ΥΠΕΝ: Πότε παύουν να ισχύουν για τις ΑΠΕ οι άδειες - φαντάσματα - Οι προθεσμίες για παρατάσεις

ΥΠΕΝ: Πότε παύουν να ισχύουν για τις ΑΠΕ οι άδειες - φαντάσματα - Οι προθεσμίες για παρατάσεις
Για τα παλιά έργα προβλέπονται διορίες που λήγουν εντός του 2023 ενώ για όσα έργα οι οριστικές προσφορές σύνδεσης (ΟΠΣ) χορηγήθηκαν μετά την 4η Ιουλίου 2022 θα έχουν, κατά περίπτωση, περιθώριο από ένα έως τέσσερα χρόνια

Τελεσίγραφο σε άδειες – φαντάσματα που δεσμεύουν ηλεκτρικό χώρο βάζει το ΥΠΕΝ. Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο «Διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και την προστασία του φυσικού και χωροταξικού περιβάλλοντος» περιλαμβάνεται ρύθμιση για ξεκαθάρισμα των αδειών για έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που δεσμεύουν πολύτιμο χώρο στο δίκτυο δίχως να υλοποιούν την επένδυση.

Ειδικότερα, για τα παλιά έργα προβλέπονται διορίες που λήγουν εντός του 2023 ενώ για όσα έργα οι οριστικές προσφορές σύνδεσης (ΟΠΣ) χορηγήθηκαν μετά την 4η Ιουλίου 2022 θα έχουν, κατά περίπτωση, περιθώριο από ένα έως τέσσερα χρόνια.

Ειδικότερα, για όσα έργα πήραν ΟΠΣ μετά την 4η Ιουλίου 2022, η Βεβαίωση ή η Βεβαίωση Ειδικών Έργων καθώς και η Άδεια Παραγωγής παύουν αυτοδικαίως να ισχύουν:

α) Για φωτοβολταϊκούς, χερσαίους αιολικούς και υβριδικούς σταθμούς ΑΠΕ, εάν εντός 12 μηνών από την αποδοχή της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, δεν έχουν υποβάλλει πλήρες αίτημα για την έκδοση Άδειας Εγκατάστασης και τη σύναψη Σύμβασης Σύνδεσης.

β) Για τις υπόλοιπες τεχνολογίες σταθμών ΑΠΕ και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) ή/και σταθμούς αποθήκευσης, εάν εντός 18 μηνών από την αποδοχή της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης δεν έχουν υποβάλλει πλήρες αίτημα για την έκδοση της Άδειας Εγκατάστασης και τη σύναψη Σύμβαση Σύνδεσης.

γ) Για τους σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, που ανήκουν στην κατηγορία των Ειδικών Έργων και για υβριδικούς σταθμούς που συμπεριλαμβάνουν στο έργο τους την κατασκευή υποθαλάσσιας διασύνδεσης δύο   περισσοτέρων Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, εάν εντός 24 μηνών από την αποδοχή της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, δεν έχουν υποβάλλει πλήρες αίτημα για την έκδοση Άδειας Εγκατάστασης και τη σύναψη Σύμβαση Σύνδεσης.

Οι συγκεκριμένες προθεσμίες για τα έργα που πήραν ΟΠΣ μετά την 4η Ιουλίου 2022 μπορούν να παρατείνονται για διάστημα μέχρι 12 μήνες, εφόσον ο κάτοχος Βεβαίωσης ή Βεβαίωσης Ειδικού Έργου δηλώσει εγγράφως στον Φορέα Αδειοδότησης   και στον αρμόδιο Διαχειριστή την πρόθεσή του να ολοκληρώσει το έργο και εφόσον καταβάλλει το Τέλος Δέσμευσης Φυσικού Χώρου Εγκατάστασης, το οποίο ορίζεται σε 2.000 ευρώ ανά μεγαβάτ (MW) Μέγιστης Ισχύος Παραγωγής για κάθε μήνα παράτασης. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία των 12 μηνών ή δεν τηρηθούν τα οριζόμενα στον Κανονισμό Βεβαιώσεων, η ισχύς της Βεβαίωσης ή της Βεβαίωσης Ειδικών Έργων παύει αυτοδικαίως και το   ποσό δεν επιστρέφεται.

Ειδικά σε περίπτωση κατά την οποία απαιτείται και εκκρεμεί απόφαση της αρμόδιας αρχής για την απαλλοτρίωση ή την παραχώρηση της έκτασης   εγκατάστασης, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο, οι προθεσμίες   μπορούν να παρατείνονται για διάστημα έως και 12 μηνών, εφόσον ο κάτοχος Βεβαίωσης ή Βεβαίωσης Ειδικού Έργου υποβάλλει τα σχετικά δικαιολογητικά και αποδεικτικά στοιχεία στον Φορέα Αδειοδότησης, στον αρμόδιο Διαχειριστή και την αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή, η οποία αξιολογεί και αποφασίζει για τη δυνατότητα ή μη παράτασης.

Πότε παύουν οι Βεβαιώσεις

Επιπλέον, η Βεβαίωση ή η Βεβαίωση Ειδικών Έργων, καθώς και οι Άδειες Παραγωγής παύουν αυτοδικαίως να ισχύουν στις εξής περιπτώσεις:

α) Εάν, μέχρι την ημερομηνία λήξης της Άδειας Εγκατάστασης, δεν έχει υποβληθεί από τον κάτοχο του σταθμού Δήλωση Ετοιμότητας προς τον αρμόδιο Διαχειριστή ή αίτηση προς την αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή για τη χορήγηση Άδειας Λειτουργίας.

β) Εάν στον ενδιαφερόμενο έχει χορηγηθεί Οριστική Προσφορά Σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή και δεν έχει γίνει αποδεκτή από τον ενδιαφερόμενο, εντός της τεθείσας χρονικής προθεσμίας ή αυτός δεν έχει αιτηθεί τη διατήρηση της εγγυητικής επιστολής, που είναι κατατεθειμένη στον αρμόδιο Διαχειριστή.

γ) Εάν μετά τη γνωστοποίηση της αδυναμίας σύνδεσης ο ενδιαφερόμενος είτε δεν έχει αιτηθεί τη διατήρηση της σχετικής αίτησης για να λάβει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης είτε υποβάλει σχετικό αίτημα για την επιστροφή της εγγυητικής επιστολής.

Σε περίπτωση παύσης ισχύος της Βεβαίωσης ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων παύουν να ισχύουν όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί για τον σταθμό, ιδίως Αποφάσεις Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, πράξεις που προβλέπονται στη δασική νομοθεσία, Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης και Άδειες Εγκατάστασης.

Σε περίπτωση υποβολής αιτήματος του κατόχου του σταθμού για προσωρινή σύνδεση του σταθμού ή για έκδοση Άδειας Λειτουργίας ή τμηματικής Άδειας Λειτουργίας, παρατείνεται αυτοδικαίως η διάρκεια της Άδειας Εγκατάστασης έως την ημερομηνία αποδοχής ή απόρριψης του σχετικού αιτήματος. Η παράταση του πρώτου εδαφίου εκκινεί από την ημερομηνία λήξης της Άδειας Εγκατάστασης.

Προθεσμίες για Παρατάσεις

Η ρύθμιση παρέχει και πολλές «παροχές» για ειδικά έργα με έξτρα παρατάσεις, όπως στην περίπτωση που αφορά σταθμό που αιτείται μεταφορά θέσης εγκατάστασης, για σταθμούς οι οποίοι έχουν επιλεγεί σε διαγωνιστική διαδικασία κλπ.

Για τις παλιές Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης που βρίσκονταν σε ισχύ κατά την 4η Ιουλίου 2022, η Βεβαίωση ή η Βεβαίωση Ειδικών Έργων ή η Άδεια Παραγωγής παύουν αυτοδικαίως να ισχύουν, αν ο κάτοχος της Βεβαίωσης ή της Βεβαίωσης Ειδικών Έργων ή της Άδειας Παραγωγής δεν αιτηθεί τη σύναψη Σύμβασης Σύνδεσης, εντός των κάτωθι προθεσμιών:

  • Έως την 30η.6.2023 για έργα με οριστική προσφορά έως και την 31η.12.2020
  • Έως την 31η.8.2023 για έργα με οριστική προσφορά από την 1η.1.2021 έως την 31η.12.2021
  • Έως την 31η.10.2023 για έργα με οριστική προσφορά από την 1η.1.2022 έως την 4η.7.2022

Τα χρονικά ορόσημα καθώς και ζητήματα σχετικά με τη διαδικασία, τους όρους, την αξιοποιούμενη τεχνολογία, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια μπορούν να τροποποιούνται και να ρυθμίζονται με απόφαση του   Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης