Ενέργεια

Γαλλία: Κλειστά για δεύτερη εβδομάδα τα τέρμιναλ LNG – Κατεύθυνση σε άλλες χώρες για τα φορτία

Γαλλία: Κλειστά για δεύτερη εβδομάδα τα τέρμιναλ LNG – Κατεύθυνση σε άλλες χώρες για τα φορτία

Συνεχίζονται οι απεργίες – Διακόπηκε η συντήρηση σε 13 πυρηνικούς αντιδραστήρες

 

Οι απεργίες κατά της προγραμματισμένης μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος της γαλλικής κυβέρνησης εισήλθαν σε δεύτερη εβδομάδα την Τετάρτη, διακόπτοντας τη συντήρηση στους πυρηνικούς αντιδραστήρες, πλήττοντας τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και μπλοκάροντας ορισμένες αποστολές από διυλιστήρια και αποθήκες.

Τουλάχιστον επτά πλοία LNG που κατευθύνονται προς τη Γαλλία έχουν αλλάξει πορεία προς τερματικούς σταθμούς στη Βρετανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία και την Ισπανία από τότε που ξεκίνησε η απεργία. Το κλείσιμο των γαλλικών τερματικών σταθμών για άλλη μια εβδομάδα παρεμποδίζει σημαντικά τη δυνατότητα της Γαλλίας να εξάγει φυσικό αέριο σε γειτονικές χώρες.

Αναλυτές και traders είπαν ότι τα φορτία που προγραμματίζονται για την ερχόμενη εβδομάδα θα εκτραπούν επίσης σε άλλους τερματικούς σταθμούς και ορισμένα είναι πιθανό να καθυστερήσουν. Μέχρι στιγμής, τα περισσότερα από αυτά τα φορτία έχουν παραμείνει στην Ευρώπη.

Στις 5 Μαρτίου, την ημέρα πριν από την έναρξη των απεργιών LNG, οι παραδόσεις από τους τέσσερις γαλλικούς τερματικούς σταθμούς ανέρχονταν συνολικά σε περίπου 1.165 γιγαβατώρες την ημέρα (GWh/d). Αυτό συρρικνώθηκε στις 600 GWh/d στις 6 Μαρτίου και ήταν στο μηδέν από τις 7 Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Οι γαλλικές απεργίες οδήγησαν σε εκπτωτικές προσφορές για έγκαιρα φορτία και σε διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ των ευρωπαϊκών φορτίων LNG και των κόμβων φυσικού αερίου, δήλωσε ο Allen Reed, της Atlantic LNG.

Καθώς τα φορτία καθυστερούν, οι έμποροι προσφέρουν εκπτώσεις για την εκφόρτωσή τους.

Δείκτες

Η S&P Global Commodity Insights αξιολόγησε το ημερήσιο σημείο αναφοράς της τιμής δείκτη LNG (NWM) της βορειοδυτικής Ευρώπης για φορτία που παραδόθηκαν τον Μάρτιο σε βάση εξαγοράς (DES) στα 13,053 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) στις 14 Μαρτίου, από 12,044 $/ mmBtu στις 7 Μαρτίου.

Αυτή είναι έκπτωση 0,987 $/mmBtu στην τιμή του φυσικού αερίου Απριλίου στον ολλανδικό κόμβο TTF.

Οι τρεις τερματικοί σταθμοί LNG που διαχειρίζεται η θυγατρική της Engie Elengy αναμένεται να παραμείνουν αποκλεισμένοι μέχρι τις 21 Μαρτίου, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Λίγο περισσότερο από το 19% των εργαζομένων στη βιομηχανία φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας της Engie απεργούσαν την Τετάρτη, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. Αυτό συγκρίνεται με 39,4% στις 7 Μαρτίου.

Ο τερματικός σταθμός Fluxys στη Δουνκέρκη της βόρειας Γαλλίας, ο οποίος έχει επίσης πληγεί από την απεργία, αναμένεται να παραμείνει ανενεργός μέχρι το πρωί της Παρασκευής.

Η συντήρηση μπλοκαρίστηκε επίσης σε 13 γαλλικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, από έξι την Παρασκευή όταν ξεκίνησαν οι διακοπές συντήρησης, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του συνδικάτου CGT.

Η γαλλική παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς, θερμικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς μειώθηκε κατά 15,1 γιγαβάτ (GW) λόγω της απεργίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του συνδικάτου.

Αυτό ισοδυναμεί με το 25% της τρέχουσας συνολικής παραγωγής ενέργειας, σύμφωνα με στοιχεία από τον φορέα εκμετάλλευσης δικτύου RTE. Ωστόσο, η Γαλλία εξήγαγε 2,4 GW σε γείτονες μετά τις πρωινές εισαγωγές, υποδηλώνοντας ότι η εγχώρια προσφορά είναι επαρκής για να καλύψει τη ζήτηση.

Στην εταιρεία κοινής ωφέλειας EDF το 22,5% των εργαζομένων απεργούσε, σε σύγκριση με το 41,5% που καταγράφηκε στις 7 Μαρτίου, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Μεταξύ των διυλιστηρίων, οι παραδόσεις επεξεργασμένων προϊόντων εμποδίστηκαν εν μέρει να φύγουν από τα διυλιστήρια και τις αποθήκες της TotalEnergies, ενώ οι εργασίες διύλισης συνεχίστηκαν.

«Παρέχουμε τις απαραίτητες αποστολές για να διατηρήσουμε τις εγκαταστάσεις μας σε λειτουργία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Το διυλιστήριο Fos στη νότια Γαλλία που λειτουργεί από τη θυγατρική της ExxonMobil (XOM.N) Esso συμμετείχε επίσης στην απεργία την Τετάρτη, δήλωσε εκπρόσωπος του συνδικάτου στο Reuters.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης