Η BP επενδύσει 2 δισ. δολάρια για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στην Ισπανία

Η BP επενδύσει 2 δισ. δολάρια για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στην Ισπανία

 Το πράσινο υδρογόνο θα χρησιμοποιηθεί επίσης ως πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοκαυσίμων, συμπεριλαμβανομένων των βιώσιμων καυσίμων της αεροπορίας

 

Η BP ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σχεδιάζει να επενδύσει έως και 2 δισ. ευρώ έως το 2030 στο διυλιστήριο της στην Ισπανία για την παραγωγή υδρογόνου και βιοκαυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Η βρετανική εταιρεία σκοπεύει να αναπτύξει μια μεγάλη μονάδα παραγωγής 2 γιγαβάτ (GW) πράσινου υδρογόνου, το οποίο παράγεται με διάσπαση νερού με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προκειμένου να αντικαταστήσει το ρυπογόνο υδρογόνο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή καυσίμων στο διυλιστήριο Castellon.

Το έργο, HyVal, θα τριπλασιάσει επίσης την παραγωγή βιοκαυσίμων του διυλιστηρίου σε 650.000 τόνους ετησίως το 2030, ανέφερε η BP σε ανακοίνωση.

Το πράσινο υδρογόνο θα χρησιμοποιηθεί επίσης ως πρώτη ύλη για την παραγωγή βιοκαυσίμων, συμπεριλαμβανομένων των βιώσιμων καυσίμων της αεροπορίας (SAF).
Το καθαρό υδρογόνο, μια εκκολαπτόμενη τεχνολογία της οποίας η παραγωγή παραμένει περιορισμένη λόγω του υψηλού κόστους, θα χρησιμοποιηθεί επίσης σε κοντινές βιομηχανίες όπως η κεραμική και τα χημικά.

Μονάδα ηλεκτρόλυσης

Μια πρώτη μονάδα ηλεκτρόλυσης υδρογόνου 200 μεγαβάτ αναμένεται να λειτουργήσει το 2027 και θα παράγει έως και 31.200 τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως.

Υπό τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Bernard Looney, η BP στοχεύει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της κατά 25% ενώ αυξάνει απότομα την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την παραγωγή καυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα έως το 2030, προκειμένου να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η BP έθεσε στόχο να παράγει 0,5 έως 0,7 εκατομμύρια τόνους ετησίως υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα έως το 2030.

Η Ισπανία στοχεύει να γίνει σημαντικός παίκτης στην παραγωγή υδρογόνου και βιοκαυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα χάρη στην άφθονη ηλιακή και αιολική της ενέργεια και την εγγύτητα στη θάλασσα.

Η ισπανική εταιρεία πετρελαίου Cepsa σχεδιάζει να επενδύσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα πράσινου υδρογόνου στην Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης