh αιολικής και ηλιακής ενέργειας που παράγονται στην ΕΕ27, το μπλοκ, με βάση τις μέσες τιμές της επόμενης ημέρας, η Ευρώπη θα χρειαζόταν επιπλέον 135 δισεκατομμύρια ευρώ του ρυπογόνου ορυκτού καυσίμου για να καλύψει τα μεγάλα αυτά κενά.

Η προσθήκη 50 TWh επιπλέον αιολικής και ηλιακής παραγωγής από τότε που άρχισε ο πόλεμος συνέβαλε στην αποφυγή μόνο 12 δισεκατομμυρίων ευρώ του κόστους φυσικού αερίου.

Από την πλευρά της, η αναλύτρια της Ember, Sarah Brown, δήλωσε: «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συγκλόνισε την Ευρώπη στη δράση. Ξαφνικά, τα κενά τρωτά σημεία λόγω της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα έγιναν μια σκοτεινή πραγματικότητα. Το τελευταίο έτος ήταν ένας αγώνας για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων μέσω μιας ταχείας μετάβασης σε ένα καθαρότερο και ασφαλέστερο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη χρονιά που σηματοδοτεί τον καταστροφικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, παραμένει κρίσιμο η ΕΕ να επεκτείνει γρήγορα την ηλιακή και την αιολική ενέργεια για να επιτύχει μόνιμη ενεργειακή ανεξαρτησία».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης