Μέχρι 27/4 οι προσφορές των "4" για το πράσινο έργο των 112 εκ ευρώ που θα αλλάξει την Πειραιώς

Μέχρι 27/4 οι προσφορές των

Αβαξ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος – Dimand, Intrakat – Redex διεκδικούν την κατασκευή του έργου

 

Στα τέλη Απριλίου μετατίθεται η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για το πολυαναμενόμενο έργο ΣΔΙΤ της Γενικής Γραμματείας Υποδομών. Το νέο «πράσινο» κτήριο που θα αναβαθμίσει την εικόνα της οδού Πειραιώς στο ύψος του Ταύρου έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του κατασκευαστικού κλάδου. Το βασικό μενού του διεθνούς διαγωνισμού που διεξάγεται με ανταγωνιστικό διάλογο έχει ολοκληρωθεί και οι τέσσερις μονομάχοι θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές στις 27 Απριλίου.


Το νέο βιοκλιματικό κτηριακό συγκρότημα θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πόλη και θα συνδέεται μέσω πεζογέφυρας με την οδό Πειραιώς, εξασφαλίζοντας την εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στο κτήριο και στην ευρύτερη ανάπλαση. Η έκταση, συνολικού εμβαδού 3.660,72 τ.μ., θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, που σήμερα είναι μοιρασμένες σε 13 διάσπαρτα μισθωμένα κτήρια, με περίπου 900 εργαζόμενους, εξασφαλίζοντας όφελος 3 εκατ. ευρώ ετησίως για το ελληνικό Δημόσιο.

Ο διαγωνισμός για την «Ανέγερση κτηριακών εγκαταστάσεων για τη στέγαση των υπηρεσιών της Γ.Γ. Υποδομών και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου μέσω ΣΔΙΤ», που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021, μπήκε στη Β’ φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου στα μέσα Απριλίου 2022, με τη συμμετοχή τεσσάρων σχημάτων: Άβαξ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος – Dimand, Intrakat – Redex. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 112,6 εκατ. ευρώ.

Αίτημα παράτασης

Η απόφασης αναβολής της ημερομηνίας κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών ελήφθη κατόπιν αιτήματος παράτασης λόγω της πολυπλοκότητας του έργου, προκειμένου να επιτευχθεί ο υψηλότερος δυνατός ανταγωνισμός. Δεδομένου δε, ότι υπήρξαν κρίσιμα ερωτήματα υποψηφίων σε συνέχεια διευκρινήσεων που δόθηκαν από την αναθέτουσα αρχή, κρίθηκε ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για την ορθή σύνταξη και υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Όπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση, απαιτείται η υποβολή σημαντικού όγκου τεχνικών στοιχείων και εγγράφων.

Το αντικείμενο της προς ανάθεση συμβάσης ΣΔΙΤ αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή́, ασφάλιση και συντήρηση ενός λειτουργικού, συγχρόνου κτηριακού συγκροτήματος, που θα σχεδιαστεί με βάση τις αρχές του Βιοκλιματικού Σχεδιασμού, στις οποίες συνυπάρχουν το περιβάλλον και η ενέργεια. Επίσης, θα πρέπει να επιτύχει πιστοποίηση LEED (Silver ή ανώτερο). Η μέγιστη διάρκεια της σύμπραξης θα ανέλθει σε 30 έτη.


Τι περιλαμβάνει

Περιλαμβάνει, ακόμη, την κατασκευή πεζογέφυρας επί της οδού Πειραιώς που εξασφαλίζει την πρόσβαση στο κτήριο, καθώς και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, τμήμα του οποίου βρίσκεται σε όμορο οικόπεδο ιδιοκτησίας ΟΣΕ, το οποίο διαχειρίζεται η ΓΑΙΑΟΣΕ, το οποίο θα αποτελεί την πρόσβαση μεταξύ του υπό ανέγερση συγκροτήματος και του σταθμού «Ρουφ» του Προαστιακού. Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνονται ακόμη η διάνοιξη οδού που προβλέπει το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, καθώς και η κατεδάφιση των υφιστάμενων κτισμάτων σε τμήμα του οικοπέδου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης