Επικαιρότητα

Τετάρτη 29 Μαρτίου: Άγιοι μάρτυρες Μάρκος επίσκοπος Αρεθουσίων, Κύριλλος διάκονος

Τετάρτη 29 Μαρτίου:  Άγιοι μάρτυρες Μάρκος επίσκοπος Αρεθουσίων, Κύριλλος διάκονος
Ο άγιος Μάρκος, υποκινηθείς από θείο ζήλο κατά τους χρόνους της μονοκρατορίας του Μεγάλου Κωνσταντί­νου (324-337 μ.Χ.), γκρέμισε πολλούς βωμούς των ειδώλων και στη θέση τους έχτισε εκκλησίες
Ο άγιος Μάρκος, υποκινηθείς από θείο ζήλο κατά τους χρόνους της μονοκρατορίας του Μεγάλου Κωνσταντί­νου (324-337 μ.Χ.), γκρέμισε πολλούς βωμούς των ειδώλων και στη θέση τους έχτισε εκκλησίες. Όταν όμως έγινε αυτοκράτορας ο Ιουλιανός ο παραβάτης (361-363), απένειμε με­γάλη τιμή στην ειδωλολατρική θρησκεία και έδωσε πολύ θάρρος και παρρησία στους ειδωλολάτρες. Τότε ο αποστάτης αυτός αυτοκράτορας έκαμε μεγάλα και πολλά κακά όχι μόνο στον άγιο Μάρκο, αλλά και σε πολλούς άλλους που είχαν γκρεμίσει ειδωλολατρικούς ναούς και βωμούς.

 

Ο Άγιος βέβαια κρύφτηκε για λίγο καιρό σε κάποιο μέρος. Μόλις όμως πληροφορήθηκε ότι οι ειδωλολάτρες συνέλαβαν κάποιους άλλους, αντί αυτού, και τους τιμωρού­σαν, έσπευσε αμέσως και παραδόθηκε στους αιμοχαρείς αυτούς υπηρέτες των ειδώλων. Εκείνοι δε, αφού τον άρπαξαν και τον γύμνωσαν, του καταπλήγωσαν ολόκληρο το σώμα με ραβδισμούς και ακολούθως τον έριξαν σε έναν δυσώδη υπόνομο. Μέσα σ’ αυτήν τη δυσωδία τον άφησαν αρκετό χρόνο. Έπειτα τον έβγαλαν από εκεί και τον παρέδωσαν σε φανατι­σμένα παιδιά να τον τρυπούν με σακοράφες.

Κατόπιν, αφού του έβρεξαν με άλμη ολόκληρο το σώμα και εν συνεχεία το επάλειψαν με μέλι, ημέρα μεγάλου καύσωνα, τον κρέμασαν ψηλά με σχοινιά, ώστε ολόγυμνος, όπως ήταν, να προσβάλ­λεται καταμεσήμερο από τις καυτές ακτίνες του ηλίου και να καταφλέγεται, ενώ παράλληλα το επίχρισμα με την άλμη και το μέλι να χρησιμεύει ως τροφή στις μέλισσες και τις σφήκες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

https://www.pemptousia.gr/2014/03/agii-martires-markos-episkopos-areth/

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης