Τελευταία Νέα
Οι στρατηγικές της αγοράς

Η κρίση έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από την Ελλάδα αλλά δεν έχει τελειώσει

Η κρίση έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από την Ελλάδα αλλά δεν έχει τελειώσει
Πρώτο μέλημα είναι η εφοδιασμού με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τους καταναλωτές και σε αυτό τον άξονα κινούμαστε διαρκώς.

«Η ενεργειακή κρίση έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από την Ελλάδα, αλλά δεν έχει τελειώσει». Ξεκινώντας από αυτή την τοποθέτηση ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αναπληρωτής Καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας υπογραμμίζει ότι η χώρα μας έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανταπεξέλθει σε δυσμενέστερες συνθήκες από αυτές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα, λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει.

Όπως τονίζει η ίδια η πορεία της Ευρώπης προς την ενεργειακή μετάβαση είναι δυναμική και απαιτεί διαρκή επανασχεδιασμό και επαναπρογραμματισμό πολιτικών και μέτρων για την ασφάλεια εφοδιασμού και την προστασία των καταναλωτών.

Σε ότι αφορά τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης ο κ. Δαγούμας θεωρεί ότι επειδή ακριβώς η κρίση δεν έχει τελειώσει, και όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία «βαδίζουμε σε μεγάλη αβεβαιότητα», θα πρέπει να υπάρχει διαρκής ετοιμότητα ώστε να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του προέδρου της ΡΑΕ στο World Energy News.

Θεωρείτε ότι η ενεργειακή κρίση έχει τελειώσει; Ποιες, εκτιμάτε ότι θα είναι οι εξελίξεις στο εξής;

Η ενεργειακή κρίση που έπληξε την Ευρώπη και κατ’ επέκταση την Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία συνεχίζεται έως σήμερα. Έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από την Ελλάδα αλλά δεν έχει τελειώσει. Η ίδια η πορεία της Ευρώπης προς την ενεργειακή μετάβαση είναι από μόνη της δυναμική και απαιτεί διαρκή επανασχεδιασμό και επαναπρογραμματισμό πολιτικών και μέτρων στους βασικούς άξονες της ασφάλειας εφοδιασμού και της προστασίας των καταναλωτών.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα βρίσκεται στο σημείο να αναθεωρήσει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα λαμβάνοντας υπόψη όλες τις εξελίξεις έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, οπότε και πρέπει να υποβληθεί στην Ευρωπαική Επιτροπή. Η ΡΑΕ θα συνδράμει σε αυτό στο πλαίσιο των δικών της αρμοδιοτήτων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο φετινός χειμώνας ήταν ήπιος και έτσι δεν αντιμετωπίσαμε δύσκολες καταστάσεις. Ούτως ή άλλως, πάντως, η χώρα μας είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση δυσμενέστερων συνθηκών. Αυτό, ωστόσο, δεν πρέπει να μας εφησυχάζει.

Πότε νομίζετε ότι θα επανέλθει η αγορά φυσικού αερίου αλλά και ηλεκτρισμού, σε νέα ισορροπία και ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της επόμενης ημέρας;

Τόσο στον τομέα του φυσικού αερίου, όσο και στον τομέα του ηλεκτρισμού η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή. Τα έργα υποδομής που σχεδιάζονται από τους διαχειριστές δικτύων αλλά και τους ιδιώτες δείχνουν την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Ήδη με τις υποδομές των FRSU Αλεξανδρούπολης, Κορίνθου, Βόλου, Θες/νίκης, το FSU Ρεβυθούσας και τους αγωγούς IGB, IGNM και TAP η Ελλάδα γίνεται μόνιμη σταθερή πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στην Ευρώπη.

Με τις διασυνδέσεις των νησιών ανοίγει ο δρόμος για σημαντική αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ. Επιπλέον με την ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης και τις διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, Ελλάδα-Αίγυπτος) η Ελλάδα θέτει τις βάσεις να γίνει εξαγωγέας πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη.

Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ελήφθη μια σειρά «έκτακτων μέτρων». Πιστεύετε ότι κάποια από αυτά πρέπει να διατηρηθούν ή όταν έλθει η ώρα θα πρέπει να αρθούν όλα;

Η Ελλάδα έλαβε μία σειρά από μέτρα, ορισμένα προληπτικά, για την αντιμετώπιση δυσμενέστερων συνθηκών της ενεργειακής κρίσης. Επειδή ακριβώς η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει, και όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία βαδίζουμε σε μεγάλη αβεβαιότητα, θα είμαστε διαρκώς σε ετοιμότητα και κάθε φορά θα λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Μέλημα πρώτο είναι η ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας με το χαμηλότερο δυνατό κόστος για τους καταναλωτές και σε αυτό τον άξονα κινούμαστε διαρκώς.

21_23.jpg

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη διάλογος για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην αγορά ενέργειας. Ποια είναι η θέση της ΡΑΕ; Θεωρείτε ότι οι αλλαγές πρέπει να είναι ριζικές και σε βάθος, ή αρκούν στοχευμένες παρεμβάσεις και ποιες είναι αυτές;

Ο διάλογος μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα, αφενός γιατί κάθε χώρα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά ως προς την παραγωγή και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και αφετέρου γιατί έχουν ήδη υπάρξει σημαντικές επενδύσεις με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και οι όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν μελετημένα και σταθερά.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο Έλληνας Ρυθμιστής, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα της κατάστασης όχι μόνο παρακολουθεί τις εξελίξεις αλλά γίνεται δημιουργός αυτών καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις σε εθνικό ή Ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο στα πλαίσια της βραχυπρόθεσμης αντιμετώπισης της κρίσης, όσο και στα πλαίσια του μεσοπρόθεσμου Market Reform που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε αυτήν την κατεύθυνση έχει προκηρύξει την εκπόνηση ειδικής μελέτης της Ευρωπαϊκής χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για να προτείνει τεκμηριωμένα αλλαγές στην υπάρχουσα δομή της αγοράς.


Επιμέλεια: Πηνελόπη Μητρούλια

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης