Το «άκυρο» της Τσεχίας στη Ρωσία για πυρηνικά καύσιμα

Το «άκυρο» της Τσεχίας στη Ρωσία για πυρηνικά καύσιμα
Η Τσεχία δεν είναι η μόνη πυρηνική χώρα που θέλει να αντικαταστήσει τα ρωσικά πυρηνικά καύσιμα, τα οποία δεν υπόκεινται σε κυρώσεις της ΕΕ

Η αμερικανική εταιρεία Westinghouse θα προμηθεύσει με καύσιμα τα δύο πυρηνικά εργοστάσια της Τσεχίας, ώστε η χώρα να σταματήσει να εισάγει από την Ρωσία μέχρι το τέλος του 2023.

Ο τσεχικός πυρηνικός σταθμός στο Dukovany χρησιμοποιεί καύσιμα από τη ρωσική εταιρεία TVEL, η οποία ανήκει στη ρωσική κρατική Rosatom, από τότε που ο σταθμός άρχισε να λειτουργεί πριν από σχεδόν 40 χρόνια. Ωστόσο, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η τσεχική ενεργειακή εταιρεία ČEZ που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό αποφάσισε να αντικαταστήσει τον προμηθευτή για λόγους ασφαλείας.

«Η εξασφάλιση ενός δυτικού προμηθευτή πυρηνικού καυσίμου για το Dukovany είναι ένα σημαντικό βήμα όχι μόνο για την τσεχική ενεργειακή βιομηχανία αλλά και για ολόκληρη την Τσεχική Δημοκρατία. Πρόκειται για άλλη μια σημαντική ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας», δήλωσε ο Daniel Beneš, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ČEZ.

Η Τσεχία δεν είναι η μόνη πυρηνική χώρα που θέλει να αντικαταστήσει τα ρωσικά πυρηνικά καύσιμα, τα οποία δεν υπόκεινται σε κυρώσεις της ΕΕ.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Σλοβακίας, η Slovenské elektrárne (SE), βρίσκεται επίσης στη διαδικασία να επιλέξει νέο προμηθευτή πυρηνικών καυσίμων.

«Είναι σαφές ότι πρέπει να έχουμε αρκετά καύσιμα από ασφαλείς πηγές, γι αυτό και προσπαθούμε να απομακρυνθούμε από τη ρωσική πηγή το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Eduard Heger μετά τη συνάντησή του με τον Τσέχο ομόλογό του Petr Fiala τη Δευτέρα.

Μέχρι στιγμής υπήρχαν φήμες ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για την αντικατάσταση του ρωσικού καυσίμου για τους αντιδραστήρες τύπου Dukovany. Ωστόσο, σύμφωνα με την ČEZ, η Westinghouse επιτάχυνε πρόσφατα την ανάπτυξή τους και μπορεί πλέον να προμηθεύσει καύσιμα στο εργοστάσιο. Το καύσιμο θα παραχθεί από το εργοστάσιο της Westinghouse στη Σουηδία. Θα χρησιμοποιηθεί ένας παρόμοιος τύπος καυσίμου με αυτόν που αναπτύχθηκε για τους πυρηνικούς σταθμούς στην Ουκρανία. Ωστόσο, θα διαφέρει σε ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες.

Η Westinghouse και η γαλλική εταιρεία Framatome θα προμηθεύουν επίσης πυρηνικό καύσιμο στο εργοστάσιο Temelín από το επόμενο έτος. Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο τσεχικοί σταθμοί θα απαλλαγούν από τις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων μέχρι το τέλος του έτους.

Πηγή: Euractiv
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης