Επιχειρήσεις

Υπεγράφη το έργο της Παράκαμψης Χαλκίδας και Ψαχνών- Ανάδοχος η Mytilineos

Υπεγράφη το έργο της Παράκαμψης Χαλκίδας και Ψαχνών- Ανάδοχος η Mytilineos
Η εταιρεία επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό με ποσοστό έκπτωσης 7,61%

Υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες το μεγάλο οδικό έργο της Εύβοιας που αφορά στην Παράκαμψης Χαλκίδας και Ψαχνών. Οι υπογραφές έπεσαν την περασμένη εβδομάδα όπως ανέφερε χθες σε ομιλία του ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης για τα μεγάλα έργα στην Εύβοια.

Το έργο ανέλαβε η Mytilineos η οποία προσέθεσε στο portfolio της ακόμα ένα μεγάλο οδικό έργο μετά την εργολαβία σκούπα ολοκλήρωσης της Αμβρακίας Οδού και της κατασκευής (με την ΑΒΑΞ) του Flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης. Η μεγάλη εταιρεία επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό με ποσοστό έκπτωσης 7,61%.

Να θυμίσουμε πως η δημοπράτηση του έργου πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 2022 αρχικά με την υποβολή των φακέλων και στη συνέχεια με την αποσφράγιση των προσφορών. Η απόφαση που οριστικοποίησε την αναδοχή της Μytilineos λήφθηκε στις 12 Οκτωβρίου από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που είναι η αναθέτουσα αρχή του έργου. Το έργο πέρασε και από τη Βουλή στις 8 Δεκεμβρίου 2022 ολοκληρώνοντας την προσυμβατική περίοδο.

Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί σε 48 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Εφόσον στα έργα δεν παρουσιαστούν καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου, τότε θα μπορέσουν να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2027.

Το πρώτο μεγάλο οδικό έργο στην Εύβοια

Είναι το πρώτο μεγάλο οδικό έργο για την περιοχή της Εύβοιας και μετά από αναμονή αρκετών ετών. Η Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών είναι το σημαντικότερο έργο για την περιοχή που θα βελτιώσει τις μετακινήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Αναθέτουσα Αρχή είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε ποσό με ΦΠΑ 210 εκατ. ευρώ (169,35 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ). Το κυρίως έργο έχει κόστος με ΦΠΑ 125 εκατ. ευρώ και η προαίρεση άλλα 85 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει δύο οδικά τμήματα: το πρώτο από την Νέα Λάμψακο μέχρι τη Σήραγγα Βαθροβουνίου μήκους 2χλμ και στη συνέχεια στο τμήμα Σήραγγα Βαθροβουνίου μέχρι τα Ψαχνά μήκους 14,7χλμ. Ως προαίρεση περιλαμβάνονται τα τμήματα:

α) το τμήμα πριν τη Νέα Λάμψακο, προς Χαλκίδα / Υψηλή Γέφυρα, δηλαδή το τμήμα «Α. Κ. Σχηματαρίου – Νέα Λάμψακος», μήκους 4,0 χλμ. περίπου,
β) το τμήμα της παράκαμψης Ψαχνών και
γ) το τμήμα της αρτηρίας σύνδεσης Βόρειας – Νότιας Εύβοιας που συνδέει τον ανισόπεδο κόμβο Λιανής Άμμου της παράκαμψης Χαλκίδας με το οδικό δίκτυο προς τη νότια Εύβοια.

Το έργο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027. Η δημοπράτηση για την Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών, ήταν μέρος ενός κύκλου δημοπρατήσεων 4 οδικών έργων από το υπουργείο ΥΠΟΜΕ. Υπό κατασκευή είναι το τμήμα του ΒΟΑΚ Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος. Σε προχωρημένη δημοπράτηση είναι επίσης: η επέκταση της Λ.Κύμης που είναι νέο τμήμα της Αττικής Οδού και το Μπράλος-Άμφισσα τμήμα του διαγώνιου άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο.

Η ταυτότητα του έργου

Η οδός Παράκαμψης Χαλκίδας με τα συνεχόμενα τμήματα της Παράκαμψης Ψαχνών και της αρτηρίας σύνδεσης Βόρειας – Νότιας Εύβοιας, εντάσσεται στα έργα βελτίωσης της σύνδεσης της Αθήνας και της Χαλκίδας με τη βόρεια Εύβοια και – παράλληλα – στην αποσυμφόρηση του αστικού ιστού της Χαλκίδας, της Ν. Αρτάκης και των Ψαχνών από τη διερχόμενη κυκλοφορία, η οποία σήμερα, αναγκαστικά διέρχεται από τις παραπάνω αστικές περιοχές.

Με την κατασκευή του τμήματος Παράκαμψης Χαλκίδας και της διοχέτευσης σ’ αυτό της διερχόμενης κυκλοφορίας, αφ’ ενός θα διευκολυνθεί η κυκλοφορία που θα ακολουθεί τη νέα οδό και θα περιορισθεί σημαντικά ο χρόνος των μετακινήσεων, αλλά και – παράλληλα – θα ευνοηθούν οι κυκλοφοριακές συνθήκες στις επηρεαζόμενες αστικές περιοχές με θετική επίδραση στο περιβάλλον και στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Με την κατασκευή των συνεχιζόμενων τμημάτων πριν τη Νέα Λάμψακο, προς Χαλκίδα / Υψηλή Γέφυρα και μετά προς την παράκαμψη Ψαχνών, και την αρτηρία σύνδεσης Βόρειας – Νότιας Εύβοιας και μελλοντικά προς Ιστιαία – Αιδηψό, με κατασκευή νέων ή/και ανακατασκευή υφιστάμενων τμημάτων με σύγχρονο σχεδιασμό και αναβαθμισμένη γεωμετρία, θα μπορεί να αποδοθεί στην κυκλοφορία ένας ενιαίος και ασφαλής οδικός άξονας μέχρι την Αιδηψό με τα αναγκαία χαρακτηριστικά ασφάλειας και ταχύτητας, που θα ανταποκρίνονται στο διατιθέμενο τουριστικό και λοιπό δυναμικό της βόρειας Εύβοιας.

Συγκεκριμένα αντικείμενο του έργου, είναι η πλήρης μελέτη και κατασκευή:

1) Του τμήματος αυτοκινητόδρομου διατομής α4vσ: Ν. Λάμψακος – Σήραγγα Βαθροβουνίου (Χ.Θ. 4+080 – 6+000). Σημειώνεται ότι από τη Χ.Θ. 4+960 έως τη Χ.Θ. 5+400 γίνεται προσαρμογή της παραπάνω τυπικής διατομής αυτοκινητοδρόμου (α4νσ) σε τυπική διατομή δύο λωρίδων κυκλοφορίας β2σ, η οποία και εφαρμόζεται για το σύνολο του υπολειπόμενου οδικού άξονα,

2) Του τμήματος αρτηρίας κλειστού τύπου διατομής β2σ: Σήραγγα Βαθροβουνίου – Ψαχνά (Χ.Θ. 6+000 – 20+760)

3) Των τμημάτων της προαίρεσης α) το τμήμα πριν τη Νέα Λάμψακο, προς Χαλκίδα / Υψηλή Γέφυρα, δηλαδή το τμήμα «Α. Κ. Σχηματαρίου – Νέα Λάμψακος», μήκους 4,0 χλμ. περίπου, β) το τμήμα της παράκαμψης Ψαχνών και γ) το τμήμα της αρτηρίας σύνδεσης Βόρειας – Νότιας Εύβοιας που συνδέει τον ανισόπεδο κόμβο Λιανής Άμμου της παράκαμψης Χαλκίδας με το οδικό δίκτυο προς τη νότια Εύβοια,


Πηγή:ypodomes.com

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης