Enel: Φωτοβολταϊκές διπλής όψεως στο μεγαλύτερο αγροβολταϊκό πάρκο της Ιταλίας 170 MW

Enel: Φωτοβολταϊκές διπλής όψεως στο μεγαλύτερο αγροβολταϊκό πάρκο της Ιταλίας 170 MW

H Enel ξεκινά την κατασκευή της φωτοβολταϊκής συστοιχίας 170 MW στο Viterbo που αναμένεται να «αντικαταστήσει πλήρως τα ορυκτά καύσιμα» στην περιοχή, όπως αναφέρει το Recharge

Η Enel Green Power (EGP) πρωτοπορεί και ξεκινά την κατασκευή ενός ηλιακού πάρκου 170 MW στο Viterbo, στην κεντρική Ιταλία, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο αγροβολταϊκό εργοστάσιο της χώρας.
Όπως μεταφέρει το Recharge, το φωτοβολταϊκό έργο, το οποίο θα «ενσωματωθεί πλήρως» για να φιλοξενήσει καλλιέργειες στην επαρχία Tarquinia, αναμένεται να παράγει περίπου 280 GWh ετησίως κατά μέσο όρο μόλις τεθεί σε λειτουργία, μειώνοντας 130.000 τόνους CO2 καθώς και εξοικονομώντας 26 εκατομμύρια m3 φυσικού αερίου ετησίως .

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της EGP Salvatore Bernabei δήλωσε: «Η ηλιακή μονάδα που κατασκευάζουμε δείχνει ότι η αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να συνδυαστεί αρμονικά με τις γεωργικές δραστηριότητες.

«Στην πραγματικότητα, η μονάδα θα ενσωματωθεί απρόσκοπτα με την τοπική περιοχή που θα μπορεί να φιλοξενήσει καλλιέργειες, με αποτέλεσμα θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, την οικονομία και την τοπική περιοχή, καθώς και να συμβάλει στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ιταλίας».
Η εταιρεία υπολογίζει ότι με το φωτοβολταϊκό έργο, τα ορυκτά καύσιμα θα «αντικατασταθούν πλήρως από τοπικά παραγόμενη ανανεώσιμη ενέργεια» στην επαρχία, με παροχή σε περίπου 111.000 νοικοκυριά.

Φωτοβολταϊκές μονάδες διπλής όψης

«Η αξία του έργου δεν έγκειται μόνο στην παραγωγική ικανότητα από ανανεώσιμες πηγές, αλλά και στην καινοτομία και την τοπική προσέγγισή του», δήλωσε ο Bernabei.
Το εργοστάσιο του Viterbo θα χρησιμοποιεί φωτοβολταϊκές μονάδες διπλής όψης – οι οποίες είναι ικανές να απορροφούν ηλιακή ενέργεια τόσο στην μπροστινή όσο και στην πίσω επιφάνεια – και θα τοποθετούνται σε ιχνηλάτες που γέρνουν το πάνελ προς τον ήλιο καθώς κινείται στον ουρανό για να μεγιστοποιήσουν την παραγωγή.

Η EGP είπε ότι θα συνεργαστεί με τοπικούς παραγωγούς γεωργικών προϊόντων για την καλλιέργεια χορταριού σε κενές περιοχές μεταξύ των σειρών των φωτοβολταϊκών πλαισίων και στις «ζώνες προστασίας» κάτω από εναέριες γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ θα φυτευτούν ελαιόδεντρα γύρω από την περίμετρο του αγροκτήματος.

Θετικός αντίκτυπος

«Η κατασκευή αυτής της νέας μονάδας επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Enel Green Power για την ενεργειακή μετάβαση στο βόρειο τμήμα του Λατίου, καθώς και την κύρια εστίασή της στη διασφάλιση ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία και τις τοπικές κοινότητες», δήλωσε η EGP.
«Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης δέσμευσης του Ομίλου Enel για την προώθηση ενός νέου τύπου βιώσιμης ανάπτυξης στην τοπική περιοχή προκειμένου να υποστηριχθεί η ενεργειακή μετάβαση, το ηλιακό εργοστάσιο στην Tarquinia εντάσσεται σε μια στρατηγική που δίνει προτεραιότητα στην αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και στην κατασκευή νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φυτά."

Ο αγροβολταϊκός τομέας δεν έχει τηρήσει ακόμη την υπόσχεσή του, με τον παρθενικό διαγωνισμό της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύων BNetzA, μια δημοπρασία 400 MW το 2021, με την ανάθεση μόνο 21 MW των προτεινόμενων υβριδικών ηλιακών εγκαταστάσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης