Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΔΔΗΕ: Απορρίφθηκε η η προδικαστική προσφυγή της Landis +Gyr για τους ''Έξυπνους Μετρητές" - Αναμένεται η απάντηση της εταιρίας

ΔΕΔΔΗΕ: Απορρίφθηκε η  η προδικαστική προσφυγή της Landis +Gyr για τους ''Έξυπνους Μετρητές
Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται πλέον στη στάση που θα κρατήσει ο ελβετικός πολυεθνικός όμιλος, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να καταθέσει αίτηση ακύρωσης

Το δρόμο των καθυστερήσεων με άγνωστο ορίζοντα ολοκλήρωσης παίρνει και ο νέος διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση «έξυπνων μετρητών», project άνω του 1 δις. ευρώ. Χθες εκδικάστηκε η προδικαστική προσφυγή της Landis +Gyr κατά του ΔΕΔΔΗΕ για τον αποκλεισμό της από τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού τον περασμένο Δεκέμβριο και σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων ΕΑΔΗΣΥ είναι απορριπτική.

Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται πλέον στη στάση που θα κρατήσει ο ελβετικός πολυεθνικός όμιλος, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να καταθέσει αίτηση ακύρωσης της απορριπτική απόφασης και σε περίπτωση που δεν δικαιωθεί να προσφύγει στο ΣτΕ. Μια τέτοια εξέλιξη προεξοφλεί περαιτέρω καθυστερήσεις τουλάχιστον ενός έτους πορεία που παραπέμπει στη μακρά και ατελέσφορη διαδικασία του πρώτου διαγωνισμού που ξεκίνησε το 2014 και ναυάγησε οριστικά τον Μάρτιο του 2021.

Η μέχρι τώρα στάση πάντως της ελβετικής εταιρίας δεν δείχνει διάθεση υπαναχώρησης από την διεκδίκηση της επιστροφή της στον διαγωνισμό. Αντιθέτως η πρώτη επίσημη ανακοίνωσή της σε σχέση με τη διαγωνιστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, την περασμένη εβδομάδα (22 Φεβρουαρίου) αποπνέει το ισχυρό ενδιαφέρον της για τον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ.

Κολοσσιαίο έργο για τον εκσυγχρονισμό του ΔΕΔΔΗΕ

«Με αφορμή ορισμένα πρόσφατα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Landis+Gyr A.G. αποκλείστηκε από τη διαγωνιστική διαδικασία του ΔΕΔΔΗΕ για την προμήθεια έξυπνων μετρητών και λογισμικού ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή δεν υπέδειξε την Κόρινθο ως εργοστάσιο παραγωγής, η Landis+Gyr A.G. επιθυμεί να βεβαιώσει ότι, αντίθετα με τα αναγραφόμενα, στη σχετική αίτησή της προς τον ΔΕΔΔΗΕ, έχει ρητά υποδείξει το εργοστάσιο Κορίνθου της ελληνικής θυγατρικής της L+G Α.Ε. ως Εργοστάσιο Παραγωγής. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεργασία μας με τον ΔΕΔΔΗΕ και αναμένουμε την απόφαση της Ελληνικής Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων» αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρία στην ανακοίνωσή της.

Η απόφαση της ΕΑΔΗΣΥ ήρθε χθες και αναμένεται η από εδώ και πέρα στάση της Landis, η οποία και θα κρίνει την απρόσκοπτη ή μη πορεία του διαγωνισμού για την εγκατάσταση 7,3 εκατ. συμβατικών μετρητών μέσω ενός σταδιακού προγράμματος με ορίζοντα το 2030. Ο προϋπολογισμός του έργου, σύμφωνα με το Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου 2022-2026 του Διαχειριστή, που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ, ανέρχεται σε 1,163 δις. ευρώ.

Το έργο προβλέπει την προμήθεια και εγκατάσταση 7,3 εκατ. έξυπνων μετρητών για καταναλωτές χαμηλής τάσης σε όλη την Ελλάδα εκ των οποίων 5,2 εκατ. μονοφασικοί και 2,1 εκατ. τριφασικοί, καθώς και την ένταξη τους σε κέντρο τηλεμέτρησης δυναμικότητας 8 εκατ. μετρητικών σημείων. Ταυτόχρονα θα αποξυλωνθούν οι υφιστάμενοι μετρητές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης