Τελευταία Νέα
Ενέργεια

G7: Καμία αλλαγή στο πλαφόν για το ρωσικό πετρέλαιο

G7: Καμία αλλαγή στο πλαφόν για το ρωσικό πετρέλαιο

Επρόκειτο να αναθεωρήσει το ανώτατο όριο τιμών που είχε τεθεί σε εφαρμογή τον Δεκέμβριο στα μέσα Μαρτίου

 

Η Ομάδα των Επτά δεν είναι πιθανό να αναθεωρήσει το ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο αυτή την εβδομάδα, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Reuters τη Δευτέρα.

Η G7 επρόκειτο να αναθεωρήσει το ανώτατο όριο τιμών που είχε τεθεί σε εφαρμογή τον Δεκέμβριο στα μέσα Μαρτίου, αλλά οι αξιωματούχοι είπαν ότι οι πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ ενημερώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Σαββατοκύριακο ότι δεν υπάρχει διάθεση μεταξύ των G7 για επικείμενη αναθεώρηση.

Το ανώτατο όριο των ρωσικών θαλάσσιων εξαγωγών αργού ορίστηκε στα 60 δολάρια το βαρέλι, ένα επίπεδο που έχει σχεδιαστεί για να είναι κάτω από την τιμή της αγοράς και επομένως να περιορίζει τα έσοδα που μπορεί να λάβει η Μόσχα από την πώληση πετρελαίου, διατηρώντας παράλληλα τη ροή του για να αποφευχθεί ένα παγκόσμιο σοκ προσφοράς. Το Brent διαπραγματευόταν περίπου στα 73 δολάρια το βαρέλι τη Δευτέρα.

Το μέτρο της G7 απαγορεύει στις εταιρείες να παρέχουν υπηρεσίες μεταφοράς, ασφάλισης και χρηματοδότησης για ρωσικό αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, εάν πωλούνται σε τιμή πάνω από το ανώτατο όριο.

Διακοπή εισαγωγών

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών διέκοψε τις δικές της εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου που παραδίδεται δια θαλάσσης από τις 5 Δεκεμβρίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία έχουν επίσης επιβάλει περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκαν σχεδόν κατά 40% τον Ιανουάριο ως αποτέλεσμα των ανώτατων ορίων τιμών και των δυτικών κυρώσεων, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας τον περασμένο μήνα.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, προσπάθησαν να μειώσουν το ανώτατο όριο τιμών της G7 για να περιορίσουν περαιτέρω τα έσοδα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Μόσχα για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης