Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΙΑ: Aυξήθηκαν τα αποθέματα στις ΗΠΑ - Στα 81 δολ. κινείται το Brent, στα 75 δολ. το αργό

ΕΙΑ: Aυξήθηκαν τα αποθέματα στις ΗΠΑ - Στα 81 δολ. κινείται το Brent, στα 75 δολ. το αργό

 Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 7,7 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, αυξάνοντας για 9η συνεχόμενη εβδομάδα

 

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν την Πέμπτη, αφού το Brent σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλειά του εδώ και επτά εβδομάδες στην προηγούμενη συνεδρίαση, με τα κέρδη από τους περιορισμούς της ρωσικής προσφοράς να περιορίζονται από την άνοδο των αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Περί τις 19:04 ώρα Ελλάδας το Brent κέρδιζε 1,35%, στα 81,64 δολάρια το βαρέλι σε σύγκριση με περίπου 98 δολάρια το βαρέλι την παραμονή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από ένα χρόνο.
Την ίδια ώρα το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) ενισχυόταν 1,33%, στα 74,93 δολάρια μετά από έξι συνεδρίες απωλειών.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν για ένατη συνεχόμενη εβδομάδα την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 7,648 εκατομμύρια βαρέλια κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 17 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, EIA, στην Εβδομαδιαία Έκθεση Κατάστασης Πετρελαίου. Αυτό επέκτεινε τα μεγέθη της προηγούμενης εβδομάδας των 16,283 εκατομμυρίων βαρελιών, η οποία ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη στην ιστορία των στοιχείων της ΕΙΑ. Οι αναλυτές του κλάδου είχαν προβλέψει αύξηση μόλις 2,083 εκατομμυρίων κατά μέσο όρο για την εβδομάδα που έληξε στις 17 Φεβρουαρίου.
Τα εμπορικά αποθέματα αργού στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά περίπου 60 εκατομμύρια βαρέλια μέχρι στιγμής φέτος. Η άνοδος ήρθε εν μέσω εποχικής συντήρησης και άλλων διαταραχών στα διυλιστήρια των ΗΠΑ που προέβλεπαν λιγότερη επεξεργασία αργού.

Οι εισροές στα διυλιστήρια αργού πετρελαίου των ΗΠΑ ήταν κατά μέσο όρο 15 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την περασμένη εβδομάδα, που ήταν 17.000 βαρέλια την ημέρα λιγότερο από τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας.

Τα διυλιστήρια λειτούργησαν στο 85,9% της λειτουργικής τους ικανότητας την περασμένη εβδομάδα, πρόσθεσε ο οργανισμός.

Τα αποθέματα της βενζίνης, μειώθηκαν στα 1,856 εκατ., έναντι της προβλεπόμενης αύξησης 0,108 εκατ. και έναντι της ανόδου της προηγούμενης εβδομάδας κατά 2,317 εκατ. ευρώ. Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά περισσότερα από 16 εκατομμύρια βαρέλια από την αρχή του 2023. Η βενζίνη καυσίμων αυτοκινήτων είναι το Νο. 1 προϊόν καυσίμου των ΗΠΑ.

Τα αποθέματα αποστάγματος αυξήθηκαν, αυξήθηκαν για τέταρτη φορά μέσα σε πέντε εβδομάδες. Μέχρι τον περασμένο μήνα, τα αποστάγματα, τα οποία διυλίζονται σε πετρέλαιο θέρμανσης, ντίζελ για φορτηγά, λεωφορεία, τρένα και πλοία και αεροπορικά καύσιμα , ήταν το ισχυρότερο συστατικό του συγκροτήματος πετρελαίου των ΗΠΑ από την άποψη της ζήτησης.

Τα αποθέματα αποστάγματος αυξήθηκαν κατά 2,698 εκατ. έναντι της αναμενόμενης διολίσθησης των 1,126 εκατομμυρίων. Την προηγούμενη εβδομάδα, τα αποστάγματα άντλησαν 1,285 εκ.

Mείωση εξαγωγών

Στήριξη στις τιμές του πετρελαίου προσέφερε το γεγονός ότι η Ρωσία σχεδιάζει να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου από τα δυτικά λιμάνια της έως και 25% τον Μάρτιο, υπερβαίνοντας τις ανακοινωθείσες περικοπές παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς πετρελαίου έχασαν περισσότερα από 2 δολάρια την προηγούμενη συνεδρίαση λόγω προσδοκιών για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων.

Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη έδειξαν ότι η πλειοψηφία των αξιωματούχων της Fed συμφώνησε ότι οι κίνδυνοι υψηλού πληθωρισμού δικαιολογούσαν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

Το δολάριο, εν τω μεταξύ, έχει ενισχυθεί έναντι ενός καλαθιού άλλων νομισμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, καθιστώντας το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης