Ενέργεια

Bloomberg Green: Δίκτυα μεταφοράς, η πιο σημαντική επένδυση καθαρής ενέργειας στις ΗΠΑ

Bloomberg Green: Δίκτυα μεταφοράς, η πιο σημαντική επένδυση καθαρής ενέργειας στις ΗΠΑ
Ποιά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για τις ΗΠΑ να επιτύχουν ένα καθαρότερο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι οι αρνητές του κλίματος ή τα λόμπι ορυκτών καυσίμων, είναι έλλειψη γραμμών μεταφοράς. Η χώρα χρειάζεται πολύ περισσότερους αγωγούς για να μεταφέρει αιολική και ηλιακή ενέργεια και υδροηλεκτρική ενέργεια στις πόλεις σύμφωνα με το Bloomberg Green.

Για περισσότερο από μια δεκαετία, έργα ηλεκτρικών γραμμών πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων αγωνίστηκαν να προχωρήσουν, επιβραδύνθηκαν ή σταμάτησαν από τη γραφειοκρατία. Τώρα ξαφνικά, πολλά προχωρούν — και μαζί τους η προοπτική μιας νέας απελευθέρωσης καθαρής ενέργειας καθώς και πιο ανθεκτικών δικτύων απέναντι στις ολοένα επικίνδυνες καταιγίδες και τους ακραίους καύσωνες.

Υπάρχει το SunZia στα νοτιοδυτικά, το TransWest Express στο Mountain West, το Grain Belt Express στα Μεσοδυτικά και το Champlain Hudson Power Express στη Νέα Υόρκη — έργα που μαζί θα κοστίσουν τουλάχιστον 13 δισεκατομμύρια δολάρια. Κάποιοι πλέον παραγγέλνουν ακριβό εξοπλισμό, ένα σημάδι της προόδου τους. Η SunZia και η TransWest αναμένουν να ξεκινήσουν την κατασκευή φέτος.

Ανάπτυξη

Δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι η επόμενη γενιά γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα συναντήσει τα ίδια εμπόδια με τα έργα που τώρα ανθίζουν. Αυτός είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης μετάδοσης: Εφόσον ακόμη και τα πιο επιτυχημένα έργα χρειάζονται χρόνια για να κατασκευαστούν, υπάρχει αρκετός χρόνος για τους αντιπάλους ή τους σκεπτικιστές να τα εμποδίσουν. Αυτό απειλεί να αμβλύνει την αμερικανική επικράτηση της καθαρής ενέργειας μετά την υπογραφή το περασμένο καλοκαίρι του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, του νόμου - ορόσημο για το κλίμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Το γεγονός ότι αυτά τα μακροχρόνια έργα φτάνουν σε παρόμοια ορόσημα φαίνεται να είναι σύμπτωση. Καμία ενιαία πολιτική δεν τους προωθεί. Ωστόσο, προχωρούν σε μια εποχή αυξανόμενης κατανόησης από τις τοπικές κοινότητες και ακόμη και από τους παραδοσιακούς αντιπάλους - συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ομάδων διατήρησης - της ανάγκης μεταφοράς καθαρής ενέργειας από αγροτικά φυλάκια και κατασκευής πιο ανθεκτικών ηλεκτρικών συστημάτων μετά από μια σειρά καιρικών και κλιματικών γεγονότων έχουν κοπεί πλέγματα τα τελευταία χρόνια.

«Δεν υπάρχει μετάβαση χωρίς μετάδοση», λέει ο Rob Gramlich, ιδρυτής της Grid Strategies LLC, συμβουλευτικής εταιρείας στον τομέα της ενέργειας.

ηπα_1.JPG

Για τους υποστηρικτές της καθαρής ενέργειας υπάρχουν περισσότερα καλά νέα. Ενώ οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλων αποστάσεων είναι δύσκολο να λάβουν άδεια και έγκριση, η μετάδοση μέσω κτιρίων αποτελεί πλέον κορυφαία προτεραιότητα για τις βιομηχανίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των ΗΠΑ. Πριν από δώδεκα χρόνια, η ηλιακή ενέργεια δημιουργούσε στη χώρα και ο τομέας επικεντρωνόταν περισσότερο στην εξασφάλιση μακροπρόθεσμων φορολογικών πιστώσεων. Με τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού, επιτέλους το έχει. Οι προγραμματιστές μεταφοράς έχουν πλέον εμπιστοσύνη ότι τα ηλιακά ή αιολικά έργα που μπορεί να απέχουν πέντε χρόνια από τη λειτουργία τους θα χρησιμοποιήσουν πραγματικά τις γραμμές τους, παρέχοντας κάποια αναγκαία διασφάλιση εσόδων.

Ορισμένα έργα που προχωρούν, υποστηρίζουν την Καλιφόρνια ή τη Νέα Υόρκη, δύο από τις πιο προοδευτικές πολιτείες, είτε άμεσα είτε έμμεσα. Και οι δύο μπορεί να χρειάζονται λίγη καθαρή ενέργεια που παράγεται από έξω από την επικράτειά τους για να βοηθήσουν στην επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Παραγωγή

Το έργο SunZia της Pattern Energy έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει περισσότερα από τρία γιγαβάτ καθαρής ενέργειας - που ισοδυναμεί με περίπου τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες - από το Νέο Μεξικό στην Αριζόνα, όπου μπορεί στη συνέχεια να ρέει στη Δυτική Ακτή. «Θα ξεκλειδώσει πόρους σε μέρη που το χρειάζονται πραγματικά», λέει ο Cary Kottler, επικεφαλής ανάπτυξης της εταιρείας.

Το Champlain Hudson Power Express αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα έργο που υποστηρίζεται από την Blackstone Group για να φέρει την καναδική υδροηλεκτρική ενέργεια στην πόλη της Νέας Υόρκης, θα είναι η μεγαλύτερη γραμμή συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης ή HVDC που κατασκευάστηκε υπόγεια στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Don Jessome, ο οποίος εργάστηκε για την ανάπτυξη από το 2008 και είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του CHPE. Το HVDC έχει δελεάσει εδώ και καιρό τους υποστηρικτές της καθαρής ενέργειας και της αξιοπιστίας του δικτύου - καθώς μόλις το 3% της ηλεκτρικής ενέργειας χάνεται κινούμενης ισχύος εκατοντάδες μίλια έναντι έως και 30% για τη συμβατική τεχνολογία, σύμφωνα με τον Jessome - αλλά η ανάπτυξη μετάδοσης τείνει να είναι αποκεντρωμένη στις ΗΠΑ. περιορίζοντας το τι μπορεί να κάνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ο Jessome, λέει ότι ένας λόγος για τον οποίο μπορεί να υπάρχουν περισσότερα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος είναι ότι οι άνθρωποι βλέπουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής «πολύ νωρίτερα» από ό,τι πίστευαν. «Αυτό βοηθά να χτισθεί η μετάδοση», λέει. «Θα επηρεάσει τις ζωές των ανθρώπων όχι σε 50 χρόνια από τώρα, αλλά σε 5, 10 χρόνια από τώρα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης