Τελευταία Νέα

Αιολικά: Ακάλυπτη δημοπρασία 1,5 GW onshore στη Γερμανία - «Τρέχουν» 1,8 GW για υπεράκτια

Αιολικά: Ακάλυπτη δημοπρασία 1,5 GW onshore στη Γερμανία - «Τρέχουν» 1,8 GW για υπεράκτια
Οι ΑΠΕ έχουν τεθεί στο επίκεντρο των φιλοδοξιών της Γερμανίας για το κλίμα

Οι λιγοστές αδειοδοτήσεις του 2022 και οι βάσιμοι φόβοι για ενδεχόμενες μελλοντικές κυρώσεις, ήταν μερικοί από τους βασικούς λόγους των χαμηλών προσφορών στις δημοπρασίες (μόλις 126) για 1,5 GW χερσαίας αιολικής ενέργειας της Γερμανίας.

Σύμφωνα με το Rechargenews, η βιομηχανία δεν έδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον στον εν λόγω κλάδο, αφού υπάρχει έντονη ανησυχία και κυριαρχία της αβεβαιότητας. Μάλιστα, ο πρόσφατος διαγωνισμός στην χερσαία αιολική ενέργεια δεν πραγματοποιήθηκε, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν διστακτικοί. Αυτό έγινε, γιατί παρουσιάστηκε συμφόρηση στην αδειοδοτική διαδικασία, η οποία μεταφέρθηκε από το περασμένο έτος, καθώς επίσης και από τις δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Την ίδια ώρα, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων της Γερμανίας ξεκίνησε άλλη μια δημοπρασία στα υπεράκτια αιολικά, για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών ισχύος 1,8 GW στη Βόρεια Θάλασσα, που θα πρέπει να συνδεθούν με το δίκτυο το 2028.  Πρόκειται για τη δεύτερη δημοπρασία αυτού του ύφους, αφού είχε προηγηθεί στα τέλη του Ιανουαρίου από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων η προσφορά 4 περιοχών στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα με τη δυνατότητα για δυναμικότητα παραγωγής 7 GW.

Πλήρης έλεγχος

Στον συγκεκριμένο διαγωνισμό περιλαμβάνονται τέσσερις τοποθεσίες με το κάθε «ζευγάρι» να έχει τη δυνατότητα εγκατάστασης 900 MW ανεμογεννητριών. Το πιο σημαντικό στοιχείο στη συγκεκριμένη συνθήκη είναι το γεγονός ότι και οι τέσσερις περιοχές έχουν μελετηθεί από την Ομοσπονδιακή Ναυτιλιακή και Υδρογραφική Υπηρεσία (BSH) σχετικά με το θαλάσσιο περιβάλλον, το υπέδαφος και τις αιολικές και ωκεανογραφικές συνθήκες.

Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι developpers θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα στο πλαίσιο της υποβολής αιτήσεων και οι νικητές θα μπορούν να τρέξουν για την πολεοδομική άδεια χωρίς τη διεξαγωγή μελετών. Η υποβολή των προσφορών εκπνέει την 1η Αυγούστου 2023.

Οι γερμανικές φιλοδοξίες

Γίνεται αντιληπτό από όλα τα παραπάνω ότι ο προβληματισμός και η απογοήτευση είναι λογικά συνεπακόλουθα για τη γερμανική κυβέρνηση του Olaf Scholz, δεδομένου ότι οι ΑΠΕ ήταν στο επίκεντρο των φιλόδοξων στόχων της για το κλίμα και την ενεργειακή ανεξαρτησία.

Μάλιστα, σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Bild am Sonntag, ο Γερμανός καγκελάριος είχε υπογραμμίσει ότι μέχρι το 2030 οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να παράγουν το 80% της γερμανικής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τα σχέδια της κυβέρνησης. Έδωσε επίσης εντολή να κατασκευάζονται «τέσσερις έως πέντε χερσαίες ανεμογεννήτριες την ημέρα» για το ίδιο χρονικό πλαίσιο και υποσχέθηκε να ελέγχει τα 16 κρατίδια της Γερμανίας «κάθε μήνα» ώστε να βλέπει «πόσο έχουν προχωρήσει».

Βέβαια, στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι σε έρευνα που διεξήχθη κατά την ετήσια συγκέντρωση της ομάδας πίεσης Bundesverband Erneuerbare Energien (BEE) στις 9 Φεβρουαρίου, το 45% απάντησε ότι η πολιτική «Energiewende», η μετάβαση δηλαδή της Γερμανίας στην πράσινη ενέργεια, δεν βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Ένα άλλο 46% έκρινε το επιχειρηματικό περιβάλλον ως απλώς «ικανοποιητικό». Μάλιστα, για τον υπουργό Xabeck, ο κύριος στόχο για το 2022 ήταν μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για να λάβει κανείς άδεια για την κατασκευή μιας ανεμογεννήτριας ή ενός ηλιακού πάνελ.

Τέλος, η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι μια εύκολη ιστορία, με το παράδειγμα εντός των δικών μας ελληνικών συνόρων να είναι ενδεικτικό της τρέχουσας κατάστασης. Οι καθυστερήσεις των διαφόρων υπηρεσιών κατά την αδειοδοτική διαδικασία, είναι μεγάλες, με κάθε τεχνολογία να συνοδεύεται από πολύπλοκες διαδικασίες αδειοδότησης, αλλά και ιδιαιτερότητες στην κατασκευή των έργων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης