Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ερωτηματικά για την νομοθετική ρύθμιση για τις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου

Ερωτηματικά για την νομοθετική ρύθμιση για τις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου
Αποσαφηνίσεις αναμένονται μετά τη νομοθετική ρύθμιση του νομοσχεδίου που κακατέθηκε

Σοβαρά ερωτηματικά τόσο για τη σκοπιμότητα, όσο και για τις ίδιες τις προβλέψεις της εγείρει νομοθετική ρύθμιση που περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο που έδωσε εσπευσμένα την περασμένη Παρασκευή (24/2) και έως σήμερα 28 Φεβρουαρίου, σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα με το άρθρο 52 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι από την έναρξη ισχύος του νόμου «δεν εκδίδονται νέες άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για εγκαταστάσεις με καύσιμο λιθάνθρακα, λιγνίτη, φυσικό αέριο ή πετρελαϊκά προϊόντα». Προβλέπεται επίσης ότι «υφιστάμενες άδειες παραγωγής για τις οποίες δεν έχει χορηγηθεί Προσφορά Σύνδεσης μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος, παύουν αυτοδικαίως. Το ίδιο ισχύει για κάθε άλλη άδεια ή έγκριση που έχει χορηγηθεί στους εν λόγω σταθμούς».

Με τη ρύθμιση αυτή το ΥΠΕΝ προφανώς θέλει να βάλει τέλος στην ανάπτυξη νέων μονάδων φυσικού αερίου εξασφαλίζοντας περισσότερο ηλεκτρικό χώρο για τις ΑΠΕ τις οποίες έχει θέσει στο επίκεντρο του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού.

Ωστόσο η ίδια η ρύθμιση εγείρει ερωτήματα. Κατ΄αρχήν, θα πρέπει να καταστεί σαφές σε ποια προσφορά σύνδεσης αναφέρεται ο νομοθέτης, καθώς μια σχεδιαζόμενη μονάδα παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο θα πρέπει να λάβει προσφορά σύνδεσης τόσο από τον ΔΕΣΦΑ, όσο και από τον ΑΔΜΗΕ. Θα πρέπει δηλαδή να υποβάλει αίτημα στους δυο διαχειριστές των δικτύων οι οποίοι θα «τρέξουν» το σύστημα και θα χορηγήσουν προσφορά σύνδεσης, αποδεχόμενοι ότι υπάρχει η δυνατότητα, το σύστημα να «σηκώσει» τη νέα μονάδα, τόσο ως προς την παροχή φυσικού αερίου, όσο και ως προς την απορρόφηση της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγει.

Μετατροπή αδειών

Πέραν αυτών η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει ότι όσες μονάδες έχουν προσφορά σύνδεσης και δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία ή δοκιμαστική λειτουργία, είναι δυνατόν έως τις 30 Ιουνίου 2023 να μετατραπεί η άδεια τους σε άδεια αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, μετά από αίτημα στη ΡΑΕ. Η ισχύς της άδειας αποθήκευσης δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ήμισυ της ισχύος της υφιστάμενης άδειας παραγωγής.

Επί του πρακτέου η νομοθετική ρύθμιση δεν επηρεάζει τις μονάδες της Μυτιληναίος στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, ισχύος 826 MW με καύσιμο φυσικό αέριο και της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα ισχύος 660 MW με καύσιμο λιγνίτη. Και οι δυο βρίσκονται στο στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας κι εντός της Άνοιξης αναμένεται και η εμπορική τους λειτουργία.

Η σχεδιαζόμενη από την Elpedison μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 860 MW η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη διαθέτει προσφορά σύνδεσης τόσο από τον ΔΕΣΦΑ εδώ και δυο χρόνια, όσο και από τον ΑΔΜΗΕ από τον Απρίλιο του 2022 και ως εκ τούτου δεν επηρεάζεται. Για να προχωρήσει πάντως αναμένεται η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφαση από τους μετόχους της Elpedison.

Αναγκαίες οι αποσαφηνίσεις

Η ρύθμιση λοιπόν γεννά ερωτηματικά για δυο άλλα επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία μονάδων φυσικού αερίου, εκ των οποίων το ένα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής και το άλλο ξεκίνησε να κατασκευάζεται πριν από λίγες εβδομάδες σε μια επίσημη τελετή παρουσία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο λόγος για τις μονάδες της Motor Oil– ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ισχύος 877 MW, στην Κομοτηνή που προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023, και τη μονάδα που ξεκίνησε να κατασκευάζεται στην Αλεξανδρούπολη από την ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ και τον όμιλο Κοπελούζου, ισχύος 840 MW, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.  

Οι δυο αυτές μονάδες διαθέτουν προσφορά σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ όχι όμως και από τον ΔΕΣΦΑ και όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς η νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ως προς την αναφορά περί προσφοράς σύνδεσης, αφού όλα δείχνουν ότι στόχος δεν είναι να αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι συγκεκριμένες επενδύσεις.

Η ρύθμιση λοιπόν φαίνεται ότι επί της ουσίας αφορά την σχεδιαζόμενη μονάδα της εταιρίας «Λάρισα Θερμοηλεκτρική» ισχύος 660 MW στην οποία δίνει τη δυνατότητα μετατροπής σε μονάδα αποθήκευσης. Πρέπει να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύθηκε η απόφαση του ΥΠΕΝ για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία της γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 400kV, για τη «διασύνδεση του Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Συνδυασμένου Κύκλου, ισχύος 870 MW, της μονάδας που φαίνεται να εκπροσωπούν ελληνοισραηλινά συμφέροντα.

Σημειώνεται τέλος ότι η ρύθμιση προβλέπει ότι οι άδειες παραγωγής επιτρέπεται να τροποποιούνται και λόγω αλλαγής καυσίμου, με καύσιμο που έχει χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Πρόκειται για διάταξη που παραπέμπει σε μελλοντική μετατροπή της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ, Πτολεμαΐδα 5 σε μονάδα καύσης φυσικού αερίου. Ένα σχέδιο που λόγω της ενεργειακής κρίσης έχει επί του παρόντος παγώσει.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης