Τελευταία Νέα

ETC: Το βασικό εμπόδιο για μηδενικές εκπομπές ρύπων ως το 2050 είναι... 110 τρισεκ. δολάρια - Τόσα χρειάζονται

ETC: Το βασικό εμπόδιο για μηδενικές εκπομπές ρύπων ως το 2050 είναι... 110 τρισεκ. δολάρια - Τόσα χρειάζονται
Άρθρο του Recharge αναφέρει, ότι δεν υπάρχουν μεγάλα εμπόδια για τις μηδενικές εκπομπές  αλλά απαιτούνται συνολικά 110 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2050
Περίπου 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως απαιτούνται για την απανθρακοποίηση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, της βαριάς βιομηχανίας και των μεταφορών, με παράλληλη εμπορευματοποίηση του πράσινου υδρογόνου, CCS και άμεσης σύλληψης αέρα, σύμφωνα με τους νέους υπολογισμούς από το think-tank Επιτροπή Ενενεργειακή Μετάβασης (ETC), όπως γράφει Recharge.
Αναλυτικότερα: 

1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε επενδύσεις

Οι παγκόσμιες επενδύσεις στην κατασκευή αιολικών, ηλιακών και άλλων καθαρών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής θα πρέπει να ανέλθουν έως και 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ως βασικός άξονας σε μια μετατόπιση κεφαλαίων που θα διοχετεύσει συνολικά 110 τρισεκατομμύρια δολάρια στην οικοδόμηση μιας καθαρής μηδενικής παγκόσμιας οικονομίας έως το 2050, προκειένου να μετριάσει τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μια νέα έκθεση από το think-tank της Επιτροπής Ενενεργειακής Μετάβασης (ETC).

Περίπου το 70% της τεράστιας συνολικής δαπάνης, που θα ισοδυναμούσε με μέσο όρο 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, από 1 τρισεκατομμύρια δολάρια σήμερα, θα διανεμόταν σε:
2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια για παραγωγή, μεταφορά και διανομή ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα,
900 δισεκατομμύρια δολάρια για επέκταση και ανακαίνιση δικτύων ηλεκτρικής ενέργεια κατάλληλων για τον σκοπό τις επόμενες δεκαετίες και
200 δισεκατομμύρια δολάρια για βελτιώσεις στην ευελιξία του δικτύου μέσω της προσθήκης μπαταρίας και της εποχιακής χωρητικότητας αποθήκευσης, είπαν οι συγγραφείς της έκθεσης: «Χρηματοδοτώντας την Μετάβαση: Πώς να έχετε ροή χρημάτων για μια μηδενική καθαρή οικονομία».

Ηλεκτροδότηση των συστημάτων παροχής ενέργειας

«Αν και αυτή η έκθεση επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν μεγάλα θεμελιώδη εμπόδια στην ενεργειακή μετάβαση – αυτή ήταν η υπόθεση – ήταν εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι αριθμοί έδειξαν, ότι το 70% της χρηματοδότησης που πρέπει να συγκεντρωθεί, πρέπει να πάει στην ηλεκτροδότηση των συστημάτων παροχής ενέργειας]», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του ETC, Mike Hemsley, μιλώντας στο Recharge πριν από την κυκλοφορία.

«Αυτή η έκθεση προσδιορίζει επίσης ότι απαιτούνται δύο εννοιολογικά διαφορετικοί τύποι χρηματοδότησης: «κλασική» επένδυση που δίνει οικονομική απόδοση για τα χρήματα που καταβλήθηκαν και πληρωμές με ευνοϊκούς όρους / επιχορηγήσεις, που ουσιαστικά πληρώνουν κάποιον για να κάνει κάτι που δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά όπως υπάρχει κανένα οικονομικό κίνητρο», πρόσθεσε, όπως «το κόψιμο ενός δάσους ή η συνέχιση της λειτουργίας ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα ή η χρήση τεχνολογίας για την απορρόφηση άνθρακα από την ατμόσφαιρα».

Μαζί με τις επενδύσεις που διαμορφώνουν την αγορά σε παγκόσμια δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, η έκθεση ETC ανέδειξε δαπάνες 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων που απαιτούνται για την προώθηση του εκκολαπτόμενου τομέα καθαρού υδρογόνου, χωρισμένο μεταξύ βιομηχανικής κλίμακας παραγωγής πράσινου υδρογόνου και των υποστηρικτικών αγωγών, σταθμών ανεφοδιασμού, τερματικών εισαγωγών και εξαγωγών και απαιτούνται σταθμοί αποθήκευσης.
1_38.PNG
Τα ετήσια κονδύλια

Η απαλλαγή από τις ανθρακούχες μεταφορές παγκοσμίως θα απαιτούσε 130 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την ανάπτυξη υποδομών φόρτισης και ανεφοδιασμού για οδικά οχήματα, 70 δισεκατομμύρια δολάρια για βιώσιμες αερομεταφορές και 40 δις δολάρια για την πράσινη ναυτιλία.

Για να καταστεί η βιομηχανία βαρέων εκπομπών άνθρακα ουδέτερη σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2050, σύμφωνα με τους υπολογισμούς ETC, θα απαιτηθούν 70 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, συμπεριλαμβανομένων,
10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή χάλυβα απανθρακοποίησης,
10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ενσωματωμένη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα σε εργοστάσια τσιμέντου,
40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για διεργασίες σε μια πράσινη μετάβαση της χημικής βιομηχανίας και,
10 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε μεταλλουργεία και διυλιστήρια αλουμινίου.

Μέση ετήσια δαπάνη

Η έκθεση ETC τόνισε ότι η μέση ετήσια δαπάνη που απαιτείται για την επίτευξη των καθαρών μηδενικών στόχων θα μπορούσε να αναμένεται «να αντισταθμιστεί από μια μέση ετήσια μείωση 0,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις επενδύσεις ορυκτών καυσίμων», περίπου 1,3% του μελλοντικού παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τα επόμενα 30 χρόνια .
«Σε παγκόσμιο μακροοικονομικό επίπεδο, είναι σαφώς εφικτό να επιτευχθούν τα καθαρά 3 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως επενδύσεων κεφαλαίου που περιγράφονται σε αυτήν την έκθεση.

Αλλά ο όγκος αυτών των αριθμών είναι [παρ’ όλα αυτά] συγκλονιστικός», σημείωσε ο Hemsely.
«Σε έναν κόσμο όπου αγωνιζόμασταν να συγκεντρώσουμε 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από χρηματοδότηση για το κλίμα την τελευταία δεκαετία ή περισσότερο, τώρα μιλάμε για άντληση 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τι εικόνα έχουν επενδυτές και δανειστές 

«Πολλοί από τους χρηματοδότες [που μίλησαν για αυτήν την έκθεση] κατασκευάζουν πολλές ανανεώσιμες πηγές [εργοστάσια] και υποψιάζονται ότι έχει γίνει δουλειά.
Όμως πρέπει να αναπτυχθούν περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά, ως τράπεζα, για παράδειγμα, μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου σας είναι ακίνητη περιουσία, επομένως θα πρέπει να το απελευθερώσετε και αυτό» επισημαίνει ο Hemsely.

«Η πλειοψηφία των χρηματοπιστωτικών μας ιδρυμάτων έχει υπόψη της αυτή τη μεγαλύτερη εικόνα; Ανησυχητικά... όχι», τονίζει.
Η Hannah Audino, επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης, τόνισε τον «επαναπροσδιορισμό προτεραιοτήτων» που απαιτείται στις επενδύσεις στην ευρύτερη ενεργειακή μετάβαση: «Όταν ξεκινάτε να μιλάτε για τη χρηματοδότηση με παραχωρήσεις και πού να στοχεύσετε τις σπάνιες δεξαμενές χρημάτων, είναι σημαντικό να τα συγκεντρώσετε όλα μαζί για να καθορίσετε ποιοι πρέπει να είναι στόχοι, όπου πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη χρηματοδότηση, σε ποιους τομείς, σε ποιες χώρες και πόσο γρήγορα».

Ο ρόλος των κυβερνήσεων

Η επίτευξη καθαρών μηδενικών στόχων σε παγκόσμιο επίπεδο, εξαρτάται από τις κυβερνήσεις που κατοχυρώνουν «καλοσχεδιασμένες πολιτικές πραγματικής οικονομίας [που] δημιουργούν ισχυρά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση… συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού φιλόδοξων στόχων για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, τις τιμές του άνθρακα και τη ρύθμιση των προϊόντων για την προώθηση της απαλλαγής από άνθρακα στη βαριά βιομηχανία, την αεροπορία και τη ναυτιλία και καθορισμένες ημερομηνίες απαγορεύσεων στις πωλήσεις κινητήρων εσωτερικής καύσης», είπε.

«Προσπαθήσαμε να πλαισιώσουμε τη συζήτηση πολιτικής [σε αυτήν την έκθεση] γύρω από τους κύριους τομείς στους οποίους επικεντρώνεται ο επενδυτής: εμπιστοσύνη σε μια καθαρή μηδενική τροχιά και σαφές όραμα, αποδόσεις [από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας] έναντι εναλλακτικών λύσεων με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα και πώς να γεφυρωθεί το «πράσινο πριμ », τους αρνητικούς κινδύνους και τα σημεία συμφόρησης της προσφοράς, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού και της αδειοδότησης.

Επιλογές πολιτικής 

«Αυτό που χρειάζεται είναι μια σειρά από επιλογές πολιτικής που θα συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν αυτούς τους τομείς και να δημιουργήσουν μια βιώσιμη επιχειρηματική υπόθεση για τους επενδυτές», δήλωσε η Audino.
Τα απαιτούμενα επίπεδα επενδύσεων, ειδικά στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, δεν είναι «μόνο ένα κόστος», τονίζεται στην έκθεση του ETC, αλλά αντιπροσωπεύουν «τόσο μια σημαντική ιδιωτική επενδυτική ευκαιρία όσο και μια ελκυστική επένδυση για το κοινωνικό σύνολο».

Η συρρίκνωση των αριθμών του ETC υποδηλώνει ότι η μετάβαση σε μια καθαρά μηδενική οικονομία παγκοσμίως, θα συνεπάγεται επενδύσεις που θα φτάσουν στο ανώτατο όριο των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων περίπου το 2040-45 και θα μειώνονται στη συνέχεια, «αντισταθμίζοντας την αύξηση της εξοικονόμησης από το μειωμένο λειτουργικό κόστος, που προέρχεται κυρίως από τη μειωμένη χρήση ορυκτών καυσίμων». .
«Τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας μηδενικού άνθρακα, είτε ανανεώσιμες είτε πυρηνικές, χαρακτηρίζονται από υψηλό αρχικό κόστος κεφαλαίου, αλλά πολύ χαμηλότερο λειτουργικό κόστος από τα συστήματα που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα», σημειώνει η έκθεση, επισημαίνοντας εξοικονομήσεις που θα μπορούσαν να φτάσουν κατά μέσο όρο 400-800 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. 2-3 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Χαμηλότερο κόστος μακροπρόθεσμα, αλλά μεγάλες οι διαφορές μεταξύ των χωρών

«Το πραγματικό αυξητικό κόστος της απαιτούμενης επένδυσης είναι επομένως πολύ χαμηλότερο από τις ακαθάριστες επενδυτικές ανάγκες.
Αλλά η κλίμακα της απαιτούμενης κινητοποίησης και ανακατανομής κεφαλαίων δεν θα συμβεί χωρίς ισχυρές πολιτικές πραγματικής οικονομίας σε όλες τις οικονομίες και ενέργειες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος».

Η έκθεση ETC εμβαθύνει στις διαφορές στην κλιμάκωση των επενδύσεων στις βιομηχανικές έναντι των αναπτυσσόμενων χωρών έως το 2030, όπου οι οικονομίες υψηλού εισοδήματος που χτίζουν το καθαρό μηδενικών εκπομπών μέλλον θα πρέπει να δουν «περίπου διπλάσια» από τα τρέχοντα επίπεδα δαπανών», ενώ στις μεσαίες και στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, απαιτείται «τετραπλάσια αύξηση [επενδύσεων]».

«Σε ορισμένες χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, οι ιδιωτικές χρηματοοικονομικές ροές από μόνες τους δεν μπορούν να εξασφαλίσουν επαρκείς επενδύσεις δεδομένων των προκλήσεων που δημιουργούνται από υψηλούς πραγματικούς ή αντιληπτούς μακροοικονομικούς κινδύνους, ανεπαρκείς εγχώριες αποταμιεύσεις και άλλους παράγοντες που αυξάνουν το κόστος και μειώνουν την προσφορά ιδιωτικής χρηματοδότησης.

Ως εκ τούτου, απαιτείται σημαντική αύξηση των διεθνών χρηματοοικονομικών ροών προς ορισμένες οικονομίες με χαμηλότερο εισόδημα», δήλωσε ο Hemsley.
«Η κατανομή μας [των επενδυτικών δεδομένων] ανά τομέα και ομάδα χωρών και δείχνει πόσο είναι σε [οικονομίες] υψηλού έναντι χαμηλού εισοδήματος και πραγματικά υπογραμμίζει ότι τα χρήματα δεν έχουν φτάσει ακόμη στις δεύτερες και ότι αυτό πρέπει πραγματικά να επιταχυνθεί εάν η ενεργειακή μετάβαση θα συμβεί [με «δίκαιο» τρόπο]».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης