Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πρόταση Μητσοτάκη στην Σύνοδο Κορυφής για τα δίκτυα στα Δ. Βαλκάνια και διασυνδέσεις με Β.Αφρική

Πρόταση Μητσοτάκη στην Σύνοδο Κορυφής για τα δίκτυα στα Δ. Βαλκάνια και διασυνδέσεις με Β.Αφρική

Τι θα συζητηθεί στη Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ που συνεδριάζει σήμερα και αύριο

 

Πρόταση για την αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και χρηματοδοτική στήριξη από την Ευρώπη των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή αναμένεται να υποβάλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδριάζει σήμερα και αύριο.

Στο επίκεντρο του προβληματισμού που θα αναπτύξει ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται η ανάγκη αθρόων εισαγωγών πράσινης ενέργειας από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής προκειμένου να επιτευχθούν οι ευρωπαϊκοί στόχοι για ένα ηλεκτρικό σύστημα μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει το σημείο διέλευσης πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη, αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί το δίκτυο των Δυτικών Βαλκανίων όπως και να ενισχυθούν οι διασυνδέσεις της Ελλάδας κατ΄ αρχήν με την Ιταλία αλλά και με την Αλβανία.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι ο ΑΔΜΗΕ που έχει θέσει την ενίσχυση των διεθνών διασυνδέσεων της χώρας στην κορυφή των στρατηγικών προτεραιοτήτων του. Μάλιστα προωθεί σε συνεργασία με την ιταλική TERNA την αύξηση της ονομαστικής μεταφορικής ικανότητας της υποθαλάσσιας καλωδιακής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας - Ιταλίας στα 1.000 MW, τριπλασιάζοντας το υφιστάμενο περιθώριο ανταλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών, στα 1.500 MW.
Παράλληλα προωθεί την ολοκλήρωση της νέας διασυνδετικής Γραμμής Μεταφοράς 400 kV μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Η διασύνδεση θα διαθέτει ονομαστική ικανότητα μεταφοράς 1.600 MVA και προβλέπεται να αυξήσει τη μεταφορική ικανότητα μεταξύ των δύο χωρών κατά τουλάχιστον 200 MW και στις δύο κατευθύνσεις.

Υποθαλάσσια διασύνδεση με Αίγυπτο

Όμως πέραν αυτών, όπως είναι γνωστό η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει το σχέδιο της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου GRECY το οποίο προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου και θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο προς την Ευρώπη.
Στόχος είναι φθηνό ρεύμα από την Αίγυπτο να περνά στις χώρες της Βαλκανικής αλλά και εκείνες της Κεντρικής Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έχει μιλήσει για τη μεταφορά πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι την Αυστρία και τη Γερμανία.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει στη Σύνοδο Κορυφής ένα σχέδιο για την αναμόρφωση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό να μπουν τα θεμέλια για την μαζικότερη παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ και τη μεταφορά των ποσοτήτων μέχρι και την Κεντρική Ευρώπη.

Μάλιστα η ελληνική πλευρά έχει προετοιμάσει σχετικό έγγραφο σύμφωνα με το οποίο «είναι επιτακτική ανάγκη να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την επέκταση και την ενίσχυση του ηλεκτρικού δικτύου της Ευρώπης. Οι επενδύσεις σε δίκτυα είναι χαμηλότερες από ό,τι χρειάζεται για ένα ενεργειακό σύστημα μηδενικού άνθρακα».

Το ελληνικό σχέδιο ζητά καλύτερες διασυνδέσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου η ηλιακή και η αιολική παραγωγή εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με την παραγωγή από άνθρακα, μαζί με μια ταχύτερη διαδικασία αδειοδότησης και μια «ευρωπαϊκή διευκόλυνση» για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης βελτιώσεων του δικτύου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σχέδια για την αύξηση της παραγωγής οκτώ «στρατηγικών τεχνολογιών μηδενικού άνθρακα», συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ενισχύουν το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης