Τελευταία Νέα

Σε αυτοπαραγωγή και net metering τα 202 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης

Σε αυτοπαραγωγή και net metering τα 202 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης

 Πλεονασματικός κατά 135 εκατ ευρώ ο ΕΛΑΠΕ

 

Σε έργα αυτοπαραγωγής και net metering φαίνεται ότι θα κατευθυνθούν τα 202 εκατ. ευρώ που είχε προβλεφθεί να διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη στήριξη του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ έως το 2025.

Το υπουργείο Οικονομικών που προετοιμάζει την αναθεώρηση του προγράμματος «Ελλάδα 2.0» προκειμένου να εντάξει σε αυτό τα επιπλέον 769 εκατ. ευρώ που αναλογούν στην Ελλάδα από το REPowerEU, έχει αποφασίσει ήδη ότι με τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της ανόδου των τιμών που προκάλεσε η ενεργειακή κρίση, τα 202 εκατ. ευρώ του RRF δεν χρειάζεται να διατεθούν στον ΕΛΑΠΕ και ως εκ τούτου θα ανακατευθυνθούν σε άλλα έργα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Θόδωρος Σκυλακάκης που χειρίζεται την όλη υπόθεση προσανατολίζεται σε συνεργασία και με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ενταχθούν στο πρόγραμμα έργα αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και net metering.

Τα στοιχεία για τον ΕΛΑΠΕ

Εν τω μεταξύ σε ότι αφορά την εξέλιξη του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ ο οποίος το προηγούμενο διάστημα όχι μόνο ήταν πλεονασματικός αλλά υπήρξε και σημαντικός τροφοδότης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και των επιδοτήσεων των τελικών καταναλωτών, πληροφορίες αναφέρουν ότι και στο τέλος του 2023 θα είναι πλεονασματικός.

Εντός των επομένων αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από τον ΔΑΠΕΕΠ τα απολογιστικά στοιχεία για το 2022 καθώς και η πρόβλεψη για το 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τέλος του 2023 ο ΕΛΑΠΕ θα είναι πλεονασματικός κατά 135 εκατ ευρώ για το τμήμα του που αφορά τα νέα έργα, δηλαδή αυτά που εντάχθηκαν στο σύστημα μετά το 2021. Ωστόσο το τμήμα του λογαριασμού που αφορά τα παλιά έργα θα «γράψει» έλλειμμα της τάξης των 120 εκατ. ευρώ το οποίο πάντως υπερκαλύπτεται από το πλεόνασμα και έτσι στο σύνολο του ο λογαριασμός δεν θα έχει πρόβλημα. Κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και για το 2024. Ως εκ τούτου δεν χρειάζονται τα 202 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης.    

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Γιάννη Γιαρέντη επικεφαλής του ΔΑΠΕΕΠ μέσα σε έναν χρόνο έχουν δοθεί 8,5 δις. στο ΤΕΜ, τα οποία έχουν περάσει στους προμηθευτές για να αποδοθούν ως επιδοτήσεις προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Από αυτά μόνο 1,6 δις. αντλήθηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ 4,2 δισ ήταν έσοδα από τις ΑΠΕ από τον προσωρινό μηχανισμό του πλαφόν στην χονδρική τιμή του ρεύματος.

Παράλληλα ο ΔΑΠΕΕΠ από το 2019 κατάφερε να κλείσει άνοιγμα 1 δις ευρώ και πλέον οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ πληρώνονται εντός 20 ημερών ενώ οι απαιτήσεις έχουν μηδενιστεί.

Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι πολύ σύντομα ο ΔΑΠΕΕΠ θα προχωρήσει στην ανάθεση της δημιουργίας ειδικής πλατφόρμας για την έκδοση και διαχείριση εγγυήσεων προέλευσης, των λεγόμενων πράσινων πιστοποιητικών που θα αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο για το σύνολο της αγοράς τα επόμενα χρόνια.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης