Τελευταία Νέα

Συμφωνία ορόσημο: H Δανία θα διοχετεύει το πράσινο υδρογόνο της στην Γερμανία

Συμφωνία ορόσημο: H Δανία θα διοχετεύει το πράσινο υδρογόνο της στην Γερμανία

Η συμφωνία αποτελεί κοινό σχέδιο εργασίας για την ενίσχυση μιας γερμανο-δανικής υποδομής υδρογόνου όπως γράφει η maritime-executive.

Αφοσιωμένη στη μεγάλης κλίμακας παραγωγή πράσινου υδρογόνου από την υπεράκτια αιολική της δυναμικότητα στη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα η Δανία, βρήκε με την συμφωνία ορόσημο μια αγορά έτοιμη και πρόθυμη να δεσμευτεί στην αγορά του καθαρού προϊόντος της
Την περασμένη εβδομάδα, ο Δανός υπουργός Κλίματος και Ενέργειας Lars Aagaard και ο Γερμανός ομόλογός του, υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Robert Habeck, υπέγραψαν μια δήλωση που θα μπορούσε να οδηγήσει τις δύο χώρες να δημιουργήσουν έναν αγωγό υδρογόνου.

Μεγάλη ώθηση και για τα δύο κράτη

Η συμφωνία αποτελεί κοινό σχέδιο εργασίας για την ενίσχυση μιας γερμανο-δανικής υποδομής υδρογόνου.
Οι δύο εταίροι συμφώνησαν επίσης να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση από την ΕΕ, όπως η «Διευκόλυνση Σύνδεσης της Ευρώπης» και να εργαστούν για την εθνική νομοθεσία για το υδρογόνο.
Ενώ το μήκος του αγωγού είναι ακόμα ασαφές, η ιδέα είναι να αναπτυχθεί μια χερσαία γραμμή που θα συνδέει τη δανική περιοχή της Δυτικής Γιουτλάνδης με τη βόρεια Γερμανία.
Οι υπουργοί αποκάλυψαν ότι αναμένουν ότι ο αγωγός υδρογόνου θα είναι λειτουργικός μέχρι το 2028.

Η συνεργασία Δανίας-Γερμανίας είναι μια τεράστια ώθηση στη φιλοδοξία της Δανίας να γίνει η πράσινη δύναμη υδρογόνου της Ευρώπης.
Πρόσφατα, η Δανία εγκαινίασε το έργο «νησιά υδρογόνου», το οποίο συνίσταται στην κατασκευή ενός τεχνητού νησιού στη Βόρεια Θάλασσα και ενός άλλου στη Βαλτική Θάλασσα.
Η ιδέα είναι να χρησιμοποιηθούν τα νησιά για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου από την υπεράκτια αιολική ενέργεια και να μεταφερθεί διασυνοριακά μέσω υπεράκτιων υποδομών υδρογόνου.

Ο ρόλος των νησιών

Ουσιαστικά, τα νησιά υδρογόνου αναμένεται να χρησιμεύσουν ως ακρογωνιαίοι λίθοι μεγάλης κλίμακας ανάπτυξης και ολοκλήρωσης της ανανεώσιμης ενέργειας παγκοσμίως.
Το βασικό στοιχείο είναι η διαδικασία Power-to-X, όπου η αιολική ενέργεια χρησιμοποιείται για τη διάσπαση του νερού σε υδρογόνο μέσω ηλεκτρόλυσης.
Πρόσφατα, Δανοί νομοθέτες ενέκριναν επιδοτήσεις ύψους 184,83 εκατομμυρίων δολαρίων με στόχο τη στήριξη της παραγωγής πράσινου υδρογόνου.

Αυτό θα συμβάλει στην αύξηση της ικανότητας ηλεκτρόλυσης της Δανίας στα 4-6 GW έως το 2030. Αυτή η χωρητικότητα θα βοηθήσει τη Δανία να επιτύχει τον στόχο της για παραγωγή πράσινου υδρογόνου 20 TWh κατά τη διάρκεια της περιόδου.
Η Γερμανία εκτιμά ότι θα καταναλώνει πάνω από 90 TWh πράσινου υδρογόνου μέχρι το 2030, από 60 TWh «γκρίζου» υδρογόνου από ορυκτά καύσιμα σήμερα.
Το Βερολίνο ελπίζει ότι η Δανία θα μπορούσε να βοηθήσει στην κάλυψη αυτής της ζήτησης.

Στο ίδιο πνεύμα η συνεργασία Γερμανίας – Νορβηγίας

Αυτό θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει την πρόσφατη συνεργασία Γερμανίας – Νορβηγίας στην παραγωγή και προμήθεια πράσινου υδρογόνου, η οποία οδήγησε τις δύο χώρες να δεσμευτούν σε συνεργασία για να εξασφαλίσουν μεγάλης κλίμακας προμήθεια πράσινου υδρογόνου έως το 2030.
Η νορβηγική εταιρεία ενέργειας Equinor, η νορβηγική εταιρεία διαχείρισης συστημάτων φυσικού αερίου Gassco και άλλοι εταίροι ήδη διερευνούν την κατασκευή ενός αγωγού υδρογόνου που συνδέει τη Νορβηγία με τη Γερμανία.

Το πράσινο υδρογόνο ως ενεργειακή επιλογή έχει γίνει δημοφιλές στην Ευρώπη με τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας που ωθεί τις χώρες της περιοχής να σταματήσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με τη Στρατηγική της ΕΕ για το Υδρογόνο του 2020, φιλοδοξία είναι η παραγωγή 10 εκατομμυρίων τόνων και η εισαγωγή 10 εκατομμυρίων τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου στην ΕΕ έως το 2030.
Το επίκεντρο αυτών των δράσεων είναι η επιτάχυνση της απορρόφησης ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου, αμμωνίας και άλλων παραγώγων σε τομείς που είναι δύσκολο να απεξαρτηθούν από τον άνθρακα, όπως η ναυτιλία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης