Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μέτρια μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 22% στην Ευρώπη, λόγω καιρού

Μέτρια μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 22% στην Ευρώπη, λόγω καιρού
Οι επτά μεγαλύτεροι καταναλωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μείωσαν τη συνολική κατανάλωση κατά 22% το τρίμηνο από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο 2022 σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα
Η Ευρώπη γνώρισε έναν ήπιο χειμώνα, αλλά η περιοχή κατάφερε επίσης να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου προσαρμοσμένη στη θερμοκρασία ως απάντηση στις υψηλές τιμές, τις εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού και τα κλεισίματα βιομηχανιών.
Οι επτά μεγαλύτεροι καταναλωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία, Βέλγιο και Πολωνία) μείωσαν την συνολική κατανάλωση κατά 22% το τρίμηνο από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2022, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Ήπιες θερμοκρασίες

Οι πιο ήπιες θερμοκρασίες ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μείωσης, με τον αριθμό των βαθμοημερών θέρμανσης (heating degree days) σε κάθε χώρα να μειώνομται κατά μέσο όρο περίπου 16% μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου σε σύγκριση με το 2021.
Ωστόσο, υπήρξε επίσης μια μέτρια μείωση της υποκείμενης κατανάλωσης προσαρμοσμένης στη θερμοκρασία, που αποδίδεται σε συνδυασμό ανταπόκρισης των πελατών στις υψηλές τιμές, εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού για τη μείωση της ζήτησης και διακοπή λειτουργίας του κλάδου.

Ο Οκτώβριος ήταν ασυνήθιστα ζεστός σε ολόκληρη την περιοχή και καμία από τις μεγάλες καταναλωτικές χώρες δεν σημείωσε σημαντική πρόοδο στη μείωση της υποκείμενης ζήτησης.
Αλλά καθώς οι θερμοκρασίες έγιναν πιο χαμηλές τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, σημειώθηκε μεγαλύτερη πρόοδος στη μείωση της υποκείμενης κατανάλωσης.
Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος καταναλωτής της περιοχής, ήταν ελαφρώς πιο κρύος τον Δεκέμβριο του 2022 από τον Δεκέμβριο του 2021, με τον αριθμό των βαθμοημερών θέρμανσης να αυξάνεται κατά 5%.

Ωστόσο, η κατανάλωση ανά βαθμοημέρα μειώθηκε κατά 19%, διασφαλίζοντας ότι η συνολική κατανάλωση ήταν ακόμη μειωμένη κατά 14% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Στο άλλο άκρο, η Ιταλία, ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής της περιοχής, είχε μετριότερη κατανάλωση τον Δεκέμβριο, με 18% λιγότερες βαθμοημέρες.
Αλλά η χώρα κατάφερε επίσης να μειώσει την κατανάλωσή της ανά βαθμοημέρα κατά 8% διασφαλίζοντας ότι η συνολική κατανάλωση μειώθηκε κατά 24%.
Κάθε χώρα μείωσε την προσαρμοζόμενη θερμοκρασία τον Δεκέμβριο, με περικοπές που κυμαίνονται από 19% στη Γερμανία και την Ισπανία, σε 17% στο Βέλγιο και την Ολλανδία, 13% στην Πολωνία, 11% στη Γαλλία και 8% στην Ιταλία.

Η πίεση για προσαρμογή έχει πέσει περισσότερο στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των χημικών, των λιπασμάτων, του χάλυβα, της κεραμικής, του γυαλιού, των μεταλλουργείων και της κηπουρικής του θερμοκηπίου.
Σε πολλές από αυτές τις βιομηχανίες, η κατανάλωση μειώθηκε απότομα λόγω της βραχυπρόθεσμης εργασίας και του κλεισίματος εργοστασίων, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα σημαντική εξοικονόμηση αερίου.
Αλλά με το βάρος να πέφτει τόσο βαρύ στη βιομηχανία, η συνέπεια είναι ότι οι εξοικονομήσεις από γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας και νοικοκυριά ήταν σχετικά μέτριες με τον ζεστό χειμώνα.

Οι ευρωπαϊκές χώρες στάθηκαν τυχερές με τις καιρικές συνθήκες και η βιομηχανία επωμίστηκε ένα δυσανάλογο μερίδιο του βάρους της μείωσης της ζήτησης.
Ο επόμενος χειμώνας μπορεί να μην είναι τόσο ήπιος και η βιομηχανία δεν μπορεί να συνεχίσει να επωμίζεται τη μεγαλύτερη μείωση της ζήτησης χωρίς τη μόνιμη απώλεια δυναμικότητας.
Τα νοικοκυριά μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν περαιτέρω την κατανάλωση τον επόμενο χειμώνα, εάν οι θερμοκρασίες επανέλθουν πιο κοντά στον μακροπρόθεσμο μέσο όρο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης