Ενέργεια

Δανία: Βρέθηκε άγνωστο αντικείμενο κοντά στον εναπομείναντα αγωγό Nord Stream 2

Δανία: Βρέθηκε άγνωστο αντικείμενο κοντά στον εναπομείναντα αγωγό Nord Stream 2

Κάλεσε τον χειριστή του Nord Stream να βοηθήσει στη περισυλλογή του αντικειμένου

 

Η Δανία κάλεσε την Πέμπτη τον ελεγχόμενο από τη Ρωσία χειριστή του αγωγού Nord Stream 2 να βοηθήσει στη περισυλλογή ενός αγνώστου αντικειμένου που βρέθηκε κοντά στον μοναδικό εναπομείναν άθικτο αγωγό φυσικού αερίου κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα σύμφωνα με το Reuters.

Τρεις εκρήξεις τον περασμένο Σεπτέμβριο στους αγωγούς Nord Stream που κατασκευάστηκαν για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία έχουν γίνει άλλο σημείο ανάφλεξης στην αντιπαράθεση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας που ξεκίνησε από την εισβολή της στην Ουκρανία.
Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της Σουηδίας και της Δανίας. Και οι δύο χώρες λένε ότι οι εκρήξεις ήταν εσκεμμένες, αλλά δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί ποιος ήταν υπεύθυνος.

Την περασμένη εβδομάδα, οι δανικές αρχές δήλωσαν ότι ένα σωληνοειδές αντικείμενο, που προεξείχε περίπου 40 cm (16 ίντσες) από τον βυθό της θάλασσας και 10 cm σε διάμετρο, βρέθηκε κατά τη διάρκεια επιθεώρησης του τελευταίου εναπομείναντος άθικτου αγωγού από την ελβετική εταιρεία Nord Stream 2 AG.

Επιχείρηση περισυλλογής

«Με σκοπό να διευκρινιστεί περαιτέρω η φύση του αντικειμένου, οι δανικές αρχές αποφάσισαν να περισυνελέξουν το αντικείμενο με τη βοήθεια της Δανικής Άμυνας», ανέφερε σε ανακοίνωση την Πέμπτη η Υπηρεσία Ενέργειας της χώρας.

«Η Δανική Υπηρεσία Ενέργειας κάλεσε σε αυτό το πλαίσιο τον ιδιοκτήτη του αγωγού, Nord Stream 2 AG, να συμμετάσχει στην επιχείρηση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αναμένει απάντηση από τον φορέα εκμετάλλευσης.Ο διαχειριστής του αγωγού ελέγχεται από τη ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom .
Οι αρχές έχουν εκτιμήσει ότι «το αντικείμενο δεν ενέχει άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια», ανέφερε η υπηρεσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ένα πλοίο που είχε νοικιάσει η Gazprom βρήκε ένα αντικείμενο που μοιάζει με κεραία περίπου 30 χιλιόμετρα (19 μίλια) από τα σημεία της έκρηξης. Δεν ήταν σαφές εάν αναφέρθηκε στο ίδιο αντικείμενο που θα επιχειρήσουν να σώσουν οι δανικές αρχές.
Ο τελευταίος άθικτος αγωγός παρέμεινε αδρανής καθώς η Ευρώπη έχει διακόψει τους περισσότερους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία. Ο αγωγός εξακολουθεί να περιέχει αέριο, αλλά ο φορέας εκμετάλλευσης είπε πέρυσι ότι μείωσε την πίεσή του ως προληπτικό μέτρο.

Κρεμλίνο: Σημαντκό να ταυτοποιηθεί το αντικείμενο

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα πως είναι σημαντικό να ταυτοποιηθεί ένα αντικείμενο που βρέθηκε δίπλα σε έναν από τους αγωγούς Nord Stream, και είπε πως η συνεχιζόμενη έρευνα για τις εκρήξεις που έπληξαν τους αγωγούς τον περασμένο Σεπτέμβριο πρέπει να διενεργηθεί με πλήρη διαφάνεια.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους πως είναι θετική ένδειξη το ότι η Δανία προσκάλεσε τον διαχειριστή του αγωγού Nord Stream 2, ο μεγαλύτερος μέτοχος του οποίου είναι η ρωσική Gazprom, να βοηθήσει στην περισυλλογή ενός άγνωστης ταυτότητας αντικειμένου που βρέθηκε κοντά στους αγωγούς της Βαλτικής θάλασσας.

"Είναι οπωσδήποτε θετικά νέα όταν ο ιδιοκτήτης του αγωγού προσκαλείται να λάβει μέρος σε πολύ σημαντικές φάσεις της έρευνας", είπε ο Πεσκόφ.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές της Δανίας δήλωσαν πως ένα σωληνοειδές αντικείμενο, το οποίο εξείχε περίπου 40 εκατοστά από τον πυθμένα και διαμέτρου 10 εκατοστών, βρέθηκε στη διάρκεια επιθεώρησης του τελευταίου εναπομείναντος άθικτου αγωγού Nord Stream από τον διαχειριστή του, τη Nord Stream AG.

"Είναι κρίσιμης σημασίας να προσδιοριστεί τι είδους αντικείμενο είναι, αν σχετίζεται με αυτή την τρομοκρατική ενέργεια --προφανώς σχετίζεται-- και να συνεχιστεί η έρευνα αυτή. Και αυτή η έρευνα πρέπει να είναι διαφανής", πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Τρεις από τους τέσσερις αγωγούς αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2 χτυπήθηκαν από ανερμήνευτη έκρηξη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η Ρωσία, χωρίς να παρέχει αποδείξεις, κατηγόρησε τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι ευθύνονται για τις εκρήξεις, ενώ Ευρωπαίοι ερευνητές δεν έχουν πει ποιος πιστεύουν ότι ευθύνεται.




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης