FT: Πρωτιά της ηλιακής ενέργειας στο μείγμα μέχρι το 2027 - Οι προκλήσεις σε ΗΠΑ - Κίνα

FT: Πρωτιά της ηλιακής ενέργειας στο μείγμα μέχρι το 2027 - Οι προκλήσεις σε ΗΠΑ - Κίνα
Η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας φαίνεται ότι θα επιταχύνει τον αριθμό των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων.

Πρωτιά της ηλιακής ενέργειας στο άμεσο μέλλον προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, σύμφωνα με το όσα αναμεταδίδει οι Financial Times

Συγκεκριμένα, το 2024 η ηλιακή ενέργεια θα ξεπεράσει τα υδροηλεκτρικά. Σε τρία χρόνια, θα ξεπεράσει το φυσικό αέριο και σε τέσσερα έτη θα εκτοπίσει τον άνθρακα για να διεκδικήσει το μεγαλύτερο μερίδιο της παραγωγικής ικανότητας από οποιαδήποτε άλλη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Καθώς, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία φέρνει στο επίκεντρο τις ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια, η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας φαίνεται ότι θα επιταχύνει τον αριθμό των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων.

Υποχώρηση του κόστους

Σύμφωνα με τον ανώτερο αναλυτή για τις ΑΠΕ του ΙΕΑ, Hemi Bahar, «η ηλιακή ενέργεια αντιπροσωπεύει περίπου το 60% κάθε σταθμού παραγωγής ενέργειας που θα κατασκευαστεί τα επόμενα πέντε χρόνια».

Η ραγδαία πτώση του κόστους ήταν ο κύριος μοχλός της παραγωγής ηλιακής ενέργειας τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο Lazard, το μέσο μη επιδοτούμενο κόστος ζωής για την κατασκευή και τη λειτουργία φωτοβολταϊκού σε κλίμακα κοινής ωφέλειας το 2021 ήταν μόλις 36 δολ/MWh – μειωμένο σχεδόν κατά 90% από το 2009. Αυτό συγκρίνεται με 108 δολ/MWh για τον άνθρακα και 60 δολ/MWh και 38 δολ/MWh για αιολική ενέργεια. Το κόστος αυξήθηκε πέρυσι καθώς η τιμή των εξαρτημάτων, ειδικά του πολυπυριτίου, ανέβηκε. Ωστόσο, η ηλιακή ενέργεια σε κλίμακα χρησιμότητας ήταν ακόμα η φθηνότερη επιλογή για νέα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλο μέρος του κόσμου.

Σύμφωνα με το σχέδιο RePowerEU που κυκλοφόρησε τον περασμένο Μάιο, το μπλοκ θέλει τώρα να παράγει το 45% της ηλεκτρικής ενέργειας του από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, με έμφαση στον διπλασιασμό των ηλιακών εγκαταστάσεων σε 320 GW έως το 2025 και 600 GW έως το 2030. Το αέριο μόνο θα μείωνε την κατανάλωση κατά 9 BCM κατά 2027, εκτιμούν οι Βρυξέλλες.

Οι προκλήσεις

Ωστόσο, καθώς η ανάπτυξη επιταχύνεται, η ηλιακή ενέργεια αντιμετωπίζει έναν αυξανόμενο κατάλογο προκλήσεων. Η απόκτηση αδειών γίνεται ένα αυξανόμενο πρόβλημα για τους προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας συμφόρηση και αυξάνοντας το κόστος. Οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι αγωνίζονται να συμβαδίσουν με το ρυθμό – αυξάνοντας τους μισθούς και δημιουργώντας πρόσθετες δαπάνες που θέτουν σε κίνδυνο ορισμένες από τις περικοπές στις κεφαλαιουχικές δαπάνες.

Οι προγραμματιστές ισχυρίζονται ότι η εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ - Κίνας θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη. Οι περιορισμοί των ΗΠΑ στις εισαγωγές από την περιοχή Xinjiang της Κίνας, ως απάντηση στις αναφορές για καταναγκαστική εργασία, έχουν οδηγήσει σε μαζικές κατασχέσεις από τα τελωνεία των ΗΠΑ και μεγάλες καθυστερήσεις για ορισμένα έργα. Επιπλέον, μια απόφαση ότι οι Κινέζοι εισαγωγείς απέφευγαν τους δασμούς οριστικοποιώντας τη συναρμολόγηση ορισμένων εξαρτημάτων στη Νοτιοανατολική Ασία, προτού οι ΗΠΑ αναπτύξουν τη δική τους ηλιακή βιομηχανία, κινδυνεύει με απότομη αύξηση του κόστους εισαγωγής.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης