Τελευταία Νέα

ΡΑΕ: Παρατάσεις σε προθεμίας για βεβαιώσεις φωτοβολταϊκών έως 1 MW, ταρίφες μέχρι 500kW και ενεργειακές κοινότητες

ΡΑΕ: Παρατάσεις σε προθεμίας για βεβαιώσεις φωτοβολταϊκών έως 1 MW, ταρίφες μέχρι 500kW και ενεργειακές κοινότητες

 Η υποχρέωση καταχώρησης πολυγώνου αφορά περισσότερα από 20.000 παλιά έργα

 

Για την παράταση της προθεσμίας έκδοσης Βεβαίωσης Καταχώρησης Πολυγώνου για παλιούς φωτοβολταϊκούς σταθμούς έως 1 MW ενημέρωσε χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Ειδικότερα, δίνεται παράταση έως την 30η Ιουνίου 2023 στους κατόχους των εν λειτουργία εξαιρούμενων σταθμών προκειμένου να αναρτήσουν στην ειδική πύλη της ΡΑΕ τα πολύγωνα των σταθμών (βάσει εξαρτημένων τοπογραφικών) καθώς και να προσκομίσουν τη σχετική Βεβαίωση που θα λάβουν από την Αρχή στον Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) ή στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), εάν οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί βρίσκονται σε Μη Διασυνδεμένα Νησιά.

Εάν οι κάτοχοι των σταθμών δεν προσκομίσουν τη βεβαίωση στον ΔΑΠΕΕΠ ή στον ΔΕΔΔΗΕ τότε «παγώνουν» και οι σχετικές πληρωμές των αποζημιώσεων για την παραγωγή των μονάδων τους, οι οποίες συμμετέχουν απευθείας στην αγορά.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για όλες τις κατηγορίες Εξαιρούμενων Σταθμών πραγματοποιούνται στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Βεβαιώσεων Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΗΜΒΠΗΕ). Η σχετική προθεσμία εκπνέει στις 31 Μαρτίου και αποφασίστηκε να δοθεί και πάλι παράταση (η δεύτερη που δίνεται), καθώς από τους περίπου 8.000 κατόχους εξαιρουμένων σταθμών που έχουν υποβάλλει τις σχετικές αιτήσεις, ούτε οι μισές δεν έχουν ακόμη λάβει τη σχετική βεβαίωση.

Επιπλέον, η υποχρέωση καταχώρησης πολυγώνου αφορά περισσότερα από 20.000 παλιά έργα, κάτω του 1 MW, δηλαδή απομένουν περίπου 12.000 κάτοχοι έργων, οι οποίοι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τη διαδικασία. Μάλιστα, όπως αναφέρει παράγοντας της αγορά, είναι αμφίβολο εάν και πάλι επαρκεί η νέα προθεσμία που έχει δοθεί για την ολοκλήρωση και διεκπεραίωση από την Αρχή των χιλιάδων αιτήσεων.

Παρατάσεις και για τις ταρίφες για έργα μέχρι 500 kW

Επίσης, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αποφάσισε να αφήσει τις ίδιες ταρίφες για άλλον ενάμιση χρόνο για τα φωτοβολταϊκά έως 500 kW (κιλοβάτ). Ειδικότερα, σύμφωνα με ρύθμιση που πέρασε στο τελευταίο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, οι τρέχουσες τιμές αναφοράς για φωτοβολταϊκά θα ισχύουν έως και τις 31 Αυγούστου 2024. Έπειτα από τα 65,74 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) θα πέσει στο 63 ευρώ /MWh. Αντιστοίχως, παράταση για έναν χρόνο πήρε και η τιμή αναφοράς για Ενεργειακές Κοινότητες που θα πέσει από τα 68,87 ευρώ / MWh σε 65 ευρώ ανά MWh.

Επίσης, μετά την 1η Ιανουαρίου 2025 (ήταν από 1η Ιανουαρίου 2023) δεν θα μπορεί να υπογραφεί σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς, χωρίς την προηγούμενη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία.

Ακόμη, οι Ενεργειακές Κοινότητες δεν θα μπορούν μετά την 30η Σεπτεμβρίου 2024 (ήταν 30/11/2022) να συνάψουν περισσότερες από δύο συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος έως 0,5 MW ο καθένας, χωρίς την προηγούμενη συμμετοχή σε ανταγωνιστική διαδικασία. Εξαιρούνται οι ενεργειακές κοινότητες στις οποίες συμμετέχουν ΟΤΑ ή έχουν περισσότερα από 60 μέλη, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 50 είναι φυσικά πρόσωπα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης