Τελευταία Νέα
Διεθνή

FP: Πόσο ενισχύει το ΝΑΤΟ η ιστορική είσοδος της Φινλανδίας

FP: Πόσο ενισχύει το ΝΑΤΟ η ιστορική είσοδος της Φινλανδίας
Η Φινλανδία έχει τη μεγαλύτερη δύναμη πυροβολικού στη Δυτική Ευρώπη και είναι ένας από τους μεγάλους παρόχους υποδομής 5G στον κόσμο, όπως γράφει το FP
Ήταν μια ιστορική ημέρα για τη μεγαλύτερη στρατιωτική συμμαχία στον κόσμο, η 4η Απριλίου, όταν η Φινλανδία έγινε το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ μετά από σχεδόν ένα χρόνο διαπραγματεύσεων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, επισημαίνει το Foreign Policy, Insider.

Tα πλεονεκτήματα

Με την προσθήκη της Φινλανδίας, το υπερατλαντικό μπλοκ,
-  διπλασιάζει τα σύνορά του με τη Ρωσία,
- επεκτείνει το πρόγραμμα μαχητικών stealth F-35 της συμμαχίας,
- γίνεται το σπίτι σε έναν από τους τρεις μεγάλους παρόχους υποδομής 5G στον κόσμο.
(Τα άλλα δύο βρίσκονται στη Σουηδία και την Κίνα.)
- Η Φινλανδία έχει επίσης τη μεγαλύτερη δύναμη πυροβολικού στη Δυτική Ευρώπη, με ισχυρότερη δύναμη πυρός από τους στρατούς της Πολωνίας, της Γερμανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας μαζί, σύμφωνα με έκθεση του Wilson Center τον Νοέμβριο του 2022, όμως το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι πως,
- η ένταξη της χώρας εδραιώνει τη δραματική στρατηγική αλλαγή που προκάλεσε στην Ευρώπη η εισβολή του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin στην Ουκρανία και
- σηματοδοτεί μια σημαντική οπισθοδρόμηση στις μακροχρόνιες προσπάθειες της Μόσχας να αποδυναμώσει τη δυτική συμμαχία ασφάλειας.

Το σχέδιο που απέτυχε και τα αντίμετρα...

«Όταν ο Putin ξεκίνησε τον επιθετικό πόλεμο εναντίον του λαού της Ουκρανίας, σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να διχάσει την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden σε δήλωση την Τρίτη καλωσορίζοντας τη Φινλανδία στο μπλοκ.
«Έκανε λάθος.
Σήμερα είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ».
Όμως η Ρωσία αντεπιτίθεται ήδη.
Λίγες ώρες αφότου ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Pekka Haavisto παρέδωσε επίσημα τα ενταξιακά έγγραφα της χώρας, επισημοποιώντας την ένταξη της, το Κρεμλίνο προειδοποίησε για πιθανά «αντίμεετρα», συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των δυνάμεών του κατά μήκος των 832 μιλίων των συνόρων του με το σκανδιναβικό έθνος.
Ωστόσο, τέτοιες απειλές μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρές σήμερα όσο κάποτε.
«Δεν νομίζω ότι η Ρωσία έχει καμία ικανότητα να απειλήσει τη Φινλανδία αυτές τις μέρες, δεδομένης της κακής απόδοσης των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία», δήλωσε η Camille Grand, πρώην βοηθός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ισχνά αποτελέσματα

Η χειμερινή επίθεση της Μόσχας τους τελευταίους μήνες είχε πενιχρά αποτελέσματα καθώς η Ουκρανία προετοιμάζεται για την αντεπίθεση της άνοιξης.
Στο μεταξύ, οι Φινλανδοί και οι δυτικοί σύμμαχοί τους, πανηγυρίζουν την προσθήκη του Ελσίνκι στην ομάδα.
Πόσο μεγάλο μέρος των διαπραγματεύσεων διεξήχθησαν υπό τη φινλανδική τέχνη της διπλωματίας της σάουνας είναι ασαφές.
Όμως, όπως ανέφερε ο Robbie Grammer για το FP Insider, μετά από μια βραδιά με τη Φινλανδική Διπλωματική Εταιρεία Σάουνας, τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ εγκατέστησαν την δική τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης