Bloomberg: Η κατάρρευση της SVB παρασύρει επιχειρήσεις κλιματικής τεχνολογίας - Επιτακτικό ένα ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο

Bloomberg: Η κατάρρευση της SVB παρασύρει επιχειρήσεις κλιματικής τεχνολογίας - Επιτακτικό ένα ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο
Η επιχειρηματική κοινότητα για το κλίμα περιμένει να δει ποιοι και πως θα καλύψουν τον ρόλο που η SVB κατείχε για χρόνια
H κατάρρευση της Silicon Valley Bank μόλις έβαλε χιλιάδες startups —συμπεριλαμβανομένων δεκάδων αναδυόμενων επιχειρήσεων κλιματικής τεχνολογίας— σε μια πορεία κατάρρευσης λόγω αυτού που οι τραπεζίτες αποκαλούν «κίνδυνο διάρκειας».
Η τραπεζική είναι μια επιχείρηση που δανείζεται βραχυπρόθεσμα, δανείζει μακροπρόθεσμα και για να κατανοηθεί ο ρόλος που διαδραματίζει η SVB και κάθε επένδυση που υποστηρίζει την καινοτομία και σχετίζεται με το κλίμα, βοηθάει να σκεφτούμε ένα ισοδύναμο με τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό και τον μακροπρόθεσμο δανεισμό: Η επένδυση σε περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με το κλίμα είναι η υπόθεση της άντλησης κεφαλαίων τώρα και της ανάπτυξης τους σε βάθος χρόνου.

Χρειάζεται ισχυρή χρηματοοικονομική ρύθμιση

Για να συνεχιστεί αυτή η δυναμική, υπάρχει ανάγκη για πιο ισχυρή χρηματοοικονομική ρύθμιση για να διατηρούνται οι τράπεζες όσο το δυνατόν ασφαλέστερες, ώστε οι εταιρείες για το κλίμα να μπορούν να επικεντρωθούν στο έργο των επιχειρήσεων και όχι στην τράπεζά τους.
Οι επενδυτές σε χρηματοπιστωτικά κέντρα παρέχουν κεφάλαια σε επιχειρηματίες, οι οποίοι είναι επίσης συγκεντρωμένοι στα χρηματοοικονομικά κέντρα (ή καινοτομίας) του κόσμου.

Αυτό ισχύει ασφαλώς με τη χρηματοδότηση για το κλίμα σε πρώιμο στάδιο.
Περισσότερο από το 80% των εταιρειών τεχνολογίας κλίματος εδρεύουν στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη και περισσότερο από το ένα πέμπτο βρίσκονται ακριβώς στην Καλιφόρνια.
Αλλά αυτό που είναι εξίσου σημαντικό, και ιδιαίτερα αληθές για τα περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με το κλίμα, είναι ότι αυτά τα κεφάλαια διατίθενται παντού.
Ο τομέας ηλιακής ενέργειας είναι ένα παράδειγμα.

Στα τέλη του 2021, υπήρχαν σχεδόν περισσότερα από 2.000 από αυτά τα ηλιακά έργα σε 40 πολιτείες και στην Περιφέρεια της Κολούμπια.

Η SVB είχε μέσω του λογαριασμού της επικεφαλής ή συμμετείχε σε περισσότερο από το 60% όλων των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων ηλιακής ενέργειας.
Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν βρίσκονται στη Silicon Valley.
Τα περισσότερα από αυτά δεν βρίσκονται καν στην Καλιφόρνια, η οποία έχει λιγότερα κοινοτικά ηλιακά έργα από την Αϊόβα ή το Οχάιο, τον μισό αριθμό από τη Φλόριντα και το ένα τέταρτο από το Ιλινόις.

Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν στην κομητεία Σάντα Κλάρα πήγαν πραγματικά παντού.
Σε μια εποχή που δεσπόζει η ρυθμιστική μείωση του πληθωρισμού, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ο κατεξοχήν δανειστής στην καινοτομία για το κλίμα, συγκεντρώνοντας τα κεφάλαιά της στην Ουάσιγκτον και αναπτύσσοντάς τα σε όλη τη χώρα.
1_36.PNG
2_24.PNG
Ζήτηση για κλιματικά δάνεια ύψους 124 δισεκ. δολαρίων


Το Γραφείο Προγραμμάτων Δανείων του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ εξετάζει επί του παρόντος 135 αιτήσεις για την υποστήριξη πρωτοποριακών έργων που σχετίζονται με το κλίμα που ζητούν περισσότερα από 124 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια.
Αυτά τα έργα είναι σε κάθε περιοχή των ΗΠΑ.

Αλλά ακόμη και αυτά τα έργα, και οι εταιρείες που τα προτείνουν, εξακολουθούν να χρειάζονται εμπορική τραπεζική και πιστωτική υποστήριξη, για την οποία η SVB ήταν γνωστή.
Η κυβέρνηση μπορεί να δανείσει για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με το χαμηλότερο κόστος, αλλά δεν μπορεί να κάνει τα πάντα.
Και δεν είναι όλα τα έργα που πληρούν τις προϋποθέσεις εγγύησης ενός δανείου.

Νέα επιχειρηματικά μοντέλα και τεχνολογίες θα αναδύονται πάντα και θα χρειάζονται έναν συντονισμένο οικονομικό εταίρο.
Η κλιματική τεχνολογία χρειάζεται έμπιστους συνεργάτες όχι μόνο για τα συναρπαστικά πράγματα, αλλά και για τα εταιρικά πράγματα.
Η κοινότητα του επιχειρείν για το κλίμα περιμένει να δει τι άλλες οντότητες μπορούν να καλύψουν, ή ακόμα και να αναπτύξουν, τον ρόλο που η SVB κατείχε για χρόνια.

Ό,τι και αν προκύψει είναι πραγματικά θέμα εταιρικής στρατηγικής, εσωτερικής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των πελατών και των δανειοληπτών τους.

Αλλά υπάρχει ένα πράγμα που μπορούν να κάνουν όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα του κλίματος για να επιταχύνουν και να εξασφαλίσουν αυτή τη διαδικασία: να υποστηρίξουν τη χρηματοοικονομική ρύθμιση. Ήταν η απορρύθμιση των περιφερειακών τραπεζών το 2018, τελικά, που επέτρεψε στην SVB να λειτουργεί χωρίς την επίβλεψη των μεγαλύτερων συστημικά σημαντικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας.

Η εκ νέου θέσπιση ευρύτερης ρύθμισης των τραπεζών μεσαίου μεγέθους που μπορούν να υποστηρίξουν καινοτόμες επιχειρήσεις φαίνεται λογικό βήμα.
Η ισχυρή ρύθμιση είναι μια προσπάθεια κλίμακας συστήματος για να τετραγωνιστεί ο κύκλος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού και του μακροχρόνιου δανεισμού και της άντλησης κεφαλαίων κοντά και της ανάπτυξης του μακρυά.

Η τραπεζική ρύθμιση δεν φαίνεται να είναι βασική για την επένδυση στην καινοτομία για το κλίμα.
Και αυτό είναι το όλο θέμα, που πρέπει να γίνει κατανοητό: Εάν υπάρχει, η τραπεζική σταθερότητα, ιδανικά γίνεται κάτι λιγότερο για τους εφευρέτες και τους κατασκευαστές, ώστε να μπορούν να ξοδεύουν τον χρόνο και την ενέργειά τους σε αυτό που κάνουν καλύτερα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης