JERA (Ιαπωνία): Αγοράζει με 1,7 δισεκ. δολάρια την βελγική υπεράκτια αιολική Parkwind

JERA (Ιαπωνία): Αγοράζει με 1,7 δισεκ. δολάρια την βελγική υπεράκτια αιολική Parkwind
Η JERA στοχεύει να ενισχύσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της σε 5 GW έως τον Μάρτιο του 2026 μέσω νέων εξελίξεων και εξαγορών

Η κορυφαία εταιρεία κοινής ωφελείας της Ιαπωνίας JERA συμφώνησε να αγοράσει την Parkwind, τη μεγαλύτερη υπεράκτια αιολική πλατφόρμα του Βελγίου, για 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς επεκτείνεται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να επιτύχει τους στόχους απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές.
Η JERA, μια κοινοπραξία μεταξύ της Tokyo Electric Power Company Holdings (9501.T) και της Chubu Electric Power Co Inc (9502.T), θα προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της τα τέσσερα υπεράκτια αιολικά πάρκα της Parkwind στο Βέλγιο και ένα νέο αιολικό πάρκο που κατασκευάζεται στη Γερμανία, βάσει συμφωνίας.

Η εξαγορά θα αυξήσει τα περιουσιακά στοιχεία της JERA για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα οποία περιλαμβάνουν υπάρχουσες υπεράκτιες επενδύσεις αιολικής ενέργειας στην Ταϊβάν και το Ηνωμένο Βασίλειο, σε 2,8 γιγαβάτ (GW) από 2,2 GW στα τέλη του 2022.
«Θέλουμε να αποκτήσουμε την τεχνογνωσία και τη γνώση της Parkwind για υπεράκτια έργα αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα υπάρχοντα αιολικά πάρκα της JERA και σε νέα έργα κυρίως στην Ασία», είπε ο Ken Matsuda, επικεφαλής του υπεράκτιου ομίλου υπεράκτιων επιχειρήσεων αιολικής ενέργειας της JERA, σε συνέντευξη Τύπου.

Η JERA στοχεύει να ενισχύσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της σε 5 GW έως τον Μάρτιο του 2026 μέσω νέων εξελίξεων και εξαγορών, πρόσθεσε.

Η Virya Energy, η οποία συμφώνησε να πουλήσει την Parkwind στην JERA, θα μελετήσει τη δυνατότητα επανεπένδυσης σε μειοψηφικό μερίδιο στα βελγικά αιολικά πάρκα της Parkwind, δήλωσε η JERA.
Η συμφωνία πρόκειται να κλείσει αργότερα φέτος, εν αναμονή εγκρίσεων.
Η Parkwind τρέχει επί του παρόντος 201 στροβίλους στα ανοικτά των ακτών του Βελγίου, χωρητικότητας 771 MW, ικανή να τροφοδοτήσει 800.000 νοικοκυριά και έχει άλλα 1,1 GW σε ανάπτυξη παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ιρλανδίας.

Η JERA είπε στο Reuters αυτό το μήνα ότι αποφάσισε να πουλήσει το 44% του μεριδίου της στο αιολικό έργο Formosa 3 στα ανοιχτά της κεντροδυτικής ακτής της Ταϊβάν, διατηρώντας παράλληλα την έκθεσή της στα έργα Formosa 1 και 2.
Η Colruyt (COLR.BR), ο βελγικός όμιλος που ελέγχει τη Virya, ανέφερε την κατάσταση στην αγορά ενέργειας και τα δημόσια σχέδια για την υποστήριξη της πράσινης μετάβασης ως λόγους για την πώληση, καθώς οι επενδυτές σε υπεράκτια αιολικά έργα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυξημένη οικονομική έκθεση, έντονο ανταγωνισμό και ανάγκη για αυξημένες επενδύσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης