Η Vattenfall προτρέπει την ΕΕ να καταστήσει ελκυστικές τις επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια

Η Vattenfall προτρέπει την ΕΕ να καταστήσει ελκυστικές τις επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια
Εκτιμά ότι τα σήματα τιμών πρέπει να παραμείνουν ανέπαφα

Η σουηδική εταιρεία κοινής ωφελείας Vattenfall κάλεσε τη Δευτέρα τους νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταστήσουν ελκυστικές τις επενδύσεις στην παραγωγή και τις μεταφορές ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, προειδοποιώντας ότι η επιβολή ορίων στις τιμές και τα κέρδη μπορεί να είναι τοξική.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει μεταρρυθμίσεις στους κανόνες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ με στόχο να μειώσει τους λογαριασμούς των καταναλωτών από τις αυξήσεις των τιμών των ορυκτών καυσίμων όπως αυτές που προκλήθηκαν πέρυσι από τις περικοπές στην παροχή ρωσικού φυσικού αερίου και αναμένεται να υποβάλει πρόταση στις 14 Μαρτίου.

«Τα κρατικά ανώτατα όρια στις τιμές της ενέργειας ή στα έσοδα από επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας βλάπτουν τα ελεύθερα μοντέλα τιμολόγησης και δημιουργούν αβεβαιότητα», δήλωσε ο Frank van Doorn, επικεφαλής του τμήματος χονδρικής εμπορίας της Vattenfall, στη Γερμανία, όπου η εταιρεία έχει μεγάλη παρουσία.«Αυτό είναι δηλητήριο για τις επενδύσεις σε τεχνολογίες χωρίς ορυκτά».

Μεταρρυθμίσεις

Χώρες και εταιρείες της Βόρειας Ευρώπης εκτιμούναν ότι η ανανέωση του συστήματος θα πρέπει να είναι περιορισμένη, ενώ η Ισπανία και η Γαλλία θέλουν βαθύτερες μεταρρυθμίσεις.

Οι διαφορετικές στάσεις επηρεάζονται από την πολιτική κατάσταση σε χώρες όπου η πίεση από νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος μπορεί να είναι υψηλή και από την ατομική οργάνωση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των χωρών.

Ο βορράς της ΕΕ χρειάζεται 24ωρη θέρμανση στους κρύους χειμώνες του, ενώ το νότιο μπορεί να αξιοποιήσει υψηλές δυναμικότητες ηλιακής ενέργειας ενώ η Γαλλία διατηρεί μια μοναδική εστίαση στην πυρηνική ενέργεια.

Η Vattenfall εκτιμά ότι τα σήματα τιμών πρέπει να παραμείνουν ανέπαφα και οι ευελιξίες από την πλευρά της ζήτησης ήταν μοχλοί, καθώς θα μπορούσαν να ανταποκριθούν καλύτερα στην αυξανόμενη διακοπή της αγοράς μόλις αυξηθούν τα μερίδια της πράσινης ενέργειας.

Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να έχουν την επιλογή εάν θα πουλήσουν την παραγωγή τους μέσω Συμφωνιών Αγοράς Ισχύος (PPAs) ή θα συμμετάσχουν σε κρατικές δημοπρασίες για συμβόλαια για τη διαφορά (CfDs), δήλωσε ο van Doorn.

Τα CfD είναι μακροπρόθεσμες συμβάσεις ηλεκτρικής ενέργειας σταθερής τιμής που στοχεύουν να εγγυηθούν μια ροή εσόδων για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να προσφέρουν στους καταναλωτές πιο προβλέψιμες τιμές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης