Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Βιομηχανία: Νέες πιέσεις εξαιτίας του στόχου μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης

Βιομηχανία: Νέες πιέσεις εξαιτίας του στόχου μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης

Τι προβλέπει η Οδηγία που προετοιμάζει η ΕΕ

 

Νέες πιέσεις στην ευρωπαϊκή βιομηχανία κυρίως του τομέα των μετάλλων που είναι και η πλέον ενεργοβόρος αναμένεται να ασκηθούν εξαιτίας της Οδηγίας που προετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Ενεργειακή Απόδοση.


Το σχέδιο Οδηγίας που συμφωνήθηκε μετά από μακρές διαπραγματεύσεις μεταξύ Συμβουλίου, Κομισιόν και Κοινοβουλίου προβλέπει μείωση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας κατά 11,7% το 2030. Πρόκειται για συλλογικό στόχο, γεγονός που σημαίνει ότι η μείωση της κατανάλωσης θα πρέπει να επιτευχθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου είναι και δεσμευτικός, χωρίς ωστόσο να ορίζονται εθνικοί στόχοι.
Η μείωση της κατανάλωσης που θα επικεντρωθεί στα κτίρια και τις μεταφορές θα αφορά και τη βιομηχανία γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία λόγω των πιέσεων που θα ασκηθούν στην παραγωγή. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βιομηχανίες θα υποχρεωθούν στην εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης της ενέργειας προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της μείωσης της κατανάλωσης.

Με βάση τη συμφωνία μεταξύ Συμβουλίου, Επιτροπής και Κοινοβουλίου, υποχρεωτική θα είναι η μείωση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας, δηλαδή της ενέργειας που καταναλώνεται από τους τελικούς χρήστες, ενώ ο στόχος μείωσης της πρωτογενούς ενέργειας (δηλαδή της ενέργειας που χρησιμοποιείται για την παραγωγή και την προμήθεια ενέργειας) θα είναι ενδεικτικός.
Αυτό αντιστοιχεί σε ένα ανώτατο όριο για την τελική κατανάλωση ενέργειας της ΕΕ 763 εκατ. τόνων ισοδυνάμου πετρελαίου και 993 εκατ. τόνων ισοδυνάμου πετρελαίου για πρωτογενή κατανάλωση.

Εθνική συνεισφορά

Τα κράτη μέλη θα συμβάλουν στην επίτευξη του συνολικού στόχου της ΕΕ μέσω ενδεικτικών εθνικών συνεισφορών, που ορίζονται στα ολοκληρωμένα εθνικά τους σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ) τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του έτους και το 2024.
Ο τύπος υπολογισμού των εθνικών εισφορών για την επίτευξη του στόχου θα είναι ενδεικτικός, με δυνατότητα απόκλισης κατά 2,5%.
Ωστόσο, εάν όλες οι συνεισφορές των κρατών μελών δεν επιτύχουν το συνολικό στόχο του 11,7%, η Επιτροπή θα μπορεί να ζητήσει διορθώσεις των ΕΣΕΚ των κρατών μελών μέσω του λεγόμενου «μηχανισμού πλήρωσης κενών».

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιτυγχάνουν κατά μέσο όρο κάθε χρόνο, νέα εξοικονόμηση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας κατά 1,49%, από το 2024 έως το 2030. Συγκεκριμένα ο στόχος μείωσης της κατανάλωσης τα πρώτα χρόνια θα είναι στο 1,3% και μετά το τέλος του 2025 θα φτάσει σταδιακά στο 1,9% μέχρι το τέλος του 2030.
Οι νομοθέτες συμφώνησαν ότι τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να υπολογίζουν την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται μέσω μέτρων πολιτικής που απορρέουν από το ΣΕΔΕ της ΕΕ (για εγκαταστάσεις και για κτίρια και μεταφορές) στον υπολογισμό προς τον στόχο.
Παράλληλα τα συστήματα διαχείρισης ενέργειας θα καταστούν υποχρέωση για τους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας, αφού όλες οι επιχειρήσεις που υπερβαίνουν τα 85 TJ ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας θα πρέπει να εφαρμόσουν σύστημα διαχείρισης ενέργειας. Σε αντίθετη περίπτωση, θα υποβάλλονται σε ενεργειακό έλεγχο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η προσωρινή αυτή συμφωνία θα υποβληθεί προς έγκριση πρώτα στην Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων και στη συνέχεια στο Συμβούλιο και στην Επιτροπή Βιομηχανίας και Ενέργειας του Κοινοβουλίου. Η επίσημη έγκριση θα γίνει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Για να τεθεί σε ισχύ η Οδηγία θα πρέπει να δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης