Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Equinor: Κοντά σε συμφωνία για την αγορά των κοιτασμάτων πετρελαίου της Suncor στο Ηνωμένο Βασίλειο

Equinor: Κοντά σε συμφωνία για την αγορά των κοιτασμάτων πετρελαίου της Suncor στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στα 1 δισ. δολ. εκτιμάται το τίμημα

 

Η νορβηγική Equinor είναι κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την αγορά των περιουσιακών στοιχείων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βρετανικής Suncor Energy στη Βόρεια Θάλασσα για περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με πηγές που επικξαλείται το Reuters ττην Τετάρτη.

Η συμφωνία περιλαμβάνει το μερίδιο 40% της Suncor στο υπεράκτιο έργο πετρελαίου και φυσικού αερίου Rosebank που λειτουργεί από την Equinor, που βρίσκεται περίπου 130 χλμ (80 μίλια) βορειοδυτικά των Νήσων Σέτλαντ.ικ
Η Equinor και οι συνεργάτες της αναμένεται να λάβουν την τελική επενδυτική απόφαση για την ανάπτυξη της Rosebank εντός του έτους.

Η νορβηγική εταιρεία η οποία κατέχει ήδη το 40% της Rosebank, είχε προηγουμένως εκτιμήσει το κόστος του έργου σε περίπου 4,3 δισεκατομμύρια λίρες (5,22 δισεκατομμύρια δολάρια). Η εισηγμένη στο Λονδίνο Ithaca Energy κατέχει το υπόλοιπο 20% στην ανάπτυξη της Rosebank.
Η συμφωνία ακολουθεί την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης στα τέλη του περασμένου έτους να αυξήσει τον απροσδόκητο φόρο στους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας στο 35% από 25%, ανεβάζοντας τον συνολικό φορολογικό συντελεστή στο 75%, έναν από τους υψηλότερους στον κόσμο.

Επενδύσεις

Ο απροσδόκητος φόρος οδήγησε πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Equinor, να προειδοποιήσουν ότι θα μπορούσαν να μειώσουν τις επενδύσεις τους στο Ηνωμένο Βασίλειο στη Βόρεια Θάλασσα.

Η απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της Suncor δίνει στην Equinor ένα μεγάλο ποσό φορολογικών ζημιών που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να αντισταθμίσει μελλοντικές επενδύσεις στη λεκάνη, ανέφεραν οι πηγές.
Η Suncor επισήμανε τα σχέδιά της να εκχωρήσει τα ανάντη περιουσιακά της στοιχεία στη Βρετανία τον περασμένο Αύγουστο, καθώς η εταιρεία στοχεύει να επικεντρωθεί στις δραστηριότητές της στη βορειοανατολική Αλμπέρτα.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης μερίδιο 29,9% στην πετρελαιοπηγή Buzzard, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Forties, έναν από τους τύπους αργού πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας που στηρίζει το σημείο αναφοράς του Brent, παραδίδοντας περισσότερα από 20.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (boe) καθαρά στη Suncor, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας.

Πέρυσι, η Suncor εκχώρησε τα ανάντη περιουσιακά της στοιχεία στη Νορβηγία για περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια στη νορβηγική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Sval Energy που υποστηρίζεται από ιδιωτικά κεφάλαια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης